Wikipedia güvenilirlik konusunda ne yazık ki geri planda kalmaya başladı. Bunu söyleyen ise platformun kurucusu. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.
Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia bazı eleştiriler almaya başladı. Bu eleştirilerin önemli bir bölümü güvenilirlik ile ilgiliydi. Hatta bazı ülkeler sırf bilgilerin güvenilir olmaması sebebiyle platformu yasakladı. Mesela Türkiye bunlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Wikipedia’nın kurucusu Dr. Larry Sanger tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında bu tür konulara dikkat edildiği görülüyor. Bir YouTube kanalında konuşma yapan Wikipedia kurucusu ansiklopedinin tarafsız olması gerektiğini ifade etti.
Wikipedia güvenilirlik konusunda endişe verici boyutta
Bundan kısa bir süre önce güvenli ve tarafsız bir kaynak olarak öne çıkan Wikipedia şimdilerde bu ünvanını kaybetmek üzere. Özellikle bazı siyasi ve politik çevreler bilgilerde ciddi değişikliğe neden oldu. Böylece Wikipedia kontrolünü kendi ellerine geçirme fırsatı yakaladılar. Ancak bunların hepsi birer manipülasyondu.
Büyük şirketlerin ve siyasi figürlerin Wikipedia üzerinde hakim olmayan çalışmaları Larry Sanger tarafından açıkçası pek hoş karşılanmıyor. Ona göre halkın gerçeklik algıları ile oynanıyor ve bu durum büyük bir güvenilirlik sorununa neden oluyor.
Wikipedia ortak kullanım dışına çıkmamalı
Bu uygulamayı kendi çıkarları için kullanmak isteyenlerin sayısı açıkçası hiç az değil. Durumun farkında olan Sanger ve ekibi uyarılarda bulundu. Platformun birilerinin kontrolü altına girmesi halinde işlevini yitirdiğini söyledi. Wikipedia üzerinden yapılan değişiklikler ne yazık ki anonim olarak kalıyor. Bu nedenle kimin değişiklik yaptığı tam olarak bilinmiyor.
Halkın gerçeklik algılarını kendi çıkarları için kullandıklarını söyleyen Sanger, sistematik bir şekilde bunun engellenmesi gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca siyasi veya ticari kaygılar nedeniyle bu tür anonim platformların değiştirilmesine kesinlikle karşı çıkıyor. Aslına bakacak olursak onun burada vurgulamak istediği bilgilerin değiştirilmesi değil sadece bazı güç odakları etrafında şekillenmesi.
Peki sizce Wikipedia ile ilgili yapılan bu yorumlar doğru mu? Fikirlerinizi hemen aşağıda yer alan bölümden bizlerle paylaşabilirsiniz.
İlgili Haberler:
>> Chrome HTTPS Öncelik Seçeneğini Yakında Sunmaya Hazırlanıyor
>> BTK İnternet Hızını Düşürmeye Karar Verdi: Bakın Kimlerin İnternet Hızı Düşürülecek