EMC’den Kanal BT Yönetim Sistemlerinin Geleceğine Bakış

Müşterilerin işletme yapıları geçtiğimiz birkaç sene içinde önemli düzeyde değişti. Önceleri yalnızca BT sistemleri konusunda sorumlu olan CIO’lar’ın, artık işletmelerin büyümesine olanak sağlayacak dijital stratejileri de uygulamaları bekleniyor. CEO’lar ise yeni teknolojilerin üç kilit hedefe uygunluğundan emin olmak için, değişim projelerinin içinde yer alıyor. Bu üç hedef: Farklılaşma, Çeviklik ve Büyüme.

2015, her boyutta işletmenin hem özel hem de açık bulutun unsurlarını bir araya getiren altyapılar oluşturmaya başladığı, “Karma Bulut” yılı olacak. Bunun sonucu olarak da Karma Bulut’u destekleyen üç teknolojide aşırı büyüme gözlemleyeceğiz.

Bu teknolojilerden ilki, tamamen flash tabanlı dizilimler. Flash, bulut ortamları için altta yatan fiili teknoloji olma yönünde ilerliyor. Tamamı flash dizilimlerin satışı 2015’te katlanarak artacak. İkinci önemli unsur ise yakınsanmış ve referans mimari gibi entegrasyon teknolojileri. Bu teknolojiler de kanalın büyümesi için uygun bir iş alanı sunuyor. Yapısal veri merkezleri ile daha yüksek düzeyde entegrasyon özelliğine sahip çözümler, özellikle iş ortakları için karlı olacak. Üçüncü olarak ise yazılım tanımlı veri depolama ve yazılım tanımlı veri merkezlerinin işleyişini mümkün kılan her tür yazılım çözümü, yüksek satış geliri getirecek. 2015’te toplam sanallaştırma maliyeti ve sanallaştırmanın getirdiği çeviklik avantajları sayesinde, bu yükseliş devam edecek. 

Sanallaştırma, kurumsal BT sektörünü önümüzdeki yıl boyunca fethetmeye devam edecek ve buna bağlı olarak da karmaşıklığa yönelik eğilim ivme kazanacak. Örneğin, sanallaştırılmış bir dünyada satıcılar, yalnızca müşterilerine ek veri depolama kapasitesi satmaya bel bağlayamayacak. Bunun yerine, satıcıların müşterilerine daha geniş bir Karma Bulut altyapısı içinde uygulama iş yüklerinin nerede konumlanması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmalarını sağlayacak.

EMC_ErkutGoktan

Karmaşıklık yalnızca teknolojik etkenlerden kaynaklanmayacak. Satıcıların müşterinin şirketinin içyapısını da iyi bir şekilde anlaması gerekecek. Örneğin, satıcıların genellikle teknoloji ile ilgili satın alımlar konusunda iki farklı fikre sahip olabilen BT ve finans departmanları arasındaki dinamiği öğrenmesi gerekecek.

BT departmanı, sermaye giderleri ile ilgili projelerin sunulduğu iş güvenliği odaklı alımları tercih ederken, CFO’lar ise daha çok işletme giderleri ile ilgili projelerin sunabileceği maliyet tasarruflarını tercih eder. Kanal iş ortaklarının hayatta kalması ve başarılı olması, tedarikçi ile ilişkisini üç önemli temele oturtmasına bağlı olacak; Basitlik, Öngörülebilirlik ve Karlılık. Gittikçe karmaşık bir hal alan dünyada, satıcıların onlara satış anlaşmaları/danışmanlık konusunda yardımcı olacak tedarikçilerle ortaklık yapması ve işletmeler için değer yaratmaya yardımcı olması gerekecek.

2015 senesi boyunca “Karma Bulut” kullanımı hızla artacak ve bu da iş ortakları için büyük fırsatlar yaratacak. İş ortaklarından birçoğu şimdiden iş modellerini Karma Bulut çağına hazır hale getirdi. Hizmet entegratörleri satıcılara, satıcılar da hizmet sağlayıcılara dönüştü. İşletmeler Karma Bulut konusunda uzmanlığa sahip olanlara aşırı derecede gereksinim duyacak ve bu yüzden de sadece bu uzmanlığa sahip satıcılar başarılı olabilecek.

Yetenek yönetimi, iş ortakları için 2015’te önemli bir role sahip olacak. Kanal satış ve satış öncesi ekiplerinin yeni bir çalışma şeklini benimsemesi gerekecek. Karma Bulut’un da yaygınlaşması ile satıcılar, yalnızca doğrudan ürün satışı ile yetinemeyecek. Bu da mevcut çalışanların yeniden eğitilmesini gerektirecek. Aynı zamanda satıcıdan Karma Bulut Danışmanı’na dönüşüm için gereken yetenek ve bilgiye sahip, yeni çalışanların da işe alınması gündeme gelecek.

Günümüzde işletmeler dijital teknolojiye aşırı bağımlılığımızın beraberinde getirdiği tehditlerin oldukça farkında. 2015’te veri depolama ürün ve hizmetleri sunan satıcıların, aynı zamanda güvenlik konusunda da uzman olmaları gerekecek. Ek olarak, ihtiyaç halinde müşterilerine “Karma Bulut” altyapılarını nasıl verimli ve güvenli hale getirebilecekleri konusunda yardımcı olmaları gerekecek. Tamamı Flash dizilimlerin önemi arttıkça, satıcıların da satış ekiplerine bu konuda eğitim vermeleri gerekecek.

2015’te işletmelerin ve satıcıların “Nesnelerin İnterneti’nin” yaygınlaşması sayesinde, Büyük Veri’nin mümkün kıldığı iş modelleri konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalarını bekleyebiliriz. Nesnelerin İnterneti, bütünleşik BT cihazlarının birbirlerine bağlı olması anlamına gelen bir terimdir. Bu cihazlar, araçlardaki uzaktan ölçüm sistemlerinden, kablosuz sağlık monitörlerine, sensörlerden akıllı telefonlara ve tabletlere kadar birçok cihazı içerebilir. Bu cihazlar, yüksek miktarda bilgi üretir ve Büyük Veri’yi bambaşka bir seviyeye taşır. Nesnelerin İnterneti, gelecekte işletmelere Büyük Veri analizinden nasıl para kazanılacağına dair yol gösterici bir etken olacak.

Büyük Veri, 2015’te de doğru yeteneklere ve bilgi birikimine sahip işletmelere fırsatlar sunmaya devam edecek.

CERN’DE SOFTWARE AG İMZASI