Sigortam.net olarak veri ambarı, canlı veri akışları, uygulama paketleme gibi birçok yeni teknoloji için açık kaynak kodlu teknolojiler üzerine kendi ürünlerimizi inşa ediyoruz.

Geliştirdiği yapay zekâ algoritmasıyla, anlaşmalı olduğu 23 sigorta şirketinin ürünlerini sıralamanın yanı sıra teklifler arasından uygun fiyat, geniş kapsam ve fiyat-performans dengesi açısından öne çıkan olmak üzere müşterilerine özel 3 alternatif de sunan Sigortam.net, teknoloji yatırımlarına devam ediyor. Firmanın yeni teknoloji yatırımları ve gelecek planları konusunda Sigortam.net Teknoloji ve Veriden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferit Büyükkeçeci ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Söyleşimizin tüm detaylarına aşağıda sizin için hazırladığımız makaleden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasının içine doğan bir marka olarak gelişen teknolojiyi sunduğunuz hizmetlere nasıl yansıtıyorsunuz?

Dijitalleşmenin ve teknolojinin imkanlarını, insan dokunuşunu da işin içine katarak, sigorta alanında müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak amacıyla hizmetlerimize yansıtıyoruz. Sigorta gibi karmaşık bir ürünü tüketicilere olabilecek en basit haliyle sunmaya odaklanan bir şirketiz. Müşterilerimizin poliçe süreçlerinde kafa karışıklıklarını gidererek, şeffaf, açık ve net bir danışmanlık sunuyoruz. Bunu yaparken de teknolojinin gücünden yararlanıyoruz. Dijitalleşmenin en temel yapı taşı veri. Veriyle birlikte tüketicilerimize yeni fırsatlar, ürünler ve iş modelleri sunuyoruz.

Yapay zekâ algoritması ile Mart 2022’den bu yana müşterilerimize uygun fiyat, geniş kapsam ve fiyat-performans dengesi açısından öne çıkan olmak üzere üç alternatifli şeffaf bir yönlendirme sunuyoruz. Sigortam.net olarak şimdiye kadar tekliflerimizi, anlaşmalı olduğumuz sigorta şirketleri arasında en ucuzdan pahalıya sıralıyorduk.

Şimdi müşterilerimizin kafasındaki soru işaretlerine daha net yanıtlar bulabilecekleri bir yapıya kavuştuk. Danışman kimliğimizle 23 farklı sigorta şirketinden gelen ürün tekliflerini sadece en ucuzdan pahalıya sıralamakla kalmıyor, aynı zamanda bu teklifler arasında müşterilerimiz için doğru ve ihtiyaçlarına en uygun alternatifleri de sunuyoruz. Bu sistemde, müşterilerimizin sayfalarca teminatları okuyup karşılaştırmasına gerek kalmıyor, teminatları da onlar için karşılaştırıyoruz.

Çok daha temel ve rahatça anlaşılacak noktaları vermek istiyoruz. Bu üçlü gösterim daha önce yapılmayan bir şey ve biz bunun arkasına akademi işbirliği ile geliştirdiğimiz yapay zekâyı koyuyoruz. Tam bir şeffaflık içinde müşterilerimiz tüm teklifleri görebiliyor. İsterlerse sıralamasını değiştirebiliyor, isterlerse de fiyata ya da kapsama göre sıralama yapabiliyorlar. Böylece tüm karşılaştırmaları da görebiliyorlar.

Bunun yanı sıra çeşitli operasyonlarımızda RPA (Robotics Process Automation) kullanmaya ve yaygınlaştırmaya başladık, böylece satış sonrası süreçlerimizi kısaltmayı ve insan hatalarını azaltmayı başardık. İleriye dönük olarak müşterilerimizin fiyat ve kapsama göre poliçe yenileme olasılıklarını öngörebilen yapay zekâ modelleri üzerine çalışıyoruz. Hedefimiz bu modelleri kullanarak müşterilerimize kişiselleştirilmiş ürün önerilerini sunarak müşteri memnuniyetini ve yenileme oranlarımızı artırmak.

Hiç beklemediğimiz bir dönemde yaklaşık 3 yıllık bir pandemi dönemi yaşadık. Bu dönemde birçok sektörde dışarıdan çalışma, hibrit çalışma gibi sistemlere geçildi. Sizin çalışma sisteminiz nasıl değişti?

Şirket olarak pandemi sürecine de denk gelen bir dönüşüm geçirdik. Bu süreçte nitelikli insan kaynağımızı geçen yıla göre 4 katına çıkarırken, IT ekibimizi de geçen yıla göre 2 kat büyüttük. IT tarafındaki insan kaynağımıza veri ve süreç iyileştirme hedefiyle daha önce sahip olmadığımız roller ekledik: Bu yönde ekibimize veri mühendisi, iş zekâsı uzmanı, iş analisti ve kalite güvence uzmanı olmak üzere dört rol için yeni arkadaşlarımız katıldı. Yeni ekip üyelerimizi Türkiye’nin en itibarlı üniversitelerinin iyi eğitimli mezunlarından seçmeye özen gösterdik ve bu süreçte bootcampler düzenledik.

Yakın bir zamanda uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirdik ve bu çalışma modeliyle birlikte kullandığımız teknoloji araçlarını da çeşitlendirdik. Sigortam.net’te şu an Atlassian ürünleri, Slack, Miro, Zoom gibi çeşitli programlar iletişim, dokümantasyon ve proje yönetim araçları çevik çalışan ekiplerimizce etkin bir şekilde kullanılıyor.

Geçtiğimiz Mart ayında web sitenizi yenilediniz ve yeni bir marka kimliği ile kullanıcılarınızın karşısına çıktınız. Kullandığınız yapay zekâ algoritması; kim tarafından geliştirildi? Kullandığınız algoritma öğrenme yeteneğine sahip mi? Geçen bu kısa dönemde sunduğunuz hizmetler konusunda nasıl değişikler yaşandı? 

İlk soruda detaylarını anlattığım yapay zekâ algoritmasını kendi mühendislik yetkinliklerimizle geliştirdik. Buradaki şeffaf yönlendirme ve bağımsız skorlama altyapısı için ülkemizin köklü üniversitelerinden ODTÜ ve Hacettepe ile birlikte çalışıyoruz. Yeni hizmet modelimizi lanse ettiğimizden bu yana, müşterilerimize sunduğumuz 3 kartın toplam tercih edilme oranının yaklaşık %80 olduğunu gözlemiyoruz. Ayrıca fiyat-performans açısından en uygun olarak önerilen kartın tercih edilme oranı da yaklaşık %50 olarak karşımıza çıkıyor.

Faz-2 çalışmaları kapsamında ise teminat değişikliklerine daha geniş imkân sağlayan geliştirmeleri yapmayı hedefliyoruz. Bu sayede müşterilerimizin farklı opsiyonları hızlı ve güvenilir bir şekilde deneyip kendilerine en uygun paketi yaratabilmelerini mümkün kılmayı amaçlıyoruz.

Günümüzde verinin şirketlerin can damarı haline geldiğini görüyoruz. Siz elde ettiğiniz verileri nasıl ve ne şekilde değerlendiriyorsunuz?

Sigortam.net olarak veri ambarı, canlı veri akışları, uygulama paketleme gibi birçok yeni teknoloji için açık kaynak kodlu teknolojiler üzerine kendi ürünlerimizi inşa ediyoruz. Özellikle canlı veri işleme yetkinliğimizi ve kampanya kurgu yönetim araçlarımızın gücünü birleştirerek kampanya kurgularımızı çok daha hızlı ve daha düşük maliyetle hayata geçiriyoruz.

Günlük akışımızda yaklaşık 40 milyon adet işlenmesi gereken olay verisi çıkıyor. Üretim veri tabanı ile veri ambarı arasındaki canlı aktarım sayesinde maksimum 2 saniye içinde veri ambarında raporlamaya hazır canlı veriye sahibiz. Böylelikle hem canlı raporlarımızı sistem kaynaklarımızı zorlamadan üretebiliyor, hem de anlık aksiyon gerektiren durumlara yönelik geliştirmeleri özel kod geliştirmeye ihtiyaç duymadan başarabiliyoruz.

Günlük olarak yüz binlerce teklifi anında kapsam skorlamasına tabi tutabiliyor, on binlerce müşteriyi anlık olarak tamamen müşteriye özel tasarlanmış iletişim senaryolarında değerlendirebiliyoruz. Artan trafiğimiz, yeni veri ambarının kurulması, clickstream verilerinin içeri alınması ve EVAM’ın entegrasyonu sonucu aylık veri üretimimizde geçen seneye oranla %90 oranında bir artış var.

Teknoloji dünyasında yaşanan değişiklikler önümüzdeki günlerde sunduğunuz hizmetleri sizce nasıl etkileyecek? Bir anlamada müşterilerinizi ne gibi yenilikler bekliyor?

Dünyada sigortacılık sektöründe yapay zekânın en çok kullanıldığı alanlar, fiyatlama ve tahsis, dolandırıcılık tespiti, hızlandırılmış hasar süreçleri ve kişiselleştirilmiş ürün öneri sunma konuları. Bu alanlarda daha çok yenilikler göreceğiz. Bizim de bundan sonraki önceliklerimiz arasında hızlandırılmış hasar takip süreçleri ve kişiselleştirilmiş ürün öneri araçları geliştirmek yer alıyor.

İlgili haberler

>> Türkiye’den 60 CEO’nun Katıldığı IBM ‘in Own Your Impact Araştırma Sonuçları Açıklandı