Türkiye’de hava kirliliği her geçen gün biraz daha artıyor. Kükürt dioksit ve azot oksit gibi partiküller insan sağlığını ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor. Hadi gelin araştırmalar sonucunda ortaya çıkan ürkütücü raporlara birlikte bakalım.
İngiltere merkezli bir iklim ve enerji düşünce kuruluşu olan EMBER, düzenli olarak bazı veriler paylaşıyor. Ülkeler bu veriler doğrultusunda hareket ederek kendi politikalarını belirliyor. Özellikle son dönemlerde yayınlanan raporlara bakılırsa durum biraz kötü. Avrupa şu anda yavaş yavaş kömür ile çalışan santralleri terk ediyor.
Türkiye’ye bakıldığında Avrupa sıralaması içerisinde oldukça yüksek olduğumuz görülüyor. Ukrayna ve Türkiye Avrupa’nın hava kirliliğine en çok katkıda bulunan ülkeler içerisinde yer alıyor. Bu durumun en büyük nedenlerinden birisi de Kütahya’da yer alan Seyitömer Termik Santrali. Bu santralden yayılan partiküller binlerce kilometre öteye taşınabiliyor.
Türkiye’de hava kirliliği giderek artıyor
Yapılan çalışmalar sonucunda Avrupa’ya gazların salınımı nedeniyle ciddi bir hava kirliliği oluştuğu ifade ediliyor. Kükürt dioksit, azot oksit ve sülfürdioksit salınımları değerlendirildiğinde Türkiye’den 6 termik santralin buna neden olduğu söyleniyor. Elbette tamamı ülkemizden kaynaklı değil. Aynı zamanda Ukrayna gibi Balkan ülkeleri de ciddi kirliliğe neden oluyor.
Raporlara bakıldığında Ukrayna en fazla kirlilik yaratan ülke olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ise ikinci sırada yer alıyor. Avrupa’daki partikül madde salınımının yüzde 27 gibi bir bölümü Ukrayna kaynaklı. Türkiye ise bu hava kirliliğinin yüzde 24’ü gibi bir bölümünden sorumlu tutuluyor.
Çevre duyarlılığı giderek artıyor
Küresel çapta çevre duyarlılığı artış gösterse bile yine de yeterli değil. Mesela Çin ve ABD gibi ülkelerin karbon salınımları gerçekten de korkunç boyutlarda. Türkiye ise çeşitli yeni enerji denemeleri yapıyor. Ancak şu an için kirlilik büyük ölçüde devam ediyor diyebiliriz.
Ülkelerin temiz enerjiye geçmesi ile birlikte hava kirliliği problemi ortadan kaldırılabilir. Peki sizce hava kirliliğini önlemek için daha başka ne tür tedbirler alınabilir? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
İlgili Haberler:
>> NASA Mars Helikopteri Ne Zaman Uçuşa Başlayacak: İşte Herkesin Merak Ettiği Sorunun Cevabı