ABD çip krizi için 280 milyar dolarlık bir yardım paketi başlattı. Böylece uluslararası çip krizine büyük bir önlem alınmış olacak. Hadi gelin merak edilen bütün detaylara birlikte bakalım.
ABD çipler ve bilim yasası kapsamında büyük bir destek sunulması amaçlanıyor. Ülkenin esas amacı Çin’e karşı teknolojik rekabeti artırmak. Elbette bu sanıldığı kadar kolay olmayacak. Çin dünyanın en büyük ve en ucuz üretim güçleri içerisinde yer alıyor.
Bugünlerde özellikle Tayvan gibi alternatifler konuşuluyordu. Üretimin Tayvan gibi ülkelere taşınması ile birlikte Çin tehdidi önemli ölçüde azaltılmış olacak. Ancak buradaki esas problem Çin’de milyarlarca insanın yaşaması. Böylesine dev bir pazarı hiçbir ABD’li şirket bırakmak istemiyor.
ABD çip krizi için tetikte
Dünyanın en güçlü ülkeleri içerisinde yer alan ABD’nin Başkanı Joe Biden son derece önemli bazı açıklamalara yer verdi. Kendisi 280 milyar dolarlık sektörel destek paketi sunulacağını belirtti. Bu paketin en önemli amacı ise Çin ve Tayvan gibi ülkelerle rahat bir şekilde rekabet edebilmek.
ABD’li şirketler üretim için kendi ülkesini tercih etmiyor. Bunun yerine Hindistan, Çin ve Tayvan gibi ülkeler tercih ediliyor. Yarı iletken üretim tesisleri ve fabrikalar yine en fazla bu ülkelerde kuruluyor. ABD bu fabrikaları kendi içerisinde kurmak için 52 milyar dolarlık bir yardım paketi açıkladı.
Dev şirketler yardımdan faydalanacak
Micron bu yardımlardan en fazla yararlanan şirketler içerisinde yer alacak. Yaklaşık olarak 40 milyar dolarlık bir yardım yapılacağı söyleniyor. Böylece ABD içerisinde fabrika kurup ciddi bir tasarruf sağlamış olacak. ABD çip krizi aşılabilir.
Qualcom yine en fazla gelir elde edecek şirketler içerisinde yer alıyor. Yaklaşık olarak bu şirketlere 4,2 milyar dolar sunulacak. Böylece ülke içerisinde çip fabrikaları kurmalarına yardım edilecek. Bu paket sadece ABD şirketleri için geçerli. Ne yazık ki Türkiye gibi ülkeler bu paketten yararlanamayacak.
İlgili Haberler:
>> Samsung 3 nm Çiplerin Üretimine Yakında Başlanıyor!
>> Apple Qualcomm Çiplerini Kullanmak Zorunda Kalacak: Qualcomm Sırıtmaya Başladı