Özellikle birlikte oyun oynayan arkadaş gruplarının vazgeçilmez uygulaması Discord ile Microsoft arasında satış görüşmeleri var. Eğer anlaşma sağlanabilirse popüler platform Microsoft bünyesine katılacak.
Gelen bilgilere göre Discord yöneticileri firmayı satma kararı almış durumda. Özellikle Microsoft uygulamaya talip olan firmalar arasında en ciddi olanı. Eğer anlaşma gerçekleşirse bu satışın 10 milyar dolardan fazlaya mal olacak. Ortaya çıkan raporlarda oyun sohbet uygulamasının satış için seçeneklerine baktığı kesinleşmişti. Sonuçta popüler uygulamayı almak isteyen birçok firma var.
Ancak Discord yönetiminin en büyük opsiyonu satmak değil. Yöneticiler öncelikle halka açılma seçeneğini değerlendirme kararını almış durumda. Ayrıca firmanın daha önce başka iki dev firma Epic Games ve Amazon ile de görüşme yaptığı bilgisi ortaya çıktı.
Eğer başka bir firma Discord uygulamasını bünyesine katabilirse bu gerçekten önemli bir stratejik hamle olacaktır. Özellikle siteminin gelir modeli şüphelendirici olsa da çok yüksek kullanıcı sayısıyla Discord işleri yoluna koydu. Geçtiğimiz Aralık ayında uygulamanın 140 milyon aylık aktif kullanıcısı vardı. Bununla birlikte firma geçtiğimiz Kasım ayında gelirlerini ikiye katladığını duyurmuştu. Bir önceki sene 3.5 milyar dolar seviyesindeki geliri 7 milyar dolar seviyesine çekmeyi başarmıştı.
Oyuncular Discord uygulamasına neden bu kadar değer veriyor? Peki Microsoft bu alımdan nasıl fayda sağlayabilir?
Oyun toplulukları Discord’a kısa süre içinde tutkuyla bağlandılar. Üstelik Sony, Microsoft, Steam oyun içi sohbet alternatifleri sunsa da oyuncular tercihini Discord’dan yana kullanıyor. Epic’in Discord’a rakip bir uygulama hazırlığının da haberini yapmıştık. Bunun sebebi basit. Discord özellikle sesli görüşme kullanırken neredeyse hiç veri kullanmıyor. Örneğin programda saatlerce süren bir sohbet çok düşük indirme değerlerine mal oluyor. Ayrıca Discord, oyun içi gecikme yaratmayan oldukça iyi çalışan bir bağlantıya sahip. Bununla birlikte uygulama oldukça yüksek kaliteli sesli ve görüntülü görüşme sağlıyor. Örneğin Microsoft’un geleneksel görüntülü sohbet uygulaması Skype, bu konuda bariz biçimde Discord’un gerisinde kalıyor.
Bu nedenle Microsoft, Discord ile sadece bir uygulamaya değil çok değerli çevrim içi iletişim teknolojilerine de sahip olacak. Firmanın bu önemli özellikleri Skype, Microsoft Teams gibi yazılımlarına aktarmaması için hiçbir sebep yok. Özellikle Microsoft Teams’de yaşancak Discord destekli bir gelişme, uygulamanın Zoom gibi rakiplerinin önüne geçmesini de sağlar.
Sonuçta Microsoft’un Discord’u alma mücadelesi kolay olmayacak. Bunun yanında dev oyun firması Bethesda’nın değeri 7.5 milyar dolar olmuşken Discord için 10 milyar dolardan fazlasının telaffuzu bir başka düşündürücü konu.
Diğer haberler:
>> Parti Sistemi: Epic Games Store’un Discord Alternatifi
>> iMac 21,5 inçlik modellerinde bazı yapılandırma seçenekleri satıştan kalktı