Eclit Co-CEO’su Egemen İnce ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajı aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz. Bakın Egemen Bey sorularımıza nasıl yanıtlar verdi…
Uzun yıllardır dijital dönüşümü konuşuyoruz. Sizce Türkiye’de dijital dönüşüm konusunda yol kateden firmaların durumu nasıl? Dijital dönüşümün ekonomik tarafta geçirdiğimiz zorlukları aşabileceğini düşünüyor musunuz?
İş kolu teknolojiyle bir araya gelebilen her şirket dijital olarak dönüşebilir ve ölçeği ne olursa olsun mutlaka da dönüşmelidir. Çünkü teknoloji hızla gelişiyor, tüm dünyayı değiştiriyor ve yepyeni iş yapış şekillerini beraberinde getiriyor.
Şirketlerin de buna paralel olarak bu değişime vakit kaybetmeden uyum sağlaması hem sundukları ürünün iyileşmesi hem de rekabet avantajlarının artması açısından çok önemli. Bu yüzden büyük kurumsal şirketler, sahip oldukları maddi güç sayesinde bu dönüşüme çok daha önceden başladılar veya çoktan tamamladılar bile.
Ülkemizin ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan KOBİ’lerde ise durum biraz daha farklı. Tüm işletmelerin yüzde 99’8’ini, toplam istihdamın da yüzde 76,7’sini temsil eden KOBİ’lerin yarıdan fazlası donanım ve yazılım altyapılarını güncellemek istiyor ancak buna maddi kaynak ayıramıyor. Yine aynı şekilde KOBİ’lerin yarıdan fazlası yüksek maliyet sebebiyle bünyesinde bir BT personeli çalıştıramıyor. Ama bu siber saldırganların dikkatini çekmeyecekleri anlamına gelmiyor çünkü siber saldırıların yarıdan fazlası KOBİ’leri hedef alıyor.
Teknolojik dönüşüm için gerekli olan donanımın satın alınması, kurulumu, bakımı ve yetkin insan kaynağı ile güvenli bir şekilde işletilmesi KOBİ’ler için çok büyük bir maliyet oluşturuyor. Birçok KOBİ bu maliyetler sebebiyle teknolojik dönüşümlerine başlayamıyor veya sağlıklı şekilde yürütemiyor. Biz Eclit olarak burada devreye giriyoruz.
Sunduğumuz yönetilen BT hizmetleri ve uzman ekiplerimiz sayesinde KOBİ’ler büyük yatırım maliyetlerine katlanmadan BT yeteneklerini sektör devleriyle eşit seviyeye getiriyor.
Bu süreçte büyük kurumsal müşterilerimizle çalışırken edindiğimiz teknik deneyimi KOBİ’lere aktarıyoruz ve daha geniş bir perspektiften baktığımızda Türkiye’nin dijital dönüşümüne güç veriyoruz. Teknolojik anlamda fırsat eşitliği yarattığımız gibi KOBİ’lerin dijital dönüşümün avantajlarından faydalanmasını sağlıyoruz.
Eclit olarak geçtiğimiz dönemde Bulut Bilişim tarafında önemli yol kat ettiniz. Bu alanda yatırım yapmanızın sebebi nedir? Sizin için beklentilerinizi karşıladı mı? Bu alanda gelecekle ilgili planlarınız neler?
Bulut günümüzün gelişmiş dijital sistemlerinin çalışabilmesi için gereken en temel bileşenlerden birisi. Dolayısıyla bulut için yaptığımız her yatırım ve attığımız her adım hem bizim hem de müşterilerimiz için çok önemli. Bulut bizim müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin arasında olsa da biz kendimizi bir bulut sağlayıcı firma olarak değil bir yönetilen hizmetler sağlayıcı (MSP) olarak tanımlıyoruz.
Rekabet ettiğimiz şirketlerle farkımız da burada ortaya çıkıyor. Yönetilen hizmetleri biraz açmak gerekirse, müşterilerimizin BT’lerini onlar için yönetiyoruz diyebiliriz. Bu kapsamda her ölçekten müşterilerimize, bozuk mouse’tan buluta kadar en temel ve karmaşık BT ihtiyaçları için çözümler sunuyoruz.
Buluta dönecek olursak, Yönetilen Bulut çözümümüzle müşterilerimizin BT yapılarındaki karmaşıklığı gidererek sistemlerinin yalınlaşmasını sağlıyoruz.
Müşterilerimiz, Eclit Bulut kullanarak eskiyen BT altyapılarına yatırım yapmak zorunda kalmadan her zaman en son teknolojiye sahip oluyor. Ayrıca, esnek modellerimiz sayesinde kullandıkları kadar ödeme fırsatıyla kaynaklarını daha verimli bir şekilde yönetebiliyor.
Türkiye’de yaşadığımız ekonomik durum nedeniyle Dolar kuru geçtiğimiz dönemde fazlasıyla değişti. Bu durum sunduğunuz teknoloji ve hizmetlerin erişimini engelliyor mu?
Gerek yükselen kurlar gerek de global tedarik zincirlerindeki problemlerden dolayı teknolojik yatırım ve toplam sahip olma maliyetleri günden güne yükseliyor. Ancak Eclit olarak bizler geniş tedarikçi ağımız ve planlı yol haritamız sayesinde bu problemlerden etkilenmeden müşterilerimize alışmış oldukları yüksek seviyede hizmeti vermeye devam edebiliyoruz.
Sunduğumuz bu hizmetler de müşterilerimizi büyük yatırımlar yapmaktan kurtarıyor ve bahsettiğim problemlerin etkilerini minimuma indiriyor.
Eclit olarak bizlere gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?
İçinde bulunduğumuz dönemde Türkiye’nin lider markalarından oluşan 1.100’den fazla müşterimizin teknoloji ve yetkinliğe kolayca erişimlerini sağlamış ve büyümelerinde rol oynamış durumdayız. Gerek büyük kurumsal müşterilerimiz gerek KOBİ ölçeğindeki müşterilerimiz BT yönetimlerini Eclit’in uzmanlığına bırakıyor ve işlerini büyütmeye odaklanıyor. Elde ettiğimiz başarıları daha da ileriye taşımak için oluşturduğumuz organik ve inorganik büyüme stratejimizle Türkiye’de yönetilen BT servislerinin standartlarını belirlemeyi amaçlıyoruz.
Tüm planlarımızı da bunu hayata geçirmek için yapıyoruz. Bu başlık altında geçtiğimiz ay yönetilen bulut hizmet sağlayıcısı Vargonen’i bünyemize katarak organik büyümemizi destekledik. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin lider markalarına hizmet vermeye devam ederken, özellikle KOBİ ölçeğindeki daha çok şirkete hizmetlerimizi sunmak ve onları yüksek maliyetli teknoloji yatırımları yapmaktan kurtararak daha ulaşılabilir fiyatlarla BT yönetim hizmetlerini sunmayı hedefliyoruz.
Şirketler açısından baktığımızda Türkiye’de kullanamıyoruz dediğiniz bir teknoloji var mı?
Kullanılamayan bir teknolojiden ziyade internet altyapısının kimi noktalarda zayıf olması çok daha kritik bir konu. Bazı müşterilerimiz sistemlerini tamamen buluta taşımak isteseler de şirketin fiziki konumundaki internet bağlantısının yeterli olmaması sebebiyle bunu yapamıyorlar.
Bu yüzden verilerini bulut yerine lokalde yedeklemek zorunda kalıyorlar. Bu da tam anlamıyla bir yedeklilik sağlamıyor, şirketler veri kaybına açık halde çalışmaya devam ediyorlar. İnternet altyapısının güçlü olduğu lokasyonlarda ise müşterilerimizin verisini Eclit Bulut üzerinde en üst düzey güvenlik seviyesinde barındırıyor ve on-prem düzeyinde hız ve performans sağlıyoruz.
BT sektöründe yetişmiş insan kaynağı açısından durum nedir? Siz yeni BT profesyonelleri yetiştirmek için neler yapıyorsunuz?
İşgücü piyasasındaki yetenek açığının beraberinde getirdiği küresel rekabet ve hibrit çalışma modellerinin getirdiği coğrafi imkanlar sebebiyle BT sektörü çalışanlarının önlerindeki fırsatlar günden güne çoğalıyor. Bu durum, şirketler açısından yetkin BT insan kaynağına erişimin zorlaşması anlamına geliyor ve kurumların her BT uzmanlığını şirket içinde barındırması ya maliyetleri artırıyor ya da imkânsız oluyor.
Bu durumdan büyük kurumsal şirketler gibi KOBİ’ler de fazlasıyla etkileniyor. Biz de şirketlerin değişen ihtiyaçlarına göre sistemlerini uzman ekibimizle onlar için tasarlıyor, 7/24 yönetiyor ve destek veriyoruz. Bu şekilde yetkin insan kaynağına erişim problemine çözüm sunuyoruz.
Eclit bünyesinde de hem teknik eğitimlerle çalışanlarımızın gelişimlerini destekliyoruz hem de birçok sektörden müşterilerimiz olması sebebiyle ekiplerimiz farklı sektör dikeylerinde çok verimli tecrübeler ediniyorlar. Buna ek olarak, birçok rolümüzde yeni mezun arkadaşlarımıza görev vererek onların gelişmelerini ve kariyer yolculuklarını destekliyoruz. Şirketimize vaktinde yeni mezun olarak girmiş, bugün ise yönetici pozisyonlarında olan birçok arkadaşımız var.
Uzun yıllardır sektörün içinden bir yönetici olarak kişisel hayatınızda şu teknoloji benim işime çok yarıyor benim hayatımı kurtardı diyebileceğiniz bir teknoloji veya hizmet var mı?
Aklıma evimde tamamını bizzat kurduğum akıllı ev düzeneği geliyor. Pek çok nesnelerin interneti, yani IoT cihazından oluşan bu sistem sayesinde gündelik düzeyde birçok kez kullandığım şeyi otomatikleştirebildiğim gibi uzaktan da yönetebiliyorum.
Bu şekilde acaba ışığı veya ocağı açık unuttum mu ya da kapımı kilitledim mi gibi dertlerim ortadan kalkıyor. Tabii akıllı ev sistemleri sadece bana değil, çevreye de faydalı. Elektrik tüketimi, sıcaklık ve ışık gibi dış çevredeki etmenlere göre optimize edildiği için daha az kaynakla daha fazla fayda elde etmek mümkün oluyor.
İlgili Haberler
>> HPE Üniversiteler Bilişim Teknolojileri Zirvesi 2022 Geniş Bir Katılımla Gerçekleştirildi!