Sony, Japon menşeli bir teknoloji şirketi ve akıllı telefon teknolojilerinden video oyun eğlence sistemine kadar pek çok farklı noktada faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Microsoft’un açıkladığı bir satın alma işlemi ise, Sony’nin piyasada değerinde ciddi bir kayıp yaşamasına yol açtı.
Sony, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almak için hareket geçtiğini duyurmasından sonra Tokyo borsasında %13’lük değer kaybetti. 2008 yılından bu yana Sony hisselerinde yaşanan en ciddi düşüş olarak gösterilen bu gelişme, Japon teknoloji devinin cebinden tam 20 milyar doların buhar olup uçmasına sebep oldu.
IGN’deki bilgilere göre Microsoft, geçtiğimiz günlerde Activision Blizzard’ı tam 68.7 milyar dolar ödeyerek bünyesine katacağını duyurmuştu. Bu, eğlence sektöründe şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en büyük çaplı satın alım süreçlerinden bir tanesi. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte Microsoft’un elinde pek çok önemli oyun stüdyosu ve oyun markası olacak. Bu durumda da Sony’nin Microsoft ile başa baş rekabet etmesinin çok zor olacağı düşünülüyor. Tabii Sony de bir satın alma hamlesiyle karşılık vermez ise…
Söylentiler, Sony’nin de Ubisoft’u satın almak istediği yönünde. Tabii bu konuda henüz resmi bir duyuru bulunmuyor.
Peki Microsoft’un elindeki önemli stüdyolar ve oyun markalarından bazıları neler?
Oyun stüdyolarının bir kısmını yazmak gerekirse:
id Software
Blizzard Entertainment
Bethesda Softworks
Infinity Ward
Treyarch
Raven Software
Ensemble Studios
Turn 10 Studios
Arkane Studios
Oyun markalarının bir kısmını yazmak gerekirse:
Doom
Quake
Wolfenstein
Call of Duty
Guitar Hero
Warcraft
Diablo
The Elder Scrolls
Fallout
Halo
Forza Motorsport
Fable
Gears of War
Tony Hawk’s Pro Skater
Overwatch
Starcraft
İlk etapta Microsoft oyunlarının Sony PlayStation platformlarında olmasına engel yok, ama ilerleyen yıllarda işler değişebilir
Satın alma sürecinin tamamlanmasının ardından, Microsoft’a ait pek çok markanın “platforma özel” olma durumu söz konusu. Örneğin firma, The Elder Scrolls serisinin yeni oyununu yalnızca PC ve Xbox platformlarında satışa sunmayı, Sony’nin PlayStation platformunu saf dışı bırakmayı düşünüyor. Öte yandan, şu an en popüler FPS serilerinden olan Call of Duty’nin PlayStation tarafında olmaya devam edeceği de duyuruldu. Yine de, ilerleyen yıllarda yeni bir Doom’dan yeni bir Warcraft’a kadar pek çok oyun, yalnızca Microsoft’un platformlarına özel olarak oyunculara sunulabilir. Bu da Microsoft’un ilerleyen yıllarda çok daha güçlü bir konuma geleceği anlamını taşıyor olabilir.
İlgili Haberler:
>> iPhone SE 2020 Satın Alınır Mı? Yoksa SE 2022 ‘yi Mi Beklemeli?