Vitel Kamu sektörüne yönelik çözümlerini ve iletişim teknolojileri alanında yenilikleri çevrimiçi olarak düzenlendiği Yenilikçi Kamu Çözümleri Zirvesi’nde iş dünyası profesyonelleri ile paylaştı.
Yenilikçi Kamu Çözümleri Zirvesi’nde yeni nesil iletişim teknolojilerine dair en yeni trendleri BT profesyonellerine anlatan Vitel yöneticileri, bina ve yerleşke anahtarlama teknolojilerindeki en önemli özellikleri, kalabalık ortamlarda WiFi 6 kablosuz iletişim ve video konferans teknolojileri, büyük veri, çevre ve alan güvenliği, akıllı binalar, akıllı şehirler ile ilgili ağ teknolojileri, yardım masası teknolojileri ve uç nokta güvenliği gibi konuları masaya yatırdı. Zirvenin ilk oturumunda bina ve yerleşke ağlarında dikkat edilmesi gereken noktalar ve daha verimli bir kablosuz ağ için WiFi 6 teknolojileri ile sağlanan avantajlar hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
Yenilikçi Kamu Çözümleri Zirvesi
Vitel Kıdemli Teknik Uzmanı Aytan Kızıltan, WiFi 6 teknolojisinin bir önceki standarda göre çok daha fazla verimlilik sunması sebebi ile çok daha yüksek performans sağlayacağını anımsattı ve yeni nesil WiFi 6 erişim noktaları ile açık hava ve dış ortamlarda daha yüksek çekim gücü sağladığından OFDMA desteği ile gecikme sorunlarının da ortadan kalkacağını vurguladı.
Akıllı şehirlere yapılan yatırımlarla vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesinin nasıl artırılabileceğinin mercek altına alındığı Zirve, birçok kamu sektörü profesyonelinden yoğun ilgi gördü.
Çağın ritmine uyumlu yeni nesil, dinamik kamu kuruluşlarına “bulut tabanlı akıllı ağlara yatırım” çağrısında bulunan Vitel Ürün Müdürü Yiğit Hoşbay ise özellikle havalimanlarında çevre ve alan güvenliğinin önemine dikkat çekti.
Halk otobüsleri, ambulans, itfaiye ve trenlerin akıllı araçlara dönüştürülmesi ile elde edilebilecek dinamik altyapılara dair konuşma yapan Yiğit Hoşbay, Kent Güvenliği ve IoT Otomasyon çözümlerine dair gelecek senaryolarını da anlatı.
Ardından ilgi çekici bir konuşma yapan Vitel Teknik Uzmanı Aytan Kızıltan kamu binaları ve yerleşke alanlarında yüksek performans için ağ altyapıları ve topolojilerine dair şu bilgileri verdi:
“Günümüzde hız ve kesintisiz iletişim herkesin ortak beklentisi haline geldi. Yüksek oranda sosyal medya kullanımı, video konferans trafiğinin artması, her prosesin dijitalleşmesi ve yedekleme ihtiyacının arması nedeniyle; tüm kurumlar nezdinde altyapının sağlam, yedekli ve yüksek performanslı olması öncelik kazandı.
Öncelik Güvenli İnternet
İş sürekliliğini garanti altına almak için kamu kurumlarının, anahtarlama altyapısında öncelik; güvenilirlik, performans, yedeklilik ve güvenlik olmalıdır. Bir network en yavaş komponenti kadar hızlıdır. Doğru kapasite tasarlanmazsa, hem kablolu hem de kablosuz ağdan performans almak mümkün olmaz. Özellikle TOR’da ve Omurga tarafında non-blocking ve düşük gecikmeli mimari önemlidir. Uplink tasarımı iyi yapılmalıdır.
Aynı zamanda bazı teknolojilerin de kullanımı zorunluluk haline gelmiştir. WiFi 6 kablosuz İletişim, IP telefon, IP CCTV, IoT uç cihazlarının yoğun kullanımı ile PoE yatırımı kenar anahtarlarda zorunlu olmuştur. Öte yandan WiFi 6 kablosuz İletişim ile artık 1Gbps bağlantılar yetersiz olmaya başlamıştır. Bu yüzden 1Gbps, 2.5Gbps, 5Gbps, 10Gbps PoE bakır port sunan MultiGigabit anahtar yatırımları artmaktadır.”
Kızıltan adliye sarayları, hastaneler, stadlar, spor salonları gibi kalabalık kamu alanlarında kablosuz ağların nasıl tasarlanması gerektiğini ise şu sözlerle anlattı:
“WiFi 6 ile kablosuz network dünyasına adeta yeni bir nefes geldi. Önceki kablosuz teknolojilerde yaşanan verimlilik sıkıntıları artık tarih olacak gibi görünüyor. WiFi 6 bize öncelikle daha yüksek kapasite ve daha iyi kullanıcı deneyimi vadediyor. Kamuda kablosuz ağlara biraz şüphe ile bakıldığını biliyoruz.
Bu noktada öne çıkan en kritik konu güvenlik. Yeni çıkan WPA-3 ile WPA-2’de yaşanan sıkıntılar, KRACKS atak gibi atakları engelleme, kablosuz şifreyi tahmin etme girişimlerini bertaraf etme gibi teknolojiler ve daha yüksek şifreleme (192bit) yetenekleri ile kamu kurumlarının ihtiyacı olan güvenlik şartları sağlanabilir.
Bir diğer teknoloji olan PPSK (Private Pre-shared key) teknolojisi ise kamu kurumu ziyaretçilerine veya konferans gibi toplu etkinliklerde misafirlere kablosuz erişim sunmak için alternatif bir özellik sunuyor. Bu teknoloji ile örneğin bir misafir, tabletindeki bir uygulama üzerinden QR kodunu okutarak kablosuz ağa rahatlıkla erişebiliyor.”
Endüstri 4.0 ve onun getirdiği AI ve Makine Öğrenme teknolojileri ile akıllı binalar, kampüsler ve şehirler kamunun odaklandığı ana konular haline geldi” şeklinde konuşan Kızıltan sözlerine şöyle son verdi:
“Binalarda enerji yönetimi, sahadaki binlerce kabineti; saldırı, sıcaklık, enerji vs. problemlerine karşı izlemek, kampüslerde, şehirlerde yaygın halde bulunan sayaçları uzaktan okumak, tarım alanlarında akıllı sulama ve gübreleme sunmak, personel takip uygulamaları, Covid ile önem kazanan mesafe control uygulamaları, hava kalitesi ölçümü gibi projelerle şehirlerin daha akıllı olması mümkün. Kamuda dijital dönüşümün sürekliliği için bu çalışmalara ağırlık verilmesi gerekiyor. Vitel olarak bilgi birikimi ve deneyimimizden aldığımız güç ile bu alanda ülkemize destek olmaya ve projelere liderlik etmeye kararlıyız.”
İlgili haberler
>> Vitel’den Çoklu Kimlikli İlk Universal Switch, Ürünler hakkındaki detaylar haberimizde