iPhone 13 ailesi yavaş yavaş piyasaya çıkarken, teknoloji tutkunları da telefonların teknik detaylarını analiz etmeye başladı bile.
iPhone 13 ailesi, şu an ülkemizde ön siparişte bulunuyor ve 1 Ekim itibarıyla da resmen satışta olacak. Tabii an itibarıyla yurt dışında ürüne ulaşabilenler var. Yavaş yavaş inceleme yazıları ve videoları yayınlanan aile, bir yandan da teknik detaylarıyla merak uyandırıyor.
Bildiğiniz gibi Apple, ürünleri hakkında çok da teknik bilgi paylaşmaz. Örneğin, pil kapasitesinden tutun da kamera sensörüne kadar pek çok konu, firmadan bağımsız, teknoloji uzmanları tarafından yapılan araştırmalar ve testler sonucunda ortaya çıkıyor.
Mesela, iPhone 13 Pro Max’in arka kamera diziliminde hangi üreticinin imzası var dersiniz?
GSM Arena’da yer alan bilgilere göre Apple, Pro Max modelinin arka kameraları için Sony imzalı sensörlerden güç alıyor. Biraz daha detay vermek gerekirse…
Ana kamerada Sony IMX703, 1.9 μm, 26 mm sensörü var. 12MP değerdeki kamera, f/1.5 açıklık değerine sahip ve bu sayede iyi düzeyde ışık alabiliyor ve düşük ışıklı ortamlarda da iyi sonuçlar verebiliyor. Ayrıca geliştirilmiş optik görüntü sabitleme sistemi de var.
Ultra geniş açılı kamerada Sony IMX772, 1μm, 13 mm sensörü var. 12MP değerdeki kamera, f/1.8 açıklık değerine sahip. En dikkat çekici güncellemesi, otofokus özelliğine de sahip olması.
Telefoto kamerada Sony IMX713, 1μm, 77 mm sensörü var. Yine 12MP değerdeki kamera, f/2.8 açıklık değeriyle diğer kameralardan biraz geride kalıyor, ama ilgi çekici özellikleri de var. Kamera, 3x zoom için 77mm odak uzaklığına sahip.
Bunlara ek olarak ToF kamerada Sony IMX590 sensörü ve selfie kamerada da Sony IMX514, 1μm sensörü var.
Böylelikle Apple, arka kamera diziliminde Sony’nin yeni IMX 7 serisinden faydalanmış. ToF sensörü ve ön kamera tarafında ise, Apple iPhone 12 Pro Max’te de kullandığı sensörleri tercih etmiş.
Peki madem Sony kameraları bu kadar başarılı, Sony telefonlarda niye bu tip detayları nadir görüyoruz?
Sony, sektörün en önemli lens üreticilerinden bir tanesi. Her sene pek çok firmaya önemli düzeyde destek sağlıyor ve ciddi gelirler elde ediyor. Haliyle firma, kendi akıllı telefonlarında da kendi sensörlerini kullanıyor, ama özellikle yazılımsal tarafta Sony’nin zayıf olduğu sıklıkla dile getiriliyor. Yani donanımsal anlamda çok iyi çözümler sunsa da aynı şey yazılımsal tarafta pek kolay değil. Apple ise, yazılımsal tarafta en iyi çözümleri sunan firmalardan bir tanesi. Bu sayede donanımların daha avantajlı kullanılabilmesini mümkün kılıyor.