God of War efsanesi, Yunan mitolojisinin ardından şimdi de İskandinav mitolojisiyle devam ediyor. Kratos, yoluna devam ederken bu kez yanında oğlu ve savaş arkadaşı Atreus da var!
Vay be! Ne çabuk 4 sene olmuş! Yeni nesil God of War, ilk olarak PlayStation 4 konsolu için 20 Nisan 2018’de satışa sunulmuştu. O sıralar bir PS4 sahibiydim ve ben de bu oyunu PS4’te saatlerce, günlerce oynamıştım. Dedim ya, ne çabuk 4 sene olmuş diye. Oyun, yakın zamanda PC platformunda da çıkışını gerçekleştirdi. Tabii hem görsel tarafta hem de oyun mekaniğinde çeşitli düzenlemelerle birlikte…
Peki geçen yılların ardından, hâlâ oynanabilir bir oyun mu var karşımızda? Kesinlikle, evet!
Şimdi biraz daha geriye gitmek istiyorum aslında…
2006 yılı… Activision’ın yeni Call of Duty’sine ait olduğu iddia edilen bir görsel internete sızdırıldı. Ama ne görsel! Kısa süre sonra da doğrulama geldi ve ilk teaser videosuyla Call of Duty 3’ün resmi duyurusu yapıldı. Sıkı bir CoD oyuncusu olarak, “Mutlaka oynamalıyım!” diyerek o videoyu izlediğimi hatırlıyorum. Benim için üzücü olan, oyunun yalnızca konsollara yönelik hazırlanıyor olmasıydı. Bir PlayStation 3 ya da Xbox 360 alacak param yoktu. Öyleyse bu oyunu oynayabilmek için daha uygun fiyatlı bir yöntem bulmalıydım, ki o da PlayStation 2 idi. Tamam, görsel kalitesi düşük olacaktı, ama hiç oynayamamaktan daha iyidir diye düşünmüştüm. Ardından…
Kısa bir süre sonra da bir oyun dükkanında, 37 ekranlı tüplü televizyonda oynanan bir aksiyon oyunu dikkatimi çekti! Yapılı bir adam, elinde kılıçlar ve devasa yaratıkları doğruyor! Vay be! İşte o oyun da 2005 yılında PS2 için hazırlanan ilk God of War’dı! Oynamalıydım, oynadım da!
Call of Duty 3, PS2’de oynayıp bitirdiğim ilk oyun oldu. Sonrasında da God of War’un dünyasına adım attım. Orijinal God of War üçlemesi, bence oyun tarihinin en iyi üçlemeleri arasında rahatlıkla yerini alabilir. Şu an görsel kalitesini ve finalini de hesaba katarak 3 numaralı oyunun benim favorim olduğunu söyleyebilirim.
Şimdi de günümüze geri dönelim…
Yeni God of War, seride yeni bir sayfa açıyor. Bu kez Antik Yunan mitolojisi değil, İskandinav mitolojisi işleniyor. Başrolde yine güçlü kahramanımız Kratos var, ama bu kez yalnız değil, bir de oğlu var. Yani Atreus.
Kratos, savaş baltalarını gömmüş ve çok uzak diyarlarda, ailesiyle yeni bir yaşam kurmak amacındadır. Lakin, bazen geçmişten kaçmak o kadar da kolay olmuyor ve bu kaçış, sizi yeni sorunların içine çekebiliyor…
Her ne kadar yeni bir mitoloji işleniyor olsa da, önceki oyunların da hikâyede önem taşıdığını belirtmeliyim. Hatta eğer önceki oyunları oynadıysanız, zaman zaman ilgi çekici detaylar da fark edeceksiniz.
Kratos, bu kez yalnız savaşmıyor!
God of War, önceki GoW oyunlarına kıyasla ciddi farklılıklar içeriyor. Bunlardan ilki, temel alınan mitolojiydi, ki bundan bahsettik. İkinci detay ise, serbest kamera açısının tercih edildiği ilerleme ve dövüş sistemi. Bu sayede daha özgür hareket edebiliyoruz. Hem etrafı keşfe çıkabiliyor hem de savaşlarda daha esnek hareket edebiliyoruz.
Yapımcılar, bu kez açık dünyaya yakın, ama açık olmayan, oldukça büyük bir harita hazırlamış. Bu sayede keşif detayını daha iyi algılayabiliyor, hatta ana görevlere bir süre ara verip ufak yan görevler de yapabiliyoruz. Bu, elde edeceğiniz ganimetler için de önemli.
En önemli detay ise Kratosun oğlu, yani Atreus. Henüz bir çocuk olmasına rağmen babasıyla uzun ve tehlikeli bir yolculuğa çıkması gerekiyor ve bu sayede hem babasıyla işbirliği yapmayı hem de hayatta kalmayı öğreniyor.
Atreus, sırf olmuş olsun diye tasarlanmış bir karakter değil. Onun sayesinde, çoklu düşman saldırılarında iki farklı noktadan cevap verebiliyoruz. Ok ve yaya sahip olan çocuk, bizim komutlarımızın da yardımıyla mücadelelerde kilit roller üstleniyor. Ayrıca Atreus, eski dilde yazılanları okuyabiliyor, ufak deliklerden geçerek kapıları açabiliyor ve yüksek noktalara babasının yardımıyla ulaşarak yardım sağlayabiliyor.
Tatmin edici silahlar, çeşitli savaş mekanikleri ve devasa boss’lar
Öncelikle, Kratos’un hâlâ başlı başına bir silah olduğunu söylemeliyiz. Savaş baltası, hem yakın hem de uzak mesafe dövüşlerde ciddi avantaj sağlıyor. Bunlara ek olarak, özel bir çift silahımız da var, ama spoiler olmaması adına ismini vermiyorum.
Hem karakterimizi hem zırhımızı hem de silahlarımızı geliştirebiliyoruz. Pek çok yeni yetenek ve saldırı tipi var. Burada önceki oyunlara benzer bir işleyiş söz konusu. Değerli taşlar, değerli metaller, biraz para ve biraz da işçilik yardımıyla giderek daha güçlü hâle geliyor ve böylece güçlenen düşman faktörünü alt edebiliyoruz.
Zayıf düşmanlar, yer yer kalabalık olmalarının avantajlarını kullanmaya çalışıyor. Büyük düşmanlar ise hantal, ama tek seferde ciddi hasar verecek güçteler. Boss savaşları da genel olarak eğlenceli. Saldırı öncesinde sabırlı davranmak ve doğru zamanda doğru hamleyi yapmak önemli. Sürekli saldıramayacağınız gibi sürekli savunmaya da geçemezsiniz. Önceki God of War oyunlarına kıyasla “kısa sürede doğru tuşlara sırasıyla basma” gibi faktörler burada çok az. Bulmaca faktörü de azaltılmış ve aksiyona biraz daha odaklanılmış.
Özellikle Eir isimli boss’u yenmek için çok uğraştığımı, saatler harcadığımı söylemeliyim. Öyle güçlü ki, çoğu zaman sadece iki vuruşla sizi öldürebiliyor. Doğru zamanlama faktörü, işte bu gibi düşmanları alt edebilmek için çok önemli. Bir diğer detay ise, örneğin diriltme taşı gibi malzemeleri bu tip düşmanlara karşı kullanabilir ve böylece bir kez ölseniz bile tekrar dirilip kaldığınız yerden savaşmaya devam edebilirsiniz. Ne yazık ki tek seferde sadece bir tane diriltme taşı alabiliyorsunuz.
Bu kez başka bir Kratos!
Kratos’u nasıl bilirsiniz? İlginç bir soru oldu belki de, bilemiyorum. Şimdiye dek onu sinirli, korkusuz, kazanmayı seven ve daha da sinirli biri olarak tanıdık. Konuşmak yerine silahları konuşturmayı tercih eden bir savaşçı, hatta bir tanrı.
Bu yeni oyunda ise, ilk kez onun farklı bir yönünü bu denli detaylı şekilde görebiliyoruz. “Baba” olmak, onu biraz da olsa yumuşatmışa benziyor, ama yine de tam emin olamıyorsunuz.
Yolculuk boyunca Atreus’a öğütler veriyor, savaşmayı öğretiyor ve yanlış yaptığında azarlamaktan da çekinmiyor. Atreus ise, tıpkı bir çocuktan beklenileceği üzere çok konuşan, çok soru soran ve tezcanlı hareket eden bir karakter. Yani Kratos gibi pek konuşmayı sevmeyen ve çoğu şeye tahammülü olmayan biriyle Atreus gibi çok aktif birini yan yana getirmek bence güzel düşünülmüş. Keyifli ve duygusal sahnelere tanıklık ediyorsunuz.
Tabii yolculuk boyunca etkileşime girdiğimiz, yardımlar aldığımız farklı karakterler ve komik detaylar da var. Senaryo odaklı bir oyun olduğu için çok fazla detay vermek istemiyorum.
God of War ‘un görsel kalitesi hâlâ çok güçlü!
God of War 2018, orijinalde 4 yıllık bir oyun olmasına rağmen hâlâ çok güzel görünüyor. Kratos ve oğlu Atreus’un tasarımları çok başarılı. Hem vücut animasyonları hem de yüz mimikleri dikkatle takip edilmeye değer doğrusu. Hazırlanan devasa harita, buzla kaplı doğanın donduruculuğu ve rengarenk bitkilerin sıcaklığı da bir o kadar hissediliyor doğrusu.
Sesler ve müzikler de bir o kadar iyi. Özellikle orkestra müzikleri tüylerimi diken diken etti. İlk üç oyun kadar olmasa da, bu yeni oyun da müzikal anlamda güçlü bir yapıda.
Türkçe dublaj yok belki, ancak Türkçe menü ve Türkçe altyazı desteğinin sunulması, diğer yazılı detayların da Türkçe olarak sunulması çok güzel. Bu sayede yabancı dili zayıf olan oyuncular da tüm detayları anlayabilir.
Savaşın sonuna yaklaşırken…
God of War 2018, TPS bakış açısında aksiyon oyunlarından hoşlananların mutlaka oynaması gereken bir oyun. Kratos, hâlâ çok etkileyici bir karakter! Günümüzde İskandinav mitolojisi de oldukça popüler. Eh, burada popüler pek çok isimden söz edilebilir, ki aklınıza gelen çoğunu bu oyunda göreceksiniz. Öte yandan, Atreus’un gelişimini izlemek de keyifli. Bundan birkaç sene sonra, Atreus’un başrolde yer aldığı bir God of War oyunuyla karşılaşırsak hiç şaşırmam. Ki bence bu mantıklı bir hareket olacaktır.
Oyunun PC sürümüne, aşağıdaki bağlantı linki aracılığıyla ulaşabilirsiniz:
https://playstore.com/urun/god-of-war-pc?utm_source=medium&utm_medium=dg&utm_campaign=gowpc
İlgili Haberler:
>> Sony ve Honda, Güçlerini Birleştiriyor! Ne İçin Mi? İşte Detaylar!