Kişisel verilerin çalınabilmesi için kötü niyetli insanlar her gün yeni yöntemler arıyor, devreye sokuyor. Bazı yöntemler basit gibi görünse de, hâlâ inanan ve maalesef kandırılan insanlar da var. Son dönemde Amazon sitesinden geldiği söylenen, ama aslında farklı bir kaynaktan gelen sahte mesajlar, milyonlarca kullanıcıyı tehdit ediyor. İşte detaylar.
Amazon, dünyanın en popüler online alışveriş sitelerinden bir tanesi. Dünya çapında milyonlarca kullanıcıya sahip ve oldukça geniş bir ürün yelpazesi var. Amazon gibi kuruluşlar, kullanıcılarına kısa aralıklarla tanıtım ve kampanya e-mail’leri gönderebiliyor. Bazı durumlarda da, örneğin şifre değişimi ve hesap doğrulama gibi işlemlerde SMS mesaj gönderdiği de oluyor. Peki ya Amazon, hatta herhangi bir alışveriş sitesi, sizden “Bilgilerinizi doğrulamak için buraya tıklayın” tarzında SMS mesaj gönderip talepte bulunur mu? Aslında hayır, bulunmaz. Öyleyse bu tip mesajları kimler atıyor? Çok büyük ihtimalle dolandırıcılar.
Eğer Amazon’dan bir mesaj alırsanız ve o mesajda size kişisel bilgileriniz soruluyorsa, o mesajı cevaplamayın, hatta direkt silin!
PhoneArena sitesinde yer verilen bilgilerde, şu sıralar Amerika’daki milyonlarca Amazon kullanıcısı için sahte bir SMS mesaj dolaşıma sokulmuş durumda. Dolandırıcılar, şirketin yüz milyonlarca kullanıcıdan oluşan havuzundan yararlanmak ve basit tabirle “kolay yoldan parayı vurmak” istiyor.
Öyle ki bu günlerde pek çok kullanıcının telefonuna mesaj gidiyor. Mesajda, kişisel bilgilerin doğru olmadığı ve doğrulanması gerektiği bildiriliyor. Eh, linke tıklayınca çıkan sayfada da bilgileri girmeniz isteniyor. Çoğu kişi de bu mesajı ve açılan sayfayı “orijinal” sanıp bilgileri girebiliyor. Sonrasında ne mi oluyor?
Dolandırıcılar, hesabınıza erişerek kredi kartı bilgilerinizi, adres ve e-mail gibi bilgilerinizi ele geçirebiliyor. Hatta imkân varsa, kredi kartınızı kullanarak alışveriş yapabiliyor ve gönderim adresi olarak da kendi adreslerini verebiliyor.
Sahte mesaj nasıl anlaşılır?
Aslında “Bu konu %100 böyle anlaşılır” diyebilmek güç. Yine de bazı detaylar var. Örneğin…
SMS mesaj ya da mail aldıysanız…
1. Gönderilen numaraya göz atın. O numarayı Google’da araştırın, hakkında yapılan yorum var mı bakın. Diyelim ki mesajda o numaranın Amazon’a ait olduğu söyleniyor. Amazon.com’a girerek müşteri temsilcileriyle görüşün ve numaranın doğru olup olmadığını sorun.
2. E-mail adresine göz atın. Amazon gibi büyük şirketler, size .hotmail.com, .gmail.com gibi mail servisleri üzerinden mail göndermez. Eğer mail adreslerinde çok fazla sayı ve harf varsa, bu da şüpheli bir durum olduğunu gösterebilir. Örneğin “Amazon123abcleyley@costumerservice” gibi bir resmi mail adresi olmaz. Öte yandan büyük şirketler, farklı servisler üzerinden kısaltılmış link de yollamaz. Kim bilir nereye gidiyor o link, öyle ya?
3. Dolandırıcılar, yolladıkları SMS mesaj ve e-mail’lerde yazım yanlışları yapabilir. Resmi bir SMS’te “Lütfen hesabınızı kontrol edin” yazarken sahte bir SMS’te (Ltfn hesapzı kontol EDin” gibi hatalı ifadeler görebilirsiniz.
4. Ve tabii tüm hesaplarınızda güçlü ve farklı şifreler kullanmayı, varsa iki aşamalı doğrulama sistemini aktifleştirmeyi ve telefon onaylı sistemi kullanmayı ihmal etmeyin.
İlgili Haberler