Microsoft LinkedIn’den sonraki en büyük satın alımı bir yapay zeka firması olan Nuance ile gerçekleştirdi. Kısacası 19.7 milyar dolara mal olan bu alım gerçekten dudak uçuklatan cinsten.
Yapay zeka konuşması üzerine çalışan Nuance, 19.7 milyar dolar karşılıkla Microsoft’a katılıyor. Böylece dev marka ses tanıma teknolojilerini Nuance’in güçlü olduğu sağlık sektörüne satıyor olacak. Microsoft, Nuance için hisse başına 56 dolar ödeyecek. Ayrıca Microsoft, Nuance’in borçlarını da üzerine alıyor.
Nuance, en çok Dragon isimli bir yazılımı ile ismini duyurdu. Bu yazılım konuşmayı yazıya çevirmek için derin öğrenme ile çalışır. Böylece yazılım kullanıcının sesine uyum sağlayarak zamanla daha başarılı çalışır. Size bu isimler yabancı gelse de kullandığımız birçok yapay zeka yazılımı Dragon tarafından lisanslanmıştır. Bunlardan en önemlilerinden biri de Apple’ın asistanı Siri. Siri’ye sorduğumuz soruları anlaması için Apple Dragon’dan ne kadar yararlanıyor bunu bilemiyoruz. Ses tanıma konusunda bu yazılım gerçekten sektörün en önde gelenlerinden biri.
19.7 milyar dolara gerçekleşen anlaşma Microsoft’un rekor satın alımı değil. Firma, daha önce Linked’ın’i 2016’da 26 milyar dolara bünyesine kattı. Lakin konuşma teknolojilerinin artan bir önemle geliyor oluşu açık bir durum. Derin öğrenme teknolojileri sayesinde her geçen gün cihazlarımız bizi daha iyi anlamaya başlıyor.
Microsoft Nuance satın alımıyla birlikte yükselen bir sektörde ciddi avantaj elde etti
Dijital transkripsiyon, tıptan toplantılara hatta üniversite derslerine kadar birçok amaçla kullanılıyor. Üstelik bu yazılımlar artık büyük güven ile başarılı çalışmalar ortaya koyuyor. Uzaktan çalışmanın öneminin arttığı salgın da bu sistemler için fırsat anlamına geliyor. Video yoluyla yapılan bu kadar çok toplantıda konuşmaları otomatik olarak yüksek doğrulukta metne geçirmek çok önemli. Çağrılara entegre çalışan bu yazılımlar konuşma metinlerinin hazırlanmasında büyük yarar sağlıyor. Örneğin bu yazılımların en popülerlerinden biri olan Zoom da yazıya geçirme özelliği sunuyor.
Microsoft için bu alımın mantığını düşünürsek cevabı kolaylıkla buluruz. Firma, gelirlerinin üçte ikisini endüstriyel yazılım satışından ve buluttan kazanmakta. Eğer firma yazıya dökme yeteneğini geliştirirse halihazırdaki müşterilerine önemli bir seçenek daha sunar. Firma Nuance teknolojilerini var olan yazılımlarına kolayca ekleyecektir. Örneğin Teams, Office ve Azure bulut sistemleri bu yapay zeka için çok uygun.
Diğer haberler:
>> LG, Hangi Telefonlarının Android 12 ve Android 13 Güncellemeleri Alacağını Duyurdu
>> Milyonlarca Clubhouse Kullanıcısının Kişisel Bilgileri Sızdırıldı, Tehlikede Olabilirsiniz