Bulut Bilişim Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karmaşık durumlara yanıt olarak tek bir şeyden medet ummaktan kaçının. Bulut Bilişim, tek bir şeyden çok daha fazlasıdır.

Bulut bilişim doğası nedeniyle, karışıklık ve kafa karıştırıcı olaylar bütünlüğü olarak karşımıza çıkar. Özellikle kendini bilgili sanan ve aslında Bulut Bilişim hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişiler genellikle bu tarz konularda karmaşaya sebep olup. Bulut Bilişim servisleri hizmet sağlayıcı ve tüketici arasında net bir sınır ile belirlenir ve hizmet olarak sunulur.

Tüketicinin bakış açısıyla bakıldığında, “Bulut’ta” tabiri sihrin gerçekleştiği, uygulama detaylarının gizli olması gereken yerdir. Böyle bir ortamın yanlış anlamalar ile dolu olmasına şaşırmamak gerekir. Biz de sizler için yanlış anlaşılan Bulut Bilişim ortamlarını araştırdık. Bakın neler elde etmişiz.

Bulut Her Zaman Paranızla Doğru Orantılıdır

Evet, fiyatlar düşüyor. Özellikle de infrastructure as a service (IaaS) hizmeti gün geçtikçe ucuzluyor. Fakat bu durum tüm bulut servislerin düşüyor olması anlamına gelmiyor. Örneğin oldukça önemli olan Software as a Servise (SaaS) hizmetinde böyle bir durum söz konusu değil. Varsayımlara göre Bulut hizmeti size her zaman bir tasarruf sağlayabilir olmasına karşın kariyer sınırlayıcı özelliği taşıyor. Kısaca yapılan tasarruflar bir anda sona erebilir. Bu yüzden de Bulut olayı kesinlikle hafife alınmamalı ve çok iyi bir altyapı kurulmalı.turk telekom 2

İyi Olmak İçin Bulut’a Geçmek Gerekiyor

Bu başlık piyasada bulunan en yaygın Bulut teknolojisi dedikodularından biri. Bu sözün gerçek bir dayanağı yok, oldukça kafa karıştırıcı ve rastlantısal olaylardan ortaya çıktı. Bulut Bilişime geçmeyen şirketler kesinlikle başarılı olamaz sözü tamamen yanlış anlaşılıyor. Yapılan en büyük yanlış, BT organizasyonları belirsiz taleplerini ve stratejilerini karşılamak için gün geçtikçe Bulut teknolojilerini bir çözüm olarak görüp başvuruyor olmaları. Günün sonunda BT departmanları Bulut hizmetlerine geçtikleri için iyi bir şey yaptıklarını düşünüyorlar. İşte bu düşünce Bulut teknolojisinin en büyük tuzaklarından biri.

Her Şey İçin Bulut Kullanılmalı

Üstteki iki paragrafta Bulut teknolojilerinin tüm özellikler için uygulanabilir veya herkes için arzu edilebilir olduğu inancı hakim. Doğrusunu söylemek gerekirse, bazı durumlarda Bulut teknolojisi büyük bir uyum gösterebiliyor. Fakat her uygulama ve iş yükü, Bulut Bilişim teknolojisinden fayda sağlamıyor. Örneğin maliyet tasarrufu sağlayan bir uygulamayı yenilemek ve Buluta taşımak çok akıllıca bir hareket olmayabilir.

Bir Bulut Stratejisi “CEO Söylemişti”

Birçok işletmeye Bulut stratejisi sorulduğunda, genelde bir stratejinin olmadığını ve birçoğunun CEO’nun bulut bilişim altyapısına geçmek istediğini ve bu yüzden de şirketin bu altyapıyı tercih ettiğini duyarsınız. Sizde kabul edersiniz ki bu kesinlikle bir Bulut stratejisi değil. Bulut stratejisini oluşturmak için ilk olarak iş hedeflerinin çok iyi belirlenmesi şart. Ayrıca Bulut teknolojisinin potansiyel yararların ve sakıncaların haritası kesinlikle çıkarılmalı. Öncelikle tüm eksikler tamamlanmalı ve Bulut teknolojisi en son entegre edilen teknoloji olmalı.

Bir Bulut Stratejisi veya Satıcısına İhtiyacınız Var

Bulut teknolojisi tek bir teknolojiden oluşmuyor. Ayrıca Bulut stratejisinin bazı gerçeklere dayanması şart. Bulut hizmetleri oldukça geniş (IaaS, SaaS) ve birçok dallara (lift and shift, cloud native) ayrılabilen hizmetlerle ve uygulamalarla dolu. Bulut stratejisi, potansiyel yararları ile iş hedeflerini hizalamalı. Bu hedefler ve faydalar, çeşitli kullanım durumlarına göre farklılıklar gösterebildiklerinden işletmeler için itici bir güç teşkil etmeli ve kendi içinde standardize edilmeli.

Bulut, Kurum İçi Yeteneklerden Daha Az Güvenli

Bulut Bilişim teknolojisi güvensiz olarak algılanıyor. Buradaki güvensizlik, güvenlik açıklarının makul analizinden çok, kişilerin bu teknolojiye duydukları güven sorunundan başka bir şey değil. Elbette, günümüzde özellikle Public Cloud hizmetlerinde bazı güvenlik ihlalleri yaşanmadığını söyleyemeyiz. Fakat saldırıların çoğu, kurum içinde yer alan veri merkezlerinde yapılıyor. Bu yüzden de Bulut Bilişim hizmet sağlayıcıları gerçek kapasitelerini ortaya çıkarmaları gerekiyor. Ancak bunu yaptıklarında bulut Bilişimin en az kurum için kadar güvenli olduğunu gösterebilirler.

Bulut Kritik Görev Kullanımına Uygun Değil

Bulut Bilişim, ya hep ya da hiç anlamına gelmiyor. Bu teknoloji belli başlı spesifik durumlarda kendisini adapte ediyor. Bu yüzden ilk olarak kritik uygulamalarda tercih edilmemişti. Günümüzde ise Bulut Bilişim teknolojisini kullanan işletmeler, uzun süre yapılan denemeler ve ayarlamalardan sonra, kritik uygulamalarını buraya taşımış durumdalar. Hatta bazı büyük şirketlerin tüm işlerini bu platformda taşıdıklarını da görüyoruz.

Bulut = Veri Merkezi

Bulut Bilişim teknolojisine geçmek, tüm sunucu ve veri merkezlerini kapatıp her şeyi bu platforma taşımak anlamına gelmiyor. Bulut stratejisi kesinlikle bir veri merkezi stratejisi ile aynı olmamalı. Her şeyi tek bir çatı altında toplanmamalı. Bazı durumlarda veri merkezi kullanmak çok daha mantıklı olduğu kesin. Elbette bazı uygulamaları veri merkezinin dışına taşımak da gerekebilir. Fakat bu olay yanlış anlaşılmamalı. Veri merkezi hizmetini dışarıdan almak, modernleştirmek Bulut bilişim teknolojisine yontulmamalı.

148112510

Tüm Bulut Özelliklerini Bilmek mi?

Bulut’un tüm özellikleri otomatik olarak en düşük seviyede aktarılacağı anlamına gelmiyor. Bulut teknolojisinin nitelikleri başka bir yere aktarılamıyor. Bulut hizmetlerinin içinde barındırılan uygulamalar farklılıklar gösterebiliyorlar. Elbette Bulut Bilişime geçişin bazı avantajları da yok değil. Örneğin bu hizmete geçmek, “veri merkezlerinde duyduğumuz yeni bir donanıma ihtiyaç var” cümlesini duymayacaksınız. Dolaysıyla bu alanda yapılan harcamalardan muaf olacaksınız.

Sanallaştırma = Özel Bulut

Sanallaştırma, Bulut Bilişim teknolojisini sağlamak için yaygın olarak kullanılıyor. Ancak, BulutBilişimi uygulamanın tek yolu bu değil. Gereksiz olmasının yanında, çok da yeterli olmayabiliyor. Sanallaştırma kullanılsa bile bunun anlamı Bulut Bilişim değildir. Ne yazık ki, bunlar genellikle hatalı bir özel Bulut olarak tarif ediliyor.
Okan Gözütok
Atos Yönetilen Hizmetler Direktörü

Kobi’ler İçin İlk Yatırım Maliyeti Önemli

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şirketlere “terzi misali” çözümler sunarak fark yaratıyorlar. Bu çözüm ve servisleri, firmaların büyüklükleri, ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda oluşturabiliyoruz. Örneğin sektörde daha küçük ölçekli firmalara ‘esnek kapasite’ hizmetiyle ‘kullandığın kadar öde’ formülünü oluşturduk. Firmalara ilk yatırım maliyetinin yükünden kurtulma konusunda önemli avantajlar sunan bu modelde, IT altyapıları bir hizmet mantığında şekillendiriliyor ve operasyonel verim sağlamaları, maliyetlerin düşürülmesi mümkün kılınıyor. Bu çözümlerin diğer avantajları ise, firmalara getirdiği esneklik, hız ve her zaman son teknolojiyi kullanma fırsatı olarak sıralanıyor. Diğer bir ifadeyle büyük veri ve bulut bilişim çözümleri, firmalara en son teknolojiyle donanmış IT altyapılarını verimli ve finansal olarak esnek bir modelde sunarak, firmaların mevcut kaynaklarını ana iş kollarına yöneltmelerini ve IT’yi kullanarak rekabet avantajı edinmelerini sağlıyor.