Kripto para birimleri için 2021’in önemli bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Dünya çapında milyonlarca kullanıcı, yeni yatırım ve yeni üretim yöntemleri üzerine çalışıyor. Bu süreçte de özellikle Bitcoin’in ön plana çıktığını görüyoruz. Peki Bitcoin nasıl oldu da bu kadar popüler hale geldi?
Bitcoin için en büyük, en popüler ve en eski kripto para birimi diyebiliriz sanırız. Bunu göz önünde bulundurarak geleceğe odaklı çalışanlar olduğu gibi, kısa süreli yatırımlar ve işi tamamen “fırsatçılığa” getirerek kısa yoldan zengin olmaya çalışanlar da var. Hani “umut dünyası” deriz ya, işte burada artık Bitcoin de önemli bir rol sahibi.
2021 yılı, Bitcoin için rekorların kırıldığı, paramparça edildiği bir yıl oldu aslında. Öyle ki, piyasada değerine kabaca 545 milyar dolar ekledi. Bu rakamı TL olarak hesaplamaya kalkışmak çok zor olsa gerek. Yapılan son araştırmalar, kripto para pazar değerinin 3 trilyon doları bulduğunu gösteriyor. Araştırmanın altındaki imza ise, The Block şirketine ait.
Şimdi isterseniz Bitcoin’in çok popülerleşmesinin altındaki bazı önemli detaylara birlikte bakalım…
Elon Musk’ın 1.5 milyar dolarlık yatırımı
Elon Musk’ın Bitcoin’e 1.5 milyar dolarlık yatırım yapması, ana akım bir şirketin Bitcoin’e şimdiye dek yapılan en büyük yatırımı olarak ön plana çıktı ve 2021 yılına hızlı bir başlangıç gerçekleştirildi.
Tesla ve SpaceX gibi büyük şirketlerin CEO’su olan Musk, sonrasında şirketlerinin kripto paralarla ödeme kabul edebileceğini de belirtti ve burada Bitcoin ile Dogecoin isimleri ön plana çıktı. Yapılan açıklamalardan kısa süre sonra da Bitcoin’in değeri 44 bin dolara ulaşarak tüm zamanlar rekorunu kırdı.
Tabii böyle bir desteğin gelmesi, çevrecileri de endişelendirdi. Zira Bitcoin’ler çevre için çok da faydalı değil, hele de büyük kapsamlı olarak düşünüldüğünde. Dolayısıyla büyük bir endişeye yol açılmaması için daha sonra Musk’tan geri adım da geldi ve sürdürülebilir enerjiye geçiş yapılana kadar işlemlerin askıya alınması, sürdürülebilir enerjiyle birlikte işlemlerde Bitcoin kullanımının geri getirilmesi kararlaştırıldı.
Tabii bu geri adım, Bitcoin’in değerinde %7’den fazlalık değer düşüşü gerçekleştirdi.
Dünya çapındaki şirketler, Bitcoin’i önemsiyor
Tesla’nın Bitcoin’e 1.5 milyar dolarlık yatırım açıklamasının ardından, dünya çapında faaliyet gösteren pek çok şirket de bu tarafa yönelmeye başladı. Örneğin Mastercard ve Amerika merkezli Bank of New York Mellon şirketi, dijital paralarla ilgili yatırımlar yapmaya başladı. Nasdaq’ta yer alan Marathon Patent Group da 150 milyon dolar değerinde Bitcoin satın alarak ilk ciddi hamlesini gerçekleştirdi.
Dünyanın en popüler mikro blog sitesi Twitter bile şirket rezervlerine Bitcoin eklemeye başladı.
Çin’in kripto para yasakları
Çin Merkez Bankası, giderek yükselen kripto para birimlerine karşı farklı bir hamle gerçekleştirdi ve kripto para birimleriyle ilgili yapılan tüm işlemlerin yasa dışı olduğunu belirtti ve yasak kararı da gecikmedi.
Çinli yetkililer, dijital para birimlerinin ekonomik düzeni bozduğuna ve kaynağı belirsiz paraların aklanabilmesine kolaylık sağladığına inanıyor. Ayrıca, karbon emisyonu tarafında da kripto paraların çok tehlikeli olduğuna vurgu yapıyor. Sonuçta Bİtcoin madenciliği yaparken ciddi oranda elektrik kaynağı kullanılıyor. Tabii güçlü bilgisayarlarınız da olmalı.
Kripto para madenciliği yüzünden son yıllarda PC ve OEM tedarik zincirlerinde sıkıntıların yaşandığı, bu sebeple fiyatlarda ciddi artışların yaşandığı da birer gerçek.
Tabii yalnızca Çin değil, başka ülkeler de “yasaklama” ile ilgili adımlar atıyor. Örneğin Mısır, Irak ve Cezayir.
Öte yandan, Amerika ve Hindistan gibi ülkelerde, yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte Bitcoin dahil dijital para birimlerinin bankalar ve diğer bazı kuruluşlarda da kullanılması gündemde.
El Salvador, Bitcoin’e dayalı dünyanın ilk şehrini kurmayı hedefliyor
El Salvador, Orta Amerika’da yer alan ve 6.5 milyon nüfusa sahip olan bir ülke. Bu ülke, dünyada bir ilk olarak, Bir Bitcoin Şehri inşa etmek istiyor. Reuters’ta yer verilen bilgilere göre şehir, bir Bitcoin parasına benzer bir tasarımla inşa edilecek ve şehir meydanında da koca bir Bitcoin para tasarımında plaza olacak.
Şehir, ülkenin jeotermal enerjisinden faydalanmak için Conchagua Yanardağı’nın yakınında kurulacak. Zaten ülke yönetimi, Bitcoin madenciliği için bir pilot bölge oluşturmuş ve çalışmalar yürütüyordu.
Yine de, ülke nüfusunun yarısının internet erişiminin olmadığını ve ülkede yoksulluğun ciddi boyutta olduğunu söylemeliyiz. Öte yandan uzmanlar, bu tip hamlelerin kara para aklama tarafında fırsatlar oluşturabilececeğini düşünüyor.
El Salvador’un planladığı gibi Bitcoin şehri kurulabilir mi, bunu da ilerleyen dönemlerde öğrenebileceğiz.