Günümüzün en büyük sorunlarından birisi de virüslerin hastalık yapması engellenebilir mi sorusuyla geliyor. Bilim insanları virüsleri tamamen devre dışı bırakacak bir yöntem geliştiriyor.
Yapılan bilimsel çalışmalar ile birlikte virüsler yavaş yavaş alt ediliyor. Her ne kadar koronavirüs gibi bir enfeksiyon 90 milyon kişinin hastalanmasına neden olsa bile yine de bilimsel çalışmalar son hız devam ediyor. Elbette bu çalışmalar sonucunda güzel haberler de geliyor.
Leeds ve York Üniversiteleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda aslında virüslerin durdurmanın mümkün olduğu görüldü. Bakterilere karşı 100 yıl önce zafer kazanan bilim virüslere karşı da aynı başarıyı gösterebilir.
Bütün virüslerin hastalık yapması engellenebilir
Yapılan çalışmalar ile birlikte önemli bir yöntem geliştirildi. İlk olarak sorunun neyden kaynaklı olduğunun belirlenmesi şarttı. Buna göre problemin kaynağı virüslerin kendisini kopyalayıp tüm vücuda yayılmasıydı. Eğer virüsler kendisini bu kadar fazla çoğaltmasaydı şu an salgın gibi bir gündemimiz olmayacaktı.
Virüs partikülü olan viryonlar, hastalığın yayılmasındaki ana neden olarak görülüyor. Virüsün bütün özelliklerini kendisinde toplayan bu partiküller, aynı zamanda hızlı bir yayılma sağlıyor. Leeds Üniversitesi’ndeki Astbury Biyolojik Yapı Laboratuvarı, virüslerin nasıl yayıldığını görsel hale getirdi. Buna göre ilk olarak mikroskop kullanılması gerekiyordu.
Elektron mikroskobunda yapılan araştırma sonuçlarında, aslında viryon ismi verilen yapıların bozulabileceği görüldü. Böyle bir işlem sayesinde, bütün virüslerin hastalık yapması engellenebilir.
Bilim insanları virüsleri yenme konusunda umutlu
Bilim insanları tarafından yapılan çalışma ile birlikte, “Bu çalışma, bazı viral hastalıkları nasıl kontrol edebileceğimize dair düşüncelerimizi değiştirmesi nedeniyle son derece önemli. Viryon oluşum mekanizmasını bozabilirsek, enfeksiyonu durdurma potansiyelimiz de var.” ifadelerine yer verildi.
Laboratuvar çalışmaları aynı zamanda önemli bir işe daha imza attı. Koronavirüs aşısının başarısız olma riski gündemdeydi. Virüsün yaşayacağı mutasyonlar nedeniyle başarı sağlanamayacağı söyleniyordu. Oysaki yeni geliştirilecek yöntem ile ilaçların ve aşının etkisiz kalma problemi çözülebilir. Peki siz bu yeni gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz?
İlgili Haberler:
>> Çocuklarda Koronavirüs Aşısı Nasıl Etki Edecek? İşte Detaylar
>> Koronavirüs Mutasyonu Nedir? Covid19 Kaç Kere Mutasyon Geçirdi?