Ortaya çıkan bir raporda Google’ın Stadia için kurduğu oyun stüdyosu hakkında çarpıcı görüşler var. Kısacası ortaya çıkan bilgiler stüdyonun neden kısa ömürlü olduğunu gözler önüne seriyor.
Google’ın Mart 2019’da oyunlarda devrim yapma vaadiyle kurduğu Stadia büyük ilgi topladı. O dönem uzak bir sunucudan oyun oynama fikri pek iyi görünmüyordu. Çünkü bunu daha önce deneyen Onlive pek başarılı olamamıştı. Ancak Google’ın bunu tersine çevirmek için yeterli paraya ve güce sahip olduğu bir gerçekti. Ubisoft ve Electronic Arts gibi firmalarda uzun yıllar çalışan Jade Raymond’ın başkanlık edeceği güçlü bir oyun stüdyosu da bunun için atılan bir adımdı. Ancak Stadia Games umulanı başaramadı.
Geçen iki yıldan az süreden sonra Stadia’ya özel oyunlar yapma planı başarısız oldu. Google, bir oyun bile piyasaya çıkmadan kendine ait stüdyolarını kapattı. Sonuçta Raymond da şirketten ayrıldı. Stadia Games, Google tarafından kapatılan onlarca girişim arasındaki yerini aldı. Stadia’nın başındaki isim Phil Harrison platformun her zamanki abonelik sistemiyle devam eden bir platform olacağını yineledi. Ve fakat, Google’ın kendi oyunlarını geliştirmeye daha fazla yatırım yapmayacağını söyledi.
Google’ın bünyesinde kurduğu oyun stüdyosu neden meyve vermeden sona erdi?
Stadia’nın içinde çalışması beklenen stüdyoların başarısızlığını inceleyen raporlar bunun cevabını veriyor. Raporlara göre Google’ın en büyük yanlışı teknoloji geliştirme ile oyun geliştirme arasındaki farkı kavrayamamış olması. Bu tecrübe eksikliğinin yarattığı sorunlar dolayısıyla sonun geleceği adeta başından belliymiş.
“Google gerçekten bir mühendislik ve teknoloji firmasıdır. İçerik oluşturmak ise genelde Google’da olmayan rolleri gerektirir.” açıklaması ismi bilinmeyen bir eski Stadia çalışanına ait.
Bugün geriye dönüp bakarsak Stadia’nın tanıtıldığı süreçte gerçekten yetersiz olduğunu görüyoruz. Raporlarda ortaya çıkan iç sorunlar da bu görüşü doğruluyor. Geliştiriciler, oyunların kendilerinden önce Stadia teknolojisini öncelik aldığını söylüyor. Bununla birlikte Nisan 2020’de Kaliforniya’daki o zamanların yeni kurulan Stadia oyun stüdyolarının henüz çalışan kadroları oturmamışken Google’ın kendilerine içerik konusunda gerekli taahhütleri vermediğini söylüyor. Bu süreçte, geliştirme araçlarına erişim ve daha oyun odaklı bir süreç firma içinde gelişmiş ancak personel sayısı da bu tarz bir şirket için gereken sayıya bir türlü ulaşmamış.
Harrison ise öğrendiklerimize rağmen Ocak ayında bunun aksine bir açıklama yapmıştı. “Çeşitli ve yetenekli bir ekip kurarak ve Stadia’ya özel oyunlardan üreten güçlü bir kadro oluşturarak büyük bir ilerleme kaydettik” ifadesi ortaya çıkanlarla çelişen cinsten.
Ayrıca raporda, Google’ın Stadia deneyiminin birçok yönden Amazon’un benzer platformuna benzediği belirtildi. Bu iki şirketin de sınırsız kaynakları olmasına rağmen video oyun konusunda büyük birer fiyasko haline geldiler. Kaynaklar Google’ın bu sonla karşılaşmamak için yapması gereken en doğru örneğin Microsoft’a bakmak olduğunu söylüyor. Microsoft’un bu iki firmadan en büyük farkı da oyun bölümünü şirketin kalanından tamamen ayrı tutması.
Diğer haberler
>> Tosuncuk Mehmet Aydın Nerede? Brezilya Açıklama Yaptı!
>> Final Fantasy VII Remake, yeni bir bölüm ile PS5’e geliyor