İki aylık çaba sonunda Parler ile Amazon arasındaki dava süreci davacının çekilmesiyle sona erdi. Ancak, Parler’ın yeni bir dava hazırlığında olduğu öğrenildi.
Parler, Amazon’a karşı açtığı güvensizlik davasını geri çekti. İki ayın ardından Amazon’un Parler’a verdiği sunucu hizmetini tek taraflı bir kararla durdurması konulu dava sonuçsuz kaldı. Firma, bu kararı geçtiğimiz salı Washington federal mahkemesine verdiği dilekçesiyle verdi. Firma, konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Ancak bu hikayenin sonu henüz yazılmadı.
Özellikle, davadan çekilme kararı sonrasında sosyal medya şirketi, davayı yeni bir gerekçe ile yeniden başlatacak. Firma, 16 Şubat’taki son başvuru tarihini kaçırdı. Bunun sonucunda mahkemeden iki haftalık uzatma kararı geldi. Ancak, dava geri çekildiği için takvim belirsizleşti.
Bununla birlikte, firma yeni Amazon’a karşı yeni bir dava açtı. Dava Washington eyalet mahkemesinde gerçekleşecek. Lakin bu sefer şikayetçi tarafın iddiaları farklı. Gelen bilgilere göre, özellikle müşteri hizmetleri feshetmeden önce verilmesi gereken 30 gün mühlet ile ilgili. Şikayet, “Sorunu gidermek veya yeni bir ev sahibi aramak için 30 gün verilmesi şarttır. Bu 30 günlük koruma olmasaydı Amazon ile çalışmazdık” diyor.
Parler ile Amazon arasında neler oldu?
İlk olarak Amazon, Parler’a verdiği hizmeti 9 Ocak’ta duraklattı. Bunun sebebi tabii ki tüm dünyada büyük yankı uyandıran Kongre Binası saldırısıydı. Sonuçta firma, Amazon’u ticari bir yasaya dayanarak şikayet etti. Buna karşılık Amazon ise sosyal mecrada yayınlanan 100’den fazla şiddet tehdidini gerekçe gösterdi. Parler’ın konu ile ilgili savunması ise tartışma yarattı. Firma, bu tehditleri “ifade özgürlüğü” politikası gerekçesiyle denetlemeyi reddetti.
21 Ocak tarihinde federal mahkeme iddiaların zayıf olması nedeniyle davayı reddetti. Bu sürecin sonunda Parler’ın kısmen de olsa yayına döndüğünü gördük. 15 Şubat’ta sosyal mecranın internet sitesi yeniden açık durumdaydı. Firma hizmetlerini daha küçük hosting firmalarıyla sürdürdü. Buna rağmen, mecranın mobil uygulamaları hala App Store ve Google Play’de yer almıyor.
Bu dava gerçekten önemli bir tartışmaya neden oluyor. İfade özgürlüğü nedir ve sınırları var mıdır? Şiddet doğurduğu konusunda Amazon, Apple ve Google’ın birleştiği bu sosyal mecranın yarattığı tartışmanın bir çok kez haberlerimize konu olacağı kesin. Gelişmeleri sitemizden takip edebilir, yorumlarda tartışabilirsiniz.
Diğer haberler:
>> Pinterest Microsoft Tarafından Satın Alınmaya Çalışılmış
>> İşte En Çok Satan Kitaplar Listesi. Bakın Listenin Başında Kimler Var!