Veeam Kurumsal Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Russell’ın felaketten önce kurtarma işlemini, nasıl otomatikleştireceğiniz konusundaki makalesini aşağıda bulabilirsiniz.
Dijital ekonomide iş sürekliliği teknolojiye bağlıdır. Perakendeden turizme, finanstan kamu sektörüne, hizmetlerin çevrimiçi ortama taşınması ve çalışanların uzaktan çalışması, işletmelerin dijital altyapılarına her zamankinden daha fazla bağımlı olduğunu gösteriyor. Kurumlar, dijital hizmetlerini kullanıcı hatası, sistem arızası veya siber saldırıdan kaynaklanan olaylardan korumak için adımlar atsa da, bazı olaylar işletmenin kontrolünde olmayabiliyor. Zorlu hava koşulları, doğal afetler veya bölgesel elektrik kesintileri, aksama sürelerine ve hizmet kaybına neden olabilir.
Bu tür olaylar meydana geldiğinde, hizmetleri ve çalışanları hızlı bir şekilde tekrar çevrimiçi duruma getirmenin önemi tartışılamaz. Bu nedenle, işletmelerin rolleri ve sorumlulukları, acil durum irtibatlarını ve öncelikli eylemleri içeren sağlam, iyi belgelenmiş ve test edilmiş bir planı olmalıdır. İşletmeler, bir plana sahip olmanın yanı sıra, olay öncesi durumlarına geri dönmek için teknik yeteneğe de ihtiyaç duyarlar.
Bu, verilerin, uygulamaların ve hizmetlerin tamamen kurtarılması ve bunu, kârlılık üzerindeki etkisini en aza indirecek şekilde bir zaman çerçevesi içinde yapmak anlamına gelir. Tüm bunlar, hem iş sürekliliği hem de teknik kurtarma açısından felaket meydana geldiğinde tam olarak hazır olduklarından emin olmak için işletmelerin geçmeleri gereken sağlam bir süreç anlamına gelir.
Ekipleri hazırlarken…
Başarılı olanları başarısız olanlardan ayıran, öngörme ve harekete geçme yeteneğidir. Bir işletmeyi öngörülemeyen bir teknoloji felaketinden kurtarmaya hazırlamak söz konusu olduğunda, kritik noktanın tam olarak neye benzediğini ve o anda atılması gereken adımları tam olarak tahmin etme yeteneği hayati önem taşır. BT liderlerinin, felaketin gelmesini beklemek ve nasıl tepki vereceklerini öğrenmek yerine, nasıl tepki vermeleri gerektiğini anlamak için kendilerini bu duruma sokmaları gerekir. Karşılaşacakları gerçekler inanılmaz derecede farklı olabilir, bu nedenle bu felaket gerçekleşmeden önce A’dan Z’ye simülasyonu yapılması önemlidir.
Nihayetinde bir işletme, kritik öneme sahip uygulamalarını yeterli bir zaman ölçeğinde tamamen kurtarmak için veri sistemlerine ve altyapısına güvenir. Ancak kurtarmanın bu aşamasına gelmeden önce, işletme içinde kurtarmayı başlatmak için önemli eylemleri gerçekleştirecek ekipleri hazırlamak gerekiyor. Bu, işletmenin ihtiyaçlarına bağlı olarak aşamalara ayrılabilir.
Genel bir kural olarak, şu anda işletme genelinde dağıtılan uygulamaların ve hizmetlerin eksiksiz ve güncel bir envanterine sahip olduğunuzdan emin olarak başlayın. Bunları tamamen hesapladıktan sonra, önem sırasına göre önceliklendirin – kuruluşun en kritik işlevleriyle uyumlu hale getirin. Bu, ilk önce hangi uygulamaları tekrar çevrimiçi hale getirmeniz gerektiğini düşündüğünüz yerdir. Örneğin, çevrimiçi bir perakendeci, e-ticaret platformunu tekrar çevrimiçi hale getirmeden önce stoklama ve tedarik zinciri işlevlerinin iyileştirilmesine öncelik verebilir. Bunun yanı sıra avukatlar ve pazarlamacılar gibi hizmet tabanlı işletmeler, şirket genelinde iletişimi sağlamak için e-posta ve iş birliği uygulamalarına öncelik verebilir.
İlk olarak hangi uygulamaları tekrar çevrimiçi hale getirmeniz gerektiğini anladıktan sonra, yazılı, merkezi olarak depolanan ve biri kurum dışı – biri çevrimdışı olmak üzere en az iki farklı ortamda yedeklenen bir eylem planı oluşturmayı düşünebilirsiniz. Bu eylem planlarının ayrıntılı ve spesifik olmaları ayrıca en kötüsünü varsaymaları gerekir. Lider sistem yöneticinizin tatilde veya hastalık izninde olduğunu ve ekibinin, lider yöneticiniz olmadan veri sistemlerini geri yüklemesi gerektiğini varsayalım. Planda, temel eylemler ve talimatların yanı sıra, işletme genelinde iletişimi yeniden canlandırmak için iletişim numaraları da detaylı şekilde yer almalıdır.
Kimin hemen bilgilendirilmesi gerekiyor? BT ekibinin hayati bilgileri almak için kimi araması gerekecek? Bunların hepsi planda olmalı. Uygulanılabilirliği mutlaka düşünün. Bir yönetici ekibinin bir veri merkezindeki sunucuları geri yüklemek için gece boyunca çalışması gerekecek mi? Ne yiyecekler ve yatacak bir yere ihtiyaçları olacak mı? En ayrıntılı Felaket Kurtarma (DR) planları, pizza dağıtım şirketlerinden taksi firmalarına ve otellere kadar her türlü bilgiyi içermelidir.
Felaketten kurtarmayı otomatikleştirme
İşletmeler, öncelikle geri yüklenmesi gereken kritik iş fonksiyonlarına dayalı bir kurtarma planı hazırlamanın yanı sıra, veri sistemlerinin tüm depolama biçimlerinde Yedekleme ve DR ile tam olarak korunmasını da sağlamalıdır. Verilerin kurum dışı ve çevrimdışı yedeklenmesi, talihsiz olayların etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
Veeam, 3-2-1-1-0 yedekleme kuralını destekliyor. Önemli verilerin her zaman en az üç kopyası, en az iki farklı ortam türünde, en az bir kurum dışı, bir çevrimdışı, sıfır doğrulanmamış yedekleme veya hatasız tamamlanan yedeklemelerle tutmak gerekir. Elbette, yedekleme ve DR, ayrılmaz bir şekilde bağlantılı çözümlerdir ancak ikisini birleşik düşünmemeliyiz. DR, bir felaketin veya krizin kapsamından bağımsız olarak, BT hizmetlerinin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılmasına odaklanarak, verilerin hayatta kalmasını sağlamak için tasarlanmış bir dizi girişim ve süreci ifade eder.
İşletmeler, üçüncü parti bir DR sağlayıcısı tarafından Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) kullanarak DR planlarını tek bir tıklama kadar kısa bir sürede otomatik olarak test edebilir, belgeleyebilir ve yürütebilir. Böylece tek bir uygulamadan tüm sitelere kadar her şeyi kurtarabilir. Planlama sürecine geri dönersek, işletmeler ihtiyaç duydukları Hizmet Seviyesi Sözleşmesi’ne (SLA) göre en iyi koruma yöntemini seçebilirler.
DR planının arkasındaki temel soru ve hedef şu olmalı: İşletmenin ne kadar hızlı toparlanması gerekiyor? Bu, kritik öneme sahip uygulamaları tekrar çevrimiçi duruma getirme veya verileri olay öncesi biçiminde tamamen kurtarma anlamına gelip gelmediğiyle alakalı.
DRaaS ile müşteriler, kritik verileri korumak için tamamen yönetilen, izlenen ve güvenli bir yöntemden faydalanabilir, üstelik tümü de kurum dışında bir havuza ihtiyaç duymadan. Hepsi bir arada en iyi DR uygulaması, işletme genelinde iş sürekliliğini sağlamak için iş odaklı ve BT merkezli bir stratejiyi birleştirir. Biri diğeri olmadan çalışamaz ve kuruluşların dijital altyapılarına olan güven göz önüne alındığında, sağlam bir plana ve işi tamamen koruyan Modern Veri Koruma çözümlerine ihtiyaçları vardır.
İlgili haberler
>> Veeam Yeni Atamalarla EMEA ProPartner Ağını Güçlendiriyor