Bilim insanları, yakın zamanda bir insan gözünü 3B olarak basmayı başardı. 3D Baskılı kornealar, önümüzdeki dönemde organ nakli bekleyen hastalar için umut ışığı olabilir.
US News’te yer verilen bilgilere göre Birleşik Krallık’taki bilim insanları, insan korneasını ilk kez başarılı bir şekilde 3B olarak basmayı başardı. Kornea, insan gözünün en dış tabakası olarak konumlanıyor ve görüşün odaklanması için oldukça önemli bir role sahip.
Newcastle Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre neredeyse 5 milyon insan, kornealarında yaşanan çeşitli sıkıntılardan ötürü (yırtılma, yanma ya da yara sebebiyle oluşan izler) tam körlük yaşıyor. Yine dünya çapında da milyonlarca hasta uygun göz nakli için bekleyiş içinde.
Bilim adamları, gerçekleşen başarılı 3B kornea baskısı sebebiyle, yakın zamanda “sınırsız kaynak” elde edilebileceğini ve bu sayede de “organ nakli için kısıtlı kaynak” sorununun ortadan kalkacağını düşünüyor. Hastanın göz yapısı ve kornea tipine göre özel olarak 3B baskılar da gerçekleştirilebilecek.
3B baskı kornea kullanımı için daha fazla araştırma gerekiyor
Tabii ki bu tip baskıların organ nakli olarak kullanılabilmesi için daha fazla araştırma ve test gerekiyor. Dolayısıyla da net sonuçlara erişebilmek için en az birkaç yıllık süreye daha ihtiyaç var. Daha sonrasında, göz tarafında organ nakli konusunun daha kolaylaşması bekleniyor.
Tabii ki bilim insanları, insan anatomisine yönelik, kemiklerden diğer organlara kadar pek çok konuda araştırmalar yürütüyor. Son dönemde yapay kalp başta olmak üzere pek çok konuda çalışmalar var ve tüm bunlar gösteriyor ki, önümüzdeki yıllarda insanlık için daha iyi çözümler mevcut olacak.
Omicron ‘un önceki varyantlara kıyasla 2 katı daha hızlı bulaşabileceği belirtiliyor
Yetkililer, bu varyanta karşı önlemleri yine aynı şekilde sıralıyor. Maske, mesafe ve temizlik, yine oldukça önemli. Öte yandan, aşılanmak da bir o kadar önemli. Örneğin Biontech aşısının bu varyanta karşı da koruyuculuk sunabildiği, birkaç aylık bir çalışma sonucunda gerekirse aşının daha da güçlü hale getirilebileceği de belirtildi.
Tabii maske demişken, bir maskeyi defalarca kullanmak mantıklı değil. Maske takılıyken elinizle maskenizi tutmanız da mikropların bulaşması konusunda yol gösterici olabilir. Fırsat buldukça ellerinizi sabunlu suyla yıkamanız, su yoksa da kolonya ya da dezenfektan gibi sıvılarla temizlemeniz önemli.
Peki bu varyantı mevcut kovid testleriyle tespit etmek mümkün mü derseniz, evet, mümkün. Ülkemizde, devlet hastanelerine giderek ücretsiz olarak test yaptırabiliyor ve 24 saat içinde sonuçları alabiliyorsunuz. Tabii ücret karşılığında bu hizmeti veren özel hastaneler de var.
Ve tabii ki aşı olmuş olsanız dahi, virüse yakalanma ihtimaliniz bulunuyor. Bu sebeple önlemleri elden bırakmamak önemli. Yine de, aşılıysanız ve virüse yakalanırsanız, muhtemelen hastalığı hafif şekilde atlatacaksınızdır.
İlgili Haberler:
>> Redmi K50 Oyuncu Telefonu Sürümü İle Ortaya Çıktı: Tam Bir Canavar!