Spotify CEO’su Daniel Ek uyguladıkları gelir modeli ile ilgili sanatçıları ilgilendiren açıklamalar yaptı. Firma, özellikle sanatçıların gelirlerini artırmak için adımlar atacak.
Spotify, Pazartesi günü işitsel eğlencedeki hedeflerini anlatmak için bir etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak şirket, burada amacını net bir şekilde dillendirdi. Spotify, içerik üreticilerinin para kazanmasına yardımcı olmak konusunda rol almayı amaçlıyor.
90 dakikalık etkinlik boyunca firma bir dizi gelişmeyi duyurdu. Podcastler hakkında birçok gelişme ortaya çıktı. Üstelik Amerika Eski Başkanı Barack Obama ve rock yıldızı Bruce Springsteen’in birlikte yer alacakları bir podcast projesini de öğrendik. Bununla birlikte yeni bir DC Comics odaklı program da duyurular arasındaydı. Tabii ki bu haberler ingilizce içerikleri tüketen okurlarımızı ilgilendiriyor.
Firmanın yaptığı bir başka açıklama ise uygulamanın en büyük sorunu olan maddi kazanç sunamamasıyla ilgiliydi. Spotify, etkinlikte iki yeni araç tanıttı. Bunlardan ilki, Megaphone isimli reklam ve podcast firmasının alınması sayesinde gelecek olan dinleyici etkileşim araçları ve akışa reklam ekleme teknolojisiydi. Ayrıca üyelikler arasında Hi-Fi odaklı yeni bir abonelik de eklenecek. Bunun yanında YouTube’un katıl özelliği gibi podcastlere de ekstra üyelik sistemi de ortaya çıktı. Spotify’ın bununla amaçladığı şey açık. Podcast üreticilerine gelir modelleri sağlamak.
Spotify duyuruları gelir modeli gelişiminin henüz ilk adımları
Maalesef bu duyuruların hiçbiri içerik üreticiler için “çığır açıcı” şeyler değil. Bunlar sadece Spotify’ın sektörden ne kadar geride olduğunun acı göstergeleri. Spotify, 7500 müzisyenin platformları sayesinde yılda en az 100 bin dolar kazandıklarını söyledi. Podcast üreticilerine bakarsak, onlar sadece Spotify’ın yaygınlığı sebebiyle “hayrına” çalışıyorlar desek büyük bir yanlış yapmamış oluruz. Spotify, bu durumu değiştirmek için en azından bir adım atmış oldu.
Daniel Ek konu ile ilgili firmanın üç farklı bölümden oluşan karma bir iş modeline geçeceğini söyledi. Biri tipik abonelik gelirinden oluşuyor. Bir diğeri, podcast reklam pazarı ve müzik akışı reklamlarıyla gelir sağlamak. Son olarak müzisyenlerin ve podcast üreticilerinin ürün satmalarına ve hatta kendi özel aboneliklerini sağlamaya yardımcı olmak.
Dediğimiz gibi bunlar Spotify’ın sadece önden koşan benzerlerine yetişme adımları. Müziğin yapısı gereği firma az miktardaki gelirden önce kendi payını alıp sonra da içerik üreticilerine paylaştırması şeklinde yürüyor. Bu durum sanatçılar ile kazanç üzerine değil ortak çıkarlar için bir arada oldukları anlamına geliyor. Bu model tabii ki uzun süre yürümesi mümkün olmayan bir sistem. Ne yazık ki şimdilik sadece tablonun içerik üreticilerin lehine değişebilmesini umabiliyoruz.
Diğer haberler: