Microsoft, 14 Temmuz 2015 tarihinde, Windows Server 2003 için verdiği desteği sona erdiriyor.
Windows Server 2003, 10 yıllık desteğin ardından emekliye ayrılıyor. Microsoft, Windows Server 2003 kullanmakta olan kurumlara acele etmeleri ve bir an önce yeni teknolojilere geçiş yapmalarını tavsiye ediyor. İki aydan kısa bir süre kalan destek kesim tarihinden sonra kurumsal riskler hızla artacağından kurumlara ait canlı sistemlerin bu tarihten önce Windows Server 2012 R2‘ye geçiş yapması büyük önem taşıyor.
Yeni işletim sistemine geçiş yapılmadığı takdirde sistem, veri hırsızlığı ve yetkisiz işlemlerin yanı sıra veri merkezindeki diğer sistemlere karşı yapılabilecek barındırma saldırıları gibi tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca, uygulamalar ve diğer yazılım ürünleri, Windows Server 2003 kaynaklı açıklar nedeniyle hatalı çalışabilir, bu durum da uygulamalara ait işlevlerin uzun süreliğine veya kalıcı olarak kaybına yol açabilir. Destek kesilmesine rağmen Windows Server 2003’ün kullanılmaya devam edilmesi, bazı kurumların yasal ve uyumluluk gereksinimlerini yerine getirememesine de neden olabilir.
Desteğin sona ermesi ne anlama geliyor?
Desteğin sona ermesi 14 Temmuz 2015’den sonra güncellemelerin ve yamaların yayınlanmayacağı ve bu işletim sistemini çalıştıran sistemlerde güvenlik ve uyumluluk kaybı oluşabileceği anlamına geliyor. Windows Server 2003 sunucularını güncellemeyi erteleyen kurumlar, tüm BT altyapılarını risk altına sokabilir. 14 Temmuz sonrasında Windows Server 2003 kullanmaya devam eden kurumlar, önemli güvenlik riskleri ve uyumluluk sorunlarıyla karşılaşması halinde, yeni sisteme geçiş maliyetinden daha fazla zarara uğrayacaktır.
14 Temmuz’dan sonra ne olacak?
Güncellemeler ve güvenlik yamaları artık yayınlanmayacağından, Windows Server 2003 üzerinde çalışan sistemler güvenlik tehditlerine açık olacak, hacker’lar için bir hedef tahtası haline gelecek. Bordro, muhasebe, insan kaynakları, envanter, e-posta, CRM gibi işletmeniz açısından kritik uygulamalar Windows Server 2003 üzerinde çalışıyorsa, bu uygulamalar içerisindeki kurumsal veriler çalınabilir, hatta yok olabilir. Örneğin, herhangi bir işletme dijital ortamda kredi kartı kabul ediyorsa ve e-ticaret sitesi halen Windows Server 2003 sunucular üzerinde çalışıyorsa, PCI uyumluluğunu yerine getiremiyor ve dijital ortamda kredi kartı kabul edemiyor olacak. Üstelik Windows Server 2003 sunucu ile sorun yaşanması halinde, destek seçenekleri de artık olmayacak
.
Microsoft ne öneriyor?
Windows Server 2003 ilk geliştirildiğinden beri, BT dünyasında ciddi değişimler meydana geldi. Sanallaştırma ve bulut teknolojileri bunlardan yalnızca bazıları. Bu yeni teknolojiler sayesinde 10 yıl önce mümkün olmayan pek çok senaryo günümüzde hayata geçiriliyor ve kurumlar belirgin faydalar sağlıyor.
Eğer kurumlar hala Windows Server 2003 kullanıyorsa, Windows Server 2012 R2‘ye geçiş yapmak çok önemli. Bu işletim sistemi, kurum içerisindeki bir sunucuda da kurulabilir ya da bulut platformu olan Microsoft Azure üzerinde kiralanabilir. Bu yeni teknolojiler ile kurumlar, işyerindeki mevcut kaynakları daha verimli kullanabilir, ihtiyaç duyulan altyapıya dakikalar içinde ve çok daha ekonomik bir şekilde sahip olabilir.