Yapay zeka destekli teknolojiler, İngilizcesiyle Artificial Intelligence ya da kısaltılmış haliyle AI, günümüz ve geleceğin dünyası için kaçınılmaz gerçeklerden bir tanesi.
Yapay zeka destekli ürünler, hem özel yaşantımız hem de iş yaşantımızı daha iyi konuma getirebilme potansiyeline sahip. Dolayısıyla da artık şirketlerde geleneksel çözümler değil de, AI destekli çözümlerin benimsenmesi önemli. Bunun için de artık yeni nesil elemanlara ihtiyaç var.
Stanfords 2021 Yapay Zeka İndeksi verileri, global çapta yapay zekâ yatırımlarının toplam boyutunun 67 milyar dolara ulaştığını bildiriyor. Son yıllarda bu konu üzerine ciddi yatırımlar söz konusu. Fortune 500 listesinde yer alan firmaların %77’lik diliminin CEO’ları da AI tarafına yönelik ciddi hazırlıklar yapmaya başladı bile.
Araştırmalar önümüzdeki dönemde AI destekli iş modellerinin geleneksel iş modellerine kıyasla daha sorunsuz, dolayısıyla da daha kâr getirici yapıda olacağını gösteriyor. Burada da “Ürün Sahibi” değil, “Yapay Zekâ Destekli Ürün Sahibi”, yani AI desteğini arkasına alan çalışanların daha başarılı olacağı düşünülüyor.
Peki neden yapay zeka?
Geleneksel bir çalışan; Kendi iş düzenini oluşturarak değer belirleyebilir, müşterilerin talepleri doğrultusunda seslerini duyurabilir, geliştirici ekiple bağlantılı olabilir ve paydaşlarla iletişim halinde kalabilir. Bunlar gerçekten güzel detaylar, ama…
Yapay zekâ desteğini arkasına alan bir çalışan, yukarıda sayılan detaylara ek olarak yapay zekâ destekli çözümler üretebilir. Yapay zekâ kullanımının artı ve eksi yönlerini saptayarak buna göre iş düzeni belirleyebilir ve bunlar doğrultusunda başarılı sonuçlara imza atabilir.
Dikkat edilmesi gereken konular da var…
Baktığımızda, Machine Learning gibi bir detay, bize daha önce üretilemeyecek kalitede ürünlerin üretilmesi imkânını sunuyor. Sanal asistanlardan tutun da sürücüsüz otomobillere, medikal teşhise kadar yapay zekâ kullanımının önemi çok büyük.
Tabii yapay zekâ demek, “Her şeyi en doğru yapar” anlamına da gelmiyor. Sonuçta burada verilerden, geçmişten günümüze gelen istatistikler ve yorumlardan yola çıkılıyor. Yine de, bu verilerin tamamen doğruluğu ya da iyi-kötü anlamda etkileri olabileceği konularda yine devreye insan faktörünün girip sorumluluk alması gerekiyor. Yapay zekâ destekli çözümler dinamik olduğu gibi, bugün çıkan sonuç ile birkaç hafta sonra çıkacak sonuçlar aynı olmayabilir. Bu yüzden sıkı takip de önemli. Bu da AI destekli çalışanlara düşüyor.