Milli Uzay Programı dün büyük bir heyecanla duyuruldu. Bu kapsamında Türkiye Uzay Ajansı logosu da açığa çıktı. Logoda yer alan yıldız bayrağımızı simgeliyor.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) logosu dün Ankara’da yapılan toplantıda karşımıza çıktı. Böylelikle ülkemizin uzay araçları üzerinde yer alacak imzası da ortaya çıktı. İlk olarak logo, dün yapılan toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı toplantıda kamu karşısına çıktı.
Tasarlanan logo, öncelikle ajansın baş harflerinden oluşuyor. Bunun yanında bayrağımızı simgeleyen bir yıldız logo içinde yer alıyor. Ajans, logoyu twitter sayfasında, “TUA logosu, bilinmeyene, evrenin derinliklerine uzanan kesintisiz ve kararlı bir hareketi simgeler. Doğu’nun kadim kültürünün tek nefeste okunan kaligrafisine uzanır.” ifadeleriyle anlattı.
Ajans, “Dev bir roketin gövdesinden, küçük bir yaka rozetine kadar farklı ölçek ve uygulamalarda okunaklığını, işaret özelliğini kaybetmemesi için tasarlanan harfler birbirine eklemlenirken ortaya çıkan resmin içindeki ‘yıldız’ imgesi gökyüzündeki al bayrağımızı temsil ediyor” açıklamasıyla anlattı. Son olarak, “İşte bu güzel logo Türkiye’nin uzaydaki yeni başarılarının imzası olacak.” ifadesi önemini anlatıyor.
Türkiye Uzay Ajansı çalışmalarına 2018’de başladı
2018’de Cumhurbaşkanı kararnamesiyle uzay ajansını öğrendik. Ajans öncelikle Türkiye’den uzaya gidecek kişilerin ismine karar verecek. Bu karar alınırken halkın görüşü etkili olacak. Böylelikle seçilen gönüllü kişi eğitimlerini alarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek.
İlk olarak ajansımız, ODTÜ ile birlikte Uzay Teknoloji Geliştirme bölgesi kuracak. Bu bölge yabancı yatırımcılar yanında Türkiye Uzay Ajansı’nın evi olacak. Bundan sonraki ilk adım ise uzaya erişim sağlamak amacıyla bir uzay limanı kuracak. Bunun sonucunda ülkemize ait GPS, Galileo ve GLONASS benzeri kendi konumlama ve zamanlama sistemimiz yapılıyor olacak. Sadece altı ülke benzer bir sisteme sahip.
En büyük hedeflerden ilki ise 2023 yılında Ay’a ulaşmak. Milli ve Özgün roketimiz o yıl Ay’a ulaşacak ve ilk sert iniş gerçekleşecek. Bu ilk fırlatma için uluslararası iş birliği gerçekleşiyor olacak. Şimdilik nihai 2028 hedefi ise tamamen kendi imkanlarımızla aya yumuşak iniş yapıyor olmak.
Bunun yanında ülkemiz yetkilileri birçok ülkeyle ortaklık görüşmeleri yapıyor. Bu kapsamda Pakistan ve Azerbaycan ile imza aşamasına gelindi. ABD, Rusya, Japonya, Hindistan ve Çin ve bu ülkelerdeki şirketlere de görüşmeler sürüyor.
Diğer haberler
>> Türkiye Milli Uzay Programı Nedir Ne Değildir? Her Şeyi Tüm Detaylarıyla Anlatıyoruz