Huawei, Türk Mühendisleri tarafından Türkiye’deki Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen Videolaştırma ve IPTV projeleri 3. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde sergilendi.
Ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesi yolunda anahtar rol oynayan Ar-Ge Merkezleri‘nin inovasyondaki rolünün gündeme taşındığı etkinlik, ‘Ar-Ge ve İnovasyonla Kalkınma’ temasıyla Ankara, Congressium’da gerçekleştirildi. Huawei, 2009 yılında Türkiye’de kurduğu Ar-Ge Merkezi’ne ait projeleriyle katıldığı zirvede, iki önemli projesini tanıtırken, katılımcılara bu projelere ilişkin önemli bilgiler aktardı.
370 mühendis 5 yıldır çalışmalarını sürdürüyor
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, 2009 yılında bu yana 370 mühendis ile 5 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların ürünü olan Videolaştırma ve IPTV de tamamıyla Türk Mühendislere ait fikirlerden ortaya çıkan projeler olarak zirve boyunca oldukça dikkat çekti.
İnternet, Facebook ve Twitter içeriklerini videolaştırıyor
TÜBİTAK tarafından desteklenmekte olup, Haziran 2015’te tamamlanması hedeflenen Videolaştırma projesinin amacı, televizyondan internet erişimini basit ve eğlenceli hale getirerek, televizyon kullanıcılarının bilgiye hızlıca ulaşmalarını sağlayacak “otomatik video üretme platformu”nu geliştirmektir.
Videolaştırma ürünü sayesinde kullanıcılar, istedikleri içerikleri okumaya gerek kalmadan eğlenceli ve etkileşimli bir şekilde video formatında seyredebilme imkânı bulabilecekler. Örneğin, İnternet, Facebook ya da Twitter gibi platformlardan elde edilen paylaşımlar bu kanal üzerinden, kullanıcıya video formatına çevrilip sunulabilecek.
Türkiye’den çıktı 10 ülkede kullanılmaya başlandı
IP network üzerinden televizyon yayını yapmayı sağlayan platform, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’ndeki Türk mühendisler liderliğinde Çindeki merkezin destegiyle ortak geliştirildi. Türkiye pazarında da Turkcell TV olarak satışa sunulan platform Türkiye’de geliştirilmesinden sonra Almanya, Sırbistan, Malezya’nın da aralarında olduğu yaklaşık 10 kadar ülkede hizmete sunuldu.