Günlük ideal adım sayısı uzun bir süredir tartışma konusuydu. Bazıları günde 10 bin adım atılmasını bile savunuyordu. Bilim insanları konu ile ilgili son derece önemli bir araştırmaya yer verdi.
Yaklaşık olarak 15 deney arasından derlenen veriler üzerinden bilim insanları bazı açıklamalar yaptı. On binlerce insanla ilgili bu veriler analiz edildiğinde aslında çok fazla adım atmanın iyi olmadığı ortaya çıktı. Massachusetts Üniversitesi Amherst epidemiyologu Amanda Paluch tarafından yapılan açıklamalar konuyu biraz netleştirdi.
Adım sayısı arttıkça ölüm riskinin azalmadığını söyleyen bilim insanı genç ve yaşlı insanlarda farklı adım sayılarının olması gerektiğini belirtti. Ona göre her yaş grubu için farklı bir adım sayısı idealdir. Özellikle evrimsel süreçte insanların uzun bir yürüyüş yapmasına göre şekillenen vücudumuz çok fazla adım atıldığında ölüm riski altında kalıyor.
Günlük ideal adım sayısı kaç olmalı?
Her gün atılan adım sayısının takip edilmesi için birçok farklı cihaz üretildi. Bu cihazlar sayesinde her gün insanlar kaç adım attığını rahatlıkla görebiliyor. Yapılan araştırmalara göre bu tür cihazlar üzerinden tespit edilen adım sayısı fazlalığı aslında hayati risk taşıyor.
Bir dönem herkesin günde 10 bin adım atması gerektiği söyleniyordu. Fakat bunun tamamen bir pazarlama hilesi olduğu ortaya çıktı. Yani ortaya atılan bu iddia herhangi bir bilimsel dayanak içermiyor. Bilim insanları ise günde ortalama 7 bin adım atmanın kalp sağlığı için büyük bir yarar sunduğunu açıkladı.
Adım sayısının fazlalığı ölüme neden olabilir
Özellikle 60 yaş ve üstü yetişkinler için maksimum atılması gereken adım sayısı 8 bin olarak belirlendi. Bunun üstüne çıkılması halinde ölüm riski artabiliyor. Gençler ise günlük olarak maksimum 10 bin adım atmalı. Bunun üzerine çıkılması halinde yaşam süresinde kısalma meydana gelebilir.
Günlük çok fazla adım atan insanlar çeşitli erken ölüm problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Bilim insanları tarafından yapılan bu araştırmalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
İlgili Haberler:
>> 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları nasıl olacak? İşte online etkinlikler
>> Sporun beyinle ilişkisi ortaya çıktı: Bilim insanları önemli açıklamalar yaptı