Ortaya çıkan son verilere göre siber saldırı sayısında korkunç artış ortaya çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konuyla ilgili bazı önemli oranlara yer verdi. İşte merak edilenler.
Tüm dünyada siber güvenlik tahmin edilemeyecek kadar önemli bir konuma yükseldi. Akıllı telefonlardan çeşitli yazılım sistemlerine kadar neredeyse tüm alanlarda siber güvenlik olmazsa olmaz bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Peki Türkiye’nin bu konudaki karnesi ne durumda? Siber güvenlik konusunda gerçekten de yeterli miyiz?
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi gibi kurumlar Türkiye’de bu tür faaliyetlerin yürütüldüğü temel alanlar olarak görülüyor. Bakan Karaismailoğlu son yıllarda yaklaşık olarak 500 bin civarında siber saldırının geri püskürtüldüğünü söyledi. Yapılan saldırıların çok önemli bir bölümü DDoS, oltalama ve spam şeklinde gerçekleşti. Bu saldırılar özellikle 2017 ile 2021 arasında çok daha fazla sıkılaştı.
Siber saldırı sayısında beklentileri aşan rakamlar
Ortaya çıkan rakamlara bakıldığında sadece 2021 yılında bile 60 bin civarında siber saldırının geri püskürtüldüğü görülüyor. Siber güvenlik operasyon merkezi ile USOM ve operatörler arasındaki işlemler ile birlikte veri akışı kontrol edilecek. 7 gün 24 saat boyunca izlenecek olan tüm veri akışları tek merkezde toplanacak.
Siber saldırılar özellikle banka kuruluşlarına karşı yapılıyor. Aslına bakacak olursak hackerlar son derece basit bir yöntem izliyor. Veritabanında yer alan bilgiler hackerlar tarafından ele geçiriliyor ve kullanılıyor. Ayrıca bu veriler kimi zaman satışa sunuluyor.
Yerli yazılım vurgusu hakim
Bakan Karaismailoğlu tarafından yerli yazılım vurgusu yapıldı. AVCI, AZAD ve KASIRGA gibi yerli uygulamalar ile birlikte yapay zeka teknolojilerinin kullanıldığı söylendi. Ayrıca geri püskürtülen saldırıların önemli bir bölümünün yine bu yazılımlar tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor.
Tüm bunlara ek olarak pandemi sürecini fırsat bilen birçok hacker bunu kullanmaya çalışıyor. Koronavirüs ile ilgili 133 zararlı yazılım incelemesi ve 612 zararlı yazılım bilgisi siber güvenlik merkezi ile paylaşılıyor. Peki sizce siber güvenlik alanında güvende miyiz?
İlgili Haberler:
>> İlk Uzay Restoranı Kim Tarafından Açılacak: Nusret Gökçe İddialı Konuştu
>> Uluslararası Uzay İstasyonu Tehlikeli Bir Hal Almaya Başladı: Emekli Astronot Uyardı