Hali hazırda işletmeler için veri hacmi her geçen gün biraz daha büyüyor ve bu durum ilerisi için yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. Veri yönetiminin hızlı ve sorunsuz gerçekleştirilebilmesi, üretim sürecinin büyütülmesi ve şirketlerin daha fazla kâr elde edebilmeleri için de hayati önem taşıyor. Bu noktada da büyük veri analitiği ön plana çıkıyor. Şimdi isterseniz bu konu hakkında biraz daha detaya girelim.
Büyük veri analitiği, mevcut kaynakların kullanımı ve ileriye yönelik belirlenen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için en önemli hususlardan biri. En ufak birimden en büyük birime, ham madde tedarikinden nakliye işlemlerine kadar hemen her noktada kullanılabilen ve hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayabilen bir sistem bu. Bu sistem sayesinde, bir nevi işletmenin ömrünü “daha sağlıklı” düzeye getirebilir ve yatırımlarınız için daha kolay hareket edebilirsiniz.
Büyük veri analitiği, büyük hacme sahip verilerden yararlanarak işletmeyi güçlendirmek ve bu sayede stratejik hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için kullanılabilecek bilgi parçalarıyla ilgili bilim olarak tanımlanabilir.
Tabii ki işin merkezinde, işletmelerin müşterilerini daha iyi anlayabilme unsuru ve veri var. Kim, ne istiyor? Bunları bilmek ve bunlara uygun olarak hareket etmek hem işletmeyi hem de müşteriyi mutlu edecek ve sonrası için de istek uyandıracaktır. Ayrıca burada sadakat unsuru da önemlidir. Ne kadar hızlı ve doğru hamleler yaparsanız, bu hamleler sonucunda tekrar tercih edilme şansınız olacaktır.
Peki büyük veri analitiği sisteminin işletmelere ne gibi faydaları olabilir?
1. İşletmelerde büyüme fırsatlarının belirlenmesi
Verilerin kapsamlı yapısı, size müşterileriniz hakkında pek çok detay sunar. Az evvel de dediğimiz gibi veriler, müşteri yapısından satın alma alışkanlıklarına kadar pek çok konuda bilgi sahibi olmanızı ve böylece ileriye yönelik yeni planlar yapabilmenizi sağlar. İstenen ürünlere yönelik hamleler yapılabilir, rakipler ve müşterilerin davranışları tekrar tekrar kontrol edilerek önlemler alınabilir.
Haliyle şirketinizin üretim sürecini yeniden belirleyebilir ve yeni büyüme hedefleri koyabilirsiniz.
2. Ürünün tasarımlarında düzenlemeler, geliştirmeler yapılması
Bir müşterinin yaptığı her alışveriş, işletmelere bazı fikirler verir. Bu alışveriş, fiziksel olarak mağazaya gidilerek de yapılabilir, internet üzerinden de yapılabilir. Bildiğiniz gibi internet işlemlerinde de yaptığınız pek çok şey kaydediliyor ve sonrasında size benzer sonuçlar sunularak, “Belki bunlar da ilginizi çekebilir” deniyor.
Örneğin, yemek yemek isteyen, ama zamanı kısıtlı olan müşteriler genelde fast food – (hazır yiyecekler) tercih ederler. Bu davranış sonraki siparişler için işletmelere yeni fikirler verebilir ve sunulacak ürün çeşitliliği arttırılabilir. Tabii “kısıtlı süre” faktörü, sizin o siparişi hızlıca hazırlamanız gerektiği anlamını da taşıyor. Genellikle yemekler sıcak ve taze istenir. Hızlı servisi yaparken “sıcak sunum” konusunu da göz önünde bulundurmak ve üretim sürecini buna göre düzenlemek gerekiyor.
3. Müşteri deneyimini şekillendirme
Örneğin, müşteriler internetten bir şey almaya karar verdiklerinde, yaptıkları araştırmalardan satın alım sürecinin sona ermesine, hatta sonrasına da dair pek çok aşama kaydeder. Bu aşamaların bir kısmını olumlu ya da olumsuz yorumlar eşliğinde sosyal medya hesaplarında da paylaşabilir ve bu süreç diğer potansiyel müşterileri de etkileyebilir. Doğru büyük veri analitiği araçları sayesinde, işte tüm bu detaylar tek merkezde toplanarak hızlıca analiz edilebilir ve işletmelerin daha iyi hizmetler sunabilmesine yardımcı olabilir.
4. Operasyonel verimlilik Gerçekleştirmek
Birçok işletme için reklam harcamaları çok ciddi boyutlardadır. Hemen sonrasında da personel ve fiziksel mağaza giderleri sayılabilir. Para ve insan kaynağını en iyi şekilde yönetebilmek için optimizasyon şarttır. Tabii doğru hedefleme ve doğru kitleye doğru ürünün sunulması da öyle.
Örneğin, mağazanın bulunduğu noktadaki müşteri grubuna uygun ürünler sunuluyor mu, en çok hangi saatlerde alışverişler gerçekleştiriliyor ve en çok hangi ürünler talep ediliyor? Bunlar bilinmeli ki bu sayede hem insan kaynağı hem de mesai süreci en iyi şekilde değerlendirilebilsin.
Eğer o mağazaya az sayıda müşteri geliyorsa, çok fazla personelin konumlandırılması mantıklı olmayacaktır. Eğer mevcut müşteri portföyüne yönelik ürünler değil de başka ürünlere yer veriliyorsa, bu da şubenin potansiyel kazanç şansını düşürecektir. Sonrasında şube kapatılmaları ve işten çıkarmalar gibi can sıkıcı süreçler yaşanabilir.
5. Geliştirilmiş risk yönetimi
Elde çok fazla veri olması, “eski yöntemlerle” takibi ve yönetimi zor bir süreci ortaya çıkarıyordu ve aynı zamanda çeşitli riskler de doğuruyordu. Örneğin, kaynağı kolay kolay bulunamayan maddi kayıplar. Oysa gelişmiş sistemler, tüm verileri belli bir sıraya oturtup düzenli takip gerçekleştiriyor. Bu sayede anormal bir durum yaşansa bile hemen tespiti gerçekleştirilebiliyor ve riskin büyümesinin önüne geçilebiliyor. Bu, sonraki yıllarda işletmenin büyümesi ve operasyonlarını geliştirmesi için aslında çok önemli bir detay. Risk düştükçe verimlilik de artacaktır.
İşiniz için veri analitiğini kullanmak, uzun vadede yol haritanızı belirlemenizde ve kârlı işler gerçekleştirmenizde size yardımcı olacaktır. Yeni gelir modellerinin oluşturulması ve tasarruf fırsatları noktasında daha aktif olabilirsiniz.
Beklentiler, hem işletmeler hem de tüketiciler dijital ortama geçiş yapmayı sürdürdükçe, büyük veri yöntemi ve bulut gibi teknolojileri kullandıkça büyüme hızının da yükseleceği yönünde.
Bu süreçte işletmelerin uzmanlık seviyesine erişebilmesi için pek çok yeni yöntem ve teknolojiyi tanıması gerekecek. Bunun için de vakit şart.
Tabii tüm bunlardan bahsederken, bu teknolojik imkânları kötü niyetle kullanmak isteyen ve bir nevi fırsatçılık kovalayan kişilere karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Bu bağlamda güvenlik çözümlerinin de es geçilmemesi gerekiyor. Zira hemen her gün siber suçlarla ilgili yeni gelişmeler yeni mağduriyetler duyuyoruz.