Apple CEO’su Tim Cook, şirket içinden internete sızdırılan bilgiler konusunda oldukça rahatsız ve bunun için çalışanlara bir mail yolladı, ama o da sızdırıldı.
Apple CEO’su Tim Cook’un şu sıralar canı sıkkın diyebiliriz. Bunun sebebi ise, gizli kalması gereken bilgilerin bir şekilde şirket dışına ve haliyle internete sızdırılması.
Biliyorsunuz, teknoloji sektörüyle ilgili yaptığımız pek çok haber, sızıntı ya da söylenti statüsünde bulunuyor. Bu, yıllardır tüm dünyada böyle. Örneğin, her sene yeni iPhone modelleri için sızıntı ve söylenti bilgiler paylaşılır ve sonra Apple çıkar, resmi duyuruyu yapar. Yani resmi duyuru gelene kadar belki de binlerce haberle karşılaşmış oluyoruz. Peki nasıl oluyor da gizli bilgiler sızdırılıyor? Apple tarafına yönelik elimizde bazı detaylar var.
Phone Arena’da yer alan bilgilere göre Tim Cook, yakın zamanda Apple çalışanlarına bir e-mail yolladı ve gerçekleşen sızıntılar hakkındaki memnuniyetsizliğini, aynı zamanda da sızıntıları yapanların bulunmasıyla ilgili çalışma yürüttüklerini belirtti. İlginç olan ise, bu e-mail’in de internete sızdırılmış olması.
Tim Cook’un e-mail’ini kısaca özetlemek gerekirse…
“Üzüntünüzü paylaştığımı bilmenizi istiyorum. Yine de bu tip fırsatlar, bir ekip olarak bağ kurup ortak hareket etmek için önemlidir. Apple’da yalnızca güvenilir kişiler çalışabilir. Sızıntıları tespit etmek için yoğun olarak çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi, ister yeni bir ürüne dair detaylar olsun, ister bir toplantıya ait detaylar olsun, gizli bilgilerin dışarıya sızdırılmasına müsaade edemeyiz. Sızıntı yapanların az sayıda olduğunu biliyoruz. Zaten bu tip detayları paylaşanlar da Apple çalışanı olamaz.
İleriye dönük olarak, yapacağımız güzel şeyler için teşekkür etmek istiyorum. Değiştirdiğimiz hayatlar ve güçlendirdiğimiz bağlantılarla dünyayı daha iyi bir yer yapmak için çalışmayı sürdüreceğiz.” Tim Cook.
Bu yılın başlarında Apple, Foxconn ve Wistron gibi partneriyle görüşerek, geçmişte suç kaydı bulunan kişilerin üretim hatlarına girmesinin engellenmesini istemişti. Ayrıca her ziyaretçinin de kimlik bilgilerinin alınması ve tesisteki yöneticilerin de işçiler karşısında sürekli takipte olmasını istemişti.
Bundan birkaç sene öncesine gittiğimizde ise, 2013 yılında Apple iPhone’ların farklı renklere sahip versiyonlarına dair gerçekleşen sızıntılar Apple’ı zor durumda bırakmıştı. iPhone 5c’ye dair gerçekleştirilen bu sızıntıların arkasında ise, o sıralar genç bir teknoloji sever olan Sonny Dickson vardı. Dickson, 2017’de Reuters’a verdiği bilgilerde, Çin’de bu tip işlemleri gerçekleştirmek için 5-10 kişilik kaynağı olduğunu söylemişti. Bu kişiler, 250-500 dolar karşılığında üretimdeki parçaların videolarını çekebiliyor, hatta parçaları direkt olarak yollayabiliyordu.