Nokia Araştırması: SaaS Hizmetleri BT maliyetlerini %25 Azaltabilir

Nokia tarafından görevlendirilen Analysys Mason’ın araştırmasına göre, SaaS’ın potansiyel faydaları arasında “yerinde yazılım modeline göre düşük ilk yatırım; daima en yeni yazılıma sahip olma; ve yeni hizmetleri daha hızlı başlatma” yer almaktadır.

Analysys Mason tarafından yayınlanan yeni araştırmaya göre, İletişim Hizmeti Sağlayıcılar (İHS’ler), Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) ile sunulan telekom hizmetlerini uygulayarak beş yıllık süreçte BT maliyetlerinde yaklaşık %25 tasarruf elde edebilirler.

Öngörülen azalma, İHS’lerin kendi karmaşık donanım ve yazılım altyapılarını satın alma, yönetme ve korumalarını gerektiren geleneksel yerinde yazılım sunma modelinin maliyetiyle kıyaslanmaktadır.

Tekrar eden aylık aboneliklerden dolayı telekom SaaS hizmetlerinin yüksek uzun dönem maliyetlere sahip olduğuna dair piyasa algıları mevcut olsa da, Analysys Mason bu algıların, SaaS hizmetlerini kullanarak düşük ilk yatırım ve daima en yeni yazılım ve teknolojiye sahip olmak gibi potansiyel faydaların tam kapsamını hesaba katmadığını söylemektedir. Yerinde yazılım modelinde, İHS’ler veri merkezi kaynaklarını her beş yılda bir satın almak ve karmaşık BT ortamlarını yönetmek için BT danışmanları kullanmak zorundalar.

Nokia Araştırması: SaaS Hizmetleri BT maliyetlerini %25 Azaltabilir

Analysys Mason şöyle ifade etti: “Dolayısıyla, SaaS tabanlı dağıtım kullanarak elde edilebilecek tam kapsamlı maliyet tasarrufunu anlamak için yalnızca çeşitli dağıtımların lisans maliyetleri değil, aynı zamanda kullanım ömrü sonu güncellemeler, personel ve bakımla ilgili maliyetler de karşılaştırırken dikkate alınmalıdır.”

“İHS’ler bakım sorumluluğunu haricen yaptırarak dahili personelin daha fazla gelir elde etmeye odaklanmasını sağlayabilir ve daha fazla fayda elde edebilir. Bu ayrıca, donanıma harcanacak kaynakların başka noktalarda kullanılabilmesi demektir.”

Analysys Mason raporunu çıkarırken, güvenilirlik, piyasaya sürme süresi, ölçeklenebilirlik, personel eğitimi, güncellemeler ve yükseltmeler, bakım, BT donanım azalımı, güvenlikle ilgili maliyet tasarruflu faydaların yanı sıra; SaaS hizmetlerinin kullanılmasıyla geliştirilmiş güvenilirlik, piyasaya sürme süresi, güncellemeler ve yazılım yükseltmelerine bağlı artırılmış gelir elde etme potansiyelini hesaba kattığını söyledi.

SaaS hizmetlerine yönelik İHS harcamaları son yıllarda artış göstermiştir ve 2019’da İHS’lerin [işletim giderlerinin] %5’ine tekabül etmektedir. Analysys Mason’a göre, İHS’ler dijital dönüşüm projelerini yürütmeye devam edeceğinden bunun 2023’te %11’e yükselmesi beklenmektedir.

İlgili Haberler

>> Google Pixel Buds Pro Gerçek Kablosuz Kulaklık Duyuruldu! İşte Özellikleri!