Unify Türkiye Ülke Müdürü Erda Tütüncüoğlu Röportaj

Unify Olarak Yenilikçiliğimiz ve Sektördeki Öncü Rolümüze Güveniyoruz

Geçtiğimiz dönemde Siemens’den ayrılarak Unify ismini alan Haberleşme Sistemleri Grubu yoluna bağımsız olarak devam ediyor. Son dönemde dikkatleri üzerine çeken firmanın Türkiye Ülke Müdürü Erda Tütüncü ile Unify macerasından ve Türkiye’de neler yaptıklarından bahsettik. Detaylar söyleşimizde.

Bizlere biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
İş hayatıma 1995 senesinde Siemens bünyesinde başladım. Kurumsal şebekeler adı verilen bölümde satış yöneticiliği görevini yürüttüm. Ardından 3 sene kadar Siemens Münih’te danışmanlık görevini yürüttüm. 2001 yılında Türkiye’ye geri dönerek satış grubunun sorumluluğunu üstlendim. Ardından sırasıyla Siemens içerisinde Tüketici Elektroniği ve Tıbbı Cihazların satış yönetim gruplarında bulundum. Son olarak Haberleşme Sistemleri grubunda yer aldım ve ardından 1 Ekim 2013 tarihi itibariyle Unify’da Ülke Müdürü olarak göreve başladım.

Bizlere Unify’ın macerasından bahsedebilir misiniz?
Türkiye’de Unify ismi 15 Ekim 2013 tarihinden sonra hayat buldu fakat faaliyetleri çok eskiye dayanmakta. Unify’ın ana iş kolu Siemens’in faaliyet alanında bulunduğu iş kollarından bir tanesi hatta kuruluş amacını taşıyan (kurumsal ve kamu haberleşmesi) iş kolu olarak gösterilebilir. Siemens’in faaliyet alanlarından birçoğu sırasıyla ana bünyenin dışına çıktı. Bunların sonuncusu da Siemens Enterprise olarak adlandırılan bölümdü ve Unify ismini alarak yoluna Siemens’ten bağımsız olarak devam ediyor. Unify’ın iki ortağı bulunmakta, bunlardan Amerikalı Gores Group hisselerin yüzde 51’ine sahip ve Siemens’de yüzde 49’una. Ana portföyü “unified communications” ürünlerinden oluşan bir firmanın isminin Unify olarak seçilmesi de oldukça mantıklı. Unify dünyanın 100’den fazla ülkesinde faaliyet gösteriyor ve Fortune 500’deki firmaların yüzde 75’ine hizmet veriyor. Unify olarak her türlü müşterimizin haberleşme altyapısını karşılarken bunun yanında çalışanlara süreçleri içerisinde verimlilik sunan bir firmayız.

Unify olarak sunduğunuz hizmetlerde donanım ve yazılım konusundaki ayrımınız nedir?
Biz kendimizi yazılım ve hizmetler (servisler) firması olarak tanımlıyoruz. Bunun başlıca sebebi portföyümüzü oluşturan ürün gamında yazılım ağırlığının her geçen gün artması. Ürünümüzü ortaya çıkaran entelektüel bilgi birikimini kendimizde tutup özellikle donanım gibi, bizleri bir anlamda süreç olarak yavaşlatan konuları kontörlümüzde dışarıda yaptırdığımız yapıya geçiş yapıyoruz. Halen portföyümüzde donanımlarımız bulunmakta fakat bunların sayı biraz önce de belirttiğim gibi yavaş yavaş azalıyor.

Bulunduğunuz sektörün Türkiye’deki potansiyel hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye’de bulunduğumuz sektörle ilgili bir araştırma yok. Pazar payı açıklamalarına baktığınızda altında yıldızlı bölümler var ve firmalar bu bölümlerde kendilerinin daha iyi hissettikleri kategorileri baz alarak rakam veriyorlar. Bu yüzden birbiriyle çok fazla karşılaştırılamayan veriler içerisinde boğulmaktayız. Bir ligde birden fazla birinci olamaz fakat firmalar farklı kategoriler ile birinciliklerini ilan edebiliyorlar. Bu durum bizim işimizi ölçülendirmemizi oldukça zorlaştırıyor. Bu sebepten Pazar hakkında bilgi sahibi olmak güç Biz de geçmişte yaptığımız işlerden örnek alarak gelecek beklentilerimizi ortaya çıkartıyor ve buna göre hareket etmeye çalışıyoruz. Unify Turkiye Ulke Muduru Erda Tutuncuoglu (3)

Sizin döneminiz ile birlikte Unify’da neler değişti?
Öncelikle oldukça fazla değişimin olduğu bir dönemin içine denk geldiğimi söyleyebilirim. Bunun en baştaki sebebi ismimizin değişmesi. İlk işe başladığımızda firmamızın yeni ismini bilmiyordum. Yaklaşık 15 gün sonra ismimizi anons ettik. İsim belirlenme konusu tüm dünyada büyük bir gizlilikle yürütüldü ve kısıtlı sayıda kişiye bilgi verildi. İsimle birlikte firmamızın tüm yönetim kademesi de değişti. Biraz açarsak globalde CEO ve ona bağlı çalışan üst yönetim takımı değişti. Unify’ı ilerii taşıma anlamında olumlu bir değişiklik olduğunu söyleyebilirim. Bunun başlıca sebebi tüm üst yönetim kadememizin kanal tecrübesine sahip olduğu. Unify olarak “indirect” denilen yapıda çalışıyoruz ve üst yönetimimizin hepsi daha önce bu tarz bir modelde çalışmış ve başarılı olmuş insanlar. Türkiye’de “indirect” modele geçişimizi tamamladık ve hızla yolumuzda devam ediyoruz. Globalde de bu geçiş sürecini tamamlamak için çalışıyoruz. Bununla birlikte yeni bir partner programı açıkladık. Bu program sayesinde işbirliğine yarım yaptıkça daha fazlasını veren bir modele geçiş yaptık. İlk aldığımız tepkiler çok olumlu.

2015 öngörünüz neler?    
Önümüzdeki dönemde herkesin bildiği gibi bir seçim süreci var. Fakat biliyoruz ki bir sonraki dönemde de bu tarz bir süreç farklı konulardan yaşanabilir. Öyle bir coğrafyadayız ki her an her şey olabilir. Fakat Avrupa ile kıyasladığımızda Türkiye’nin ciddi anlamda büyüme potansiyeli olan bir ekonomiye sahip olduğunu görüyoruz. Türk ekonomisinin ana damarlarından biri inşaat sektörü ve inşaat sektörünün canlı olduğu bir yerde özellikle bizim gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların işlerinin durması ve geride kalması düşünülebilecek bir şey değil. Solasıyla bizim 2015 stratejilerimiz içerisinde büyümek ve partner sayımızı genişletmek var. Geçen seneye göre durağan bir sene olmayacağını düşünüyoruz. Tabii ki global ekonomik nedenlerden gelen zorluklar var ve biz bunları aşabilecek güçteyiz ve 2015’e olumlu bakıyoruz.

Önümüzdeki yıl için ana hedefiniz neler?
 
Özellikle kanal tarafında büyümeyi hedefliyoruz. Nitelikli partnerlerimizin sayısını arttırmak istiyoruz. Nitelikli partnerlerimiz bugüne kadar daha çok bildiğimiz telefon santrali kökeninden gelen ve yıllardır bu işi yapan firmalar. Yine bu firmalarla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Onların yanına yeni bir kültür olarak BT dünyasından gelen, belki bugüne kadar telefon konusu önüne geldiğinde bir bilene bırakayım, ben bildiğim işi kurumsal BT altyapısını kurmaya devam edeyim diyen yapıları da çözümlerimizle buluşturma arzusundayız. Artık bunların tamamı o kadar iç içe girmiş durumdaki, tek bir arayüz açıp hem firmanın operasyonel işler için kullandığı uygulamaları hem de haberleşmek için kullandığı uygulamaları görebilmeniz ve aynı zamanda yönetebilmeniz mümkün. Bu tarz çözümleri sunan firmaların da tek bir firmaya indirgenmesi gerekiyor. Bu tarz firmaları daha fazla kucaklayarak kanal yapımızı genişletmeyi düşünüyoruz. Bunun önümüzdeki dönemde en büyük hedeflerimizden bir tanesi olduğunu söyleyebilirim.

Son dönemde kullanıcı deneyimi firmaların satın almalarını fazlasıyla şekillendirmeye başladı. Akıllı telefon kullanımı kişiler bazında büyük kullanım oranlarına ulaştı, bu farklı ve kolay deneyim artık iş hayatında da aranır oldu. Karmaşık arayüz devri kapandı artık basitlik ve sadelik ön planda. Firmalar bu tarz deneyimleri iş hayatlarına yansıttıklarında verimlilikleri artıyor. Bizim yaklaşımımızda çalışanların karmaşık arayüzler ile vakit kaybetmesini kaldırmak yer alıyor. Bu durumu kurumsal bir sosyal ağa taşıdık ve çalışanların daha verimli haberleşmesini sağlamak için çalışıyoruz. Unify adının anonsuyla birlikte ortaya çıkardığımız ir platform var. Circuit adındaki bu platformu isteyen kullanıcılar ücretsiz olarak deneyebiliyorlar. Bu platform ile yapmak istediğimiz, gelecek neslin haberleşme ihtiyaçlarına bugünden cevap vermek olarak açıklanabilir. Bu uygulama bildiğiniz standart haberleşme aracı sunan uygulamalarla karşılaştırılmamalı. Circuit ile sektörde yeni bir kategori açtık ve “unified communications” katmanın kah üzerine kah yanına konumlandırabileceğimiz bir ürün. Bu kategorinin yanına yine farklı alanlardaki çalışmalarımızda gelecek. Unify olarak yenilikçiliğimiz ve sektördeki öncü rolümüz devam edecek.