Tüm Dünyanın LTE Teknolojisinin Arkasında Birleşeceğini Düşünüyoruz
Mobil trafik her geçen gün artıyor. İnternet kullanıcıları akıllı telefon ve tabletlerle birlikte masa üstü bilgisayarlardan mobil cihazlara doğru hızlı bir geçiş gösterdiler. Yeni cihazlarla birlikte yükselen mobil internet talebi, yükselen veri trafiğiyle birlikte bağlantı teknolojilerinde de önemli değişimlerin ortaya çıkmasını sağladı. Kablosuz bağlantı teknolojilerindeki değişimleri, Alcatel Lucent’in LTE’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Glenn Booth ile konuştuk.
Merhabalar Bay Booth, öncelikle bizlere kendinizden ve Alcatel Lucent’deki görevinizden bahsedebilir misiniz?
Yaklaşık 17 yıldır Telekom sektörünün içerisindeyim. Şuan da Dünya çapındaki LTE operasyonlarında sorumlu başkan yardımcısı olarak Alcatel Lucent’de çalışmaktayım.
Alcatel Lucent, Telekom alanında en büyük teknoloji üreticilerinden biri. Geçtiğimiz yıl yeni bir yapılanmaya gittiler. Bu yeni yapılanmayla birlikte Alcatel Lucent’de neler değişti?
Bizim yeniden yapılanmaya birkaç yıl önce şirketi içerisinde işgücü yönetimi yaparak başladık. İş gücü yönetiminin arkasında yer alan plan, dünya çapında en başarılı firmalardan biri olmak, her şeyi ultra geniş bantta ileriye taşımak yer alıyordu. Bu konuya fazlasıyla odaklandık ve sistemi sorguladık. Tüm teknoloji ve bağlantılar, yüksek hızlı veri deneyimi
Türkiye henüz 4G ve 4G teknolojine henüz geçiş yapmadı. Telekom teknolojilerine baktığımızda, birçok patent ve yeni teknolojinin altında sizin imzanızı görüyoruz. Alcatel Lucent’in LTE ve 4G alanındaki global operasyonları hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?
Bell laboratuarlarının Alcatel Lucent ile birlikte sürdürdüğü araştırmalar var. Bell laboratuarlarıyla birlikte LTE işine odaklanmış durumdayız. Yeni servisler ve operatörlerin LTE teknolojisini ölçümleyebildikleri çözümler üzerinde araştırmalarız bulunuyor. Bu çalışmaların ardında dünyanın en büyük ağını oluşturma ve bunun bir parçası olmak bulunuyor.
Müşterilerimiz agresif bir biçimde LTE teknolojisini talep ediyorlar. Pazarlarında LTE teknolojisiyle çok başarılı işlere imza atıyorlar. LTE ve 4G şuan fenomen haline gelmiş durumda. Türkiye gibi diğer ülkelerde de işletmeye geçmek için LTE spektrum lisanları alınmaya çalışılıyor. LTE teknolojisini ilk adapte eden daha iyi gelir elde edecek, daha yüksek veri kullanımı sunduğu için yüksek gelirli tüketicilerin kazanımı gibi pazardaki rekabette büyük avantajlar sağlıyorlar. Dünya çapındaki iş gücümüzü operatörlere LTE teknolojisini sunmak için kullanıyoruz.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin 4G ve LTE teknolojilerini bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Geçmişe bakıldığında birçok ağır işin başarıyla gerçekleştirildiğini görüyoruz. Gelişmekte olan pazarların biraz geç olsa da sürece dahil olamaya çalışıyorlar. Tüm dünyanın LTE teknolojisinin arkasında birleşeceğini düşünüyoruz. LTE teknolojisinin global adaptasyonu, tabletler akıllı telefonlarla genişliyor. Düşük fiyatlı ürünlerle LTE teknolojisi, birkaç yıl içerisinde çok önemli bir konuma gelecek. Bu noktada ekosistemi oluştururken, LTE teknolojisini pazara girdiğinde, deneyimlerime dayanarak söylüyorum, fiyatlarda önemli değişiklikler olacak.
Operatörler, farklı iş modellerini deneyerek bunu görebilecekler. LTE teknolojinin yanı sıra önemli bir pazarlama metodu konumuna da geldi. Birkaç yıl içerisindeki değişkenlere baktığımızda ortaya çıkan uygulamalar bunları kanıtlayan yönde. Gelişmekte olan Türkiye gibi ülkelerde de benzer deneyimlerin yaşanacağını düşünüyoruz.
Milyonlarca kişinin iletişimini ve veri trafiği kontrol etmek gerçekten güç bir iş. Alcatel Lucent’in sunduğu çözümler nelerdir? Kullanıcılara ve operatörlere ne gibi inovasyonlar sunuyorsunuz?
Dünya çapında kablosuz internet kullanımı katlanarak büyüyor. Şuanda kullandığımız alt yapılar bu veri patlamasını kaldırabilecek düzeyde değil. Operatörlerin ilk olarak yapmaları gereken kendi ara yüzlerini en verimli şekilde ağa taşmalılar. Bunu yapabilecekleri teknoloji de tabi ki LTE teknolojisi. Esasen LTE’nin küresel adaptasyonu ve özgünlüğü bunu sağlayacak.
İkinci olarak, yeni sürümlerle LTE teknolojisini, olabildiğinde herkesin ulaşabileceği şekilde sıkıştırıyoruz. LTE-A ve taşıyıcıların adaptasyonlarını bu noktada vurgulamak gerekiyor. Bu sayede operatörler farklı spektrumlarda son kullanıcılara çok farklı değerlerde yüksek hızlı internet sunmalarına imkan tanıyoruz.
Üçüncü noktadaysa, ara yüzlerini nasıl en verimli biçimde ya da hangi seçeneklerle sunulursa sunulusun, kullanıcıların miktarı tüm satış beklentilerin altında kalacaktır. Bu sebepten dolayı bizim neden küçük satışlara yöneldiğimizi açıklayabiliriz. Kapasiteyi arttırmayı düşündüğünüz yerlerde bu küçük istasyonları istediğiniz yere çabucak yerleştirebilmeniz mümkün. Kapasiteye odaklanarak ağın en yoğun olduğu anlarda kullanabileceğiniz bir araç. Bu aracı dünyanın birçok noktasındaki pazarlara dağıtmış durumdayız.
4G ve LTE teknolojilerinin ardından 5G teknolojisini kullanmaya başlayacağız. 4G için hem yer altında hem de yer üstünde ciddi yatımlara ihtiyaç duyuluyordu. Alcatel Lucent’,n 5G çözümleri üzerinde çalıştığını biliyoruz. 5G ile ilgili olarak bizlere neler söyleyebilirsiniz? 5G teknolojisi için de benzer yatırımlara ihtiyaç var mı ve 5G teknolojisine ne zaman ulaşacağız?
5G teknolojisi şuanda bulunmuş durumda. 2G ses, 3G veri ile ilişkiliydi. 4G ise IP ve multimedya deneyimi sunuyor ve bugün birçoğunu deneyimle biliyoruz. LTE’nin kapsamı, amaca yönelik ürünler üretmek, özelleştirilmiş bantlarla enek yapısı sayesinde kullanıcıların keyifle kullanabileceği bir deneyim sunmak.
Önümüzdeki yıllarda tamamen 4G ve 5G arasında sanal bir bağ karşımıza çıkacak. Radyo erişimli ağlarla, bazı durumlarda her iki yapıyı da bir arada kullanabileceğiz. Arada oluşturulan köprüyle ki, 5G teknolojisinin mimarisi şuanda hazır durumda, LTE ile , Radyo erişimli ağlarla, 5G araştırmalarıyla, şuan standartları tartışılıyor. Operatörler alt yapılarını ne zaman ayarlayabilirler ve mimarilerini uzun dönem içersinde buna uyumlu hale getirebilirlerse, 5G teknolojisi kullanımda olacak.
Önümüzdeki dönemde Alcatel Lucent bizlere neler sunacak, hangi teknolojileri bizlerle buluşturacaksınız?
Bizim odaklandığımız alan kablosuz alanlar. Yeni yılda da çalışmalara devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl LTE için zorlu çalışmalar gerçekleştirdik ve pazarda iyi bir oran yakaladık. Bunu başarırken çok disiplinli büyüme stratejisi benimsedik. Avrupa, Asya ve Latin Amerika’da yeni deneyimlerle başarımızı sürdürmek istiyoruz.