Rusya’ya yaptırım uygulayan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle bazı markalar tarafından uygulanan yaptırımlar ülkeyi fazlasıyla zor durumda bırakıyor.
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş büyük bir endişe havası yarattı. Elbette buna savaş demek pek doğru olmaz. Rusya şu sıralar Ukrayna’yı işgal etmeye çalışıyor. Ülkenin belirli bir kısmını ele geçiren Rusya, adeta dünya tarafından dışlandı. 24 Şubat günü başlayan operasyon ile birlikte herkes neye uğradığını şaşırdı.
Rus vatandaşları ve Rusya birçok şirket tarafından yaptırma uğruyor. ABD ve Kanadalı şirketler ile birlikte Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler Rusya’ya büyük oranda yaptırımlar gerçekleştiriyor. Şu anda Rusya’ya uygulanan yaptırımların toplam sayısı 5 bin 530’a kadar ulaştı. Kuzey Kore bile bu kadar fazla yaptırıma maruz kalmadı.
Rusya’ya yaptırım uygulayan şirketlerin kararı net
Rusya öncelikle enerji alanında çok sert darbe aldı. BP ve Shell gibi markalar enerji alanında ürün ve hizmet satışını durdurdu. Ulaşım ve taşımacılık alanında ise Boeing ile birlikte Delta Air Lines devrede. Bildiğiniz üzere çoğu uçağı Boeing markası üretiyor. Bu durum Rusya’da ulaşımı ciddi şekilde aksattı.
Otomotiv sektöründe de yine büyük bir engellemenin olduğunu görüyoruz. General Motors, Volvo, Renault, Toyota ve Honda gibi markalar yaptırım uyguluyor. Ülkeye ürün ve hizmet satışı yasaklandı. Böylece bu araçların ülke içerisindeki fiyatı korkunç derecede artış gösterdi.
Eğlence ve teknoloji alanında yasaklar var
Sadece otomotiv ve ulaşım alanında değil aynı zamanda eğlence ve teknoloji ile birlikte spor alanlarında da yaptırıma maruz kaldı. Disney, YouTube, Google, Twitter, Apple ve Nokia ürün ve hizmet satışını durdurdu. FIFA, UEFA ve Uluslararası Tenis Federasyonu yaptırımlar uyguladı.
Tüm bunlara ek olarak Mastercard ve Visa tarafından yaptırım kararı alındı. Rusya muhtemelen uzun bir süre daha belini doğrultamayacak. Peki siz tüm bu yaptırım kararları hakkında ne düşünüyorsunuz?
İlgili Haberler:
>> CS:GO Oyuncusundan Ukrayna’ya Yardım, Twitch’ten Rusya’ya Kötü Haber