Facebook CEO’su Mark Zuckerberg Facebook hakkındaki meta evren oluşturma hayalleri hakkında konuştu. Böylece popüler ismin nasıl gelecekte kendi başına bir evren kurma hayali olduğu ortaya çıktı.
2004 yılında kurduğu küçük internet ağı, milyarlarca kişinin bir araya geldiği bir yer oldu. Üstelik bu hayal, sosyal medya çağını başlattı. Ne var ki Mark Zuckerberg’ün bundan çok daha fazlasını hayal ettiği ortaya çıktı. Buna göre teknoloji dünyasının önemli ismi Facebook’u bir sosyal medya sitesinden meta bir evrene dönüştürme amacında.
“Meta evren nedir?” sorusunun yanıtıyla başlayalım. Bir meta evrenini çevrim içi bir paralel dünya olarak anlatmak mümkün. Burada oyun oynamak, çalışmak, sanal dünyada insanlarla iletişim kurmak gibi birçok şeyi yapmak mümkündür. Böyle bir paralel dünya da genel olarak sanal gerçeklik ortamından yararlanır. Bu tanım hiç yabancı gelmedi değil mi? Çünkü halihazırda bu tarz bir ortamı oluşturacak yapbozun tüm parçaları Facebook’ta mevcut.
Mark Zuckerberg, Facebook etrafında kurmak istediği meta evren hakkında konuştu
Mark Zuckerberg verdiği bir röportajda bu hayalini şu ifadelerle anlattı:
“Sadece içeriği görüntülemek yerine içinde bulunduğunuz, somutlaştırılmış bir internet.”
Facebook CEO’su oldukça ilginç bir gelecek fikrine sahip. Zuckerberg insanların “küçük, parlayan dikdörtgenler” içinde yaşayacağını söyledi. Ayrıca cep telefonları hakkında “insanların etkileşimi için doğru bir yöntem değil” ifadesini kullandı. Zuckerberg, salgın sürecinde oluşan sanal ortamları da eleştirdi:
“Bugün yaptığımız toplantıların çoğu ekranda duran bir dizi yüze bakmak şeklinde. Lakin insan doğasının işleri yürütme yöntemi bu değil.”
Facebook çevresinde oluşması hayali olan meta evren adeta dijital bir dünya gibi
Zuckerberg, planladığı meta evren hakkında örnekler de anlattı. Bunlardan ilki bir konseri cep telefonu ekranında izlemek yerine üç boyutlu sanal bir tanesine atlamak:
“Diğer insanlarla bir aradaymışsınız gibi. Örneğin dans etme ve spor yapma gibi iki boyutlu internet ortamında ya da uygulamada mümkün olmayan şeyler. Tıpkı o durumu yaşadığınızı hissediyorsunuz.”
Facebook ayrıca, VR aracılığıyla ideal çalışma ortamı oluşturmayı amaçlayan bir “sonsuz ofis” üzerinde çalışıyor:
“Gelecekte telefon görüşmesi yapmak yerine kanepemde bir hologram olarak oturabileceksin. Bununla birlikte ben de hologram olarak senin yanında olabileceğim. Bu gerçekçi bir his olacak. Farklı yerlerde, yüzlerce kilometre uzakta beraber çalışmak mümkün olacak.”Facebook, sanal gerçeklik konusunda büyük yatırımlar yapıyor. Firma sanal gerçeklik gözlükleri üreten Oculus’u 2 milyar dolar karşılığında bünyesine kattı. Bunun sonucunda 2019 yılında Facebook Horizon isimli girişim ortaya çıktı. Bu şirket sanal ortamlar yaratmak konusunda çalıştı ve Oculus gözlüklerini geliştirdi.
Son olarak Zuckerberg mevcut gözlüklerin oldukça hantal olduğunu kabul etti. Bunun yerine uzun süre kullanıma uygun tasarımların olması gerektiğini söyledi. Ancak Facebook bu sistemi sadece sanal gerçeklik üzerine kurmuyor. Facebook sistemi; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, mobil, bilgisayar gibi çok çeşitli ortamlarda çalışacak.
Diğer haberler:
>> Toyota Otomobil Üretimine Devam Edemiyor: Otomotiv Sektörü Çok Zor Durumda
>> Pegasus Casus Yazılımı Sizi Soyup Soğana Çevirebilir: Karanlık Yazılım