Nesnelerin İnterneti, giyilebilir teknolojiler, kabloların ortadan kaldırılması, hayatımızı kolaylaştıran ürünler ve uygulamaların sergilenmesi. İşte geleceğimizi şekillendirecek bu tarz ürün ve hzimetlerin gün yüzüne çıktığı Intel geliştirici konferansı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm IT profesyonellerin gözü San Francisco’ya çevrilmiş durumdaydı. BT endüstrisinde oldukça büyük bir önem taşıyan Intel geliştirici konferansı, önümüzdeki yıllarda gelecek BT trendlerini belirlemesinde büyük bir rol oynuyor. Geliştiriciler bu konferansa katılarak yeni ürünler geliştirdiği gibi, farklı çözümlerle de geleceğe adım atıyorlar.
Konferans Intel’in CEO’su Brian Krzanich’ın konuşmasıyla başladı. İlk olarak Intel stratejilerinden bahseden Krzanich Büyük Verinin (Big Data) önemi, geçen yıl tanıtılan 2’si bir arada ürünlerin başarısı ve buna ek olarak 40 milyon tablet satışının ardından, LTE, Galileo ve Edison platformları ile IoT geliştirici kitlerinin öneminden bahsetti.
Kısa bir girişten sonra asıl konuya geçiş yapıldı. Giyilebilir teknolojiler bu sene oldukça popülerler ve teknolojinin de odak noktasına oturmuş durumda. Intel bu akımdan geri kalmamak için yeni ürünlerini ardı arkasına sıraladı. İlk olarak SMS audio Biosport adlı bir kulaklık tanıtıldı. Bu kulaklığın farklılığı ise müzik dinlemenizin yanı sıra kullanıcısının kalp atışlarını ölçmesi. SMS Audio Biosport buna ek olarak Cep telefonuna yüklü olan RunKeeeper uygulaması le birlikte adım ölçme, uzaklık ölçme, irtifa ve kalori yakma gibi bilgileri de kullanıcısına sunuyor.
Brian Krzanich, Intel’in akıllı telefon ve akıllı bilekliklerle de yeni ürünler geliştirdiğinden bahsetti. Hatta Fashion Week New York moda gösterilerinin açılışlarında MICA adlı akıllı bilekliğinin oldukça fazla ilgi gördüğünden bahsetti. MICA (My Intelligent Communication Accessory) ilk görünüşte oldukça hoş görünümlü bir bilekliğe benziyor. Intel, su yılanı derisi ve özel taşlarla donatılmış olan bu akıllı bileklik (smart fashion wearables) sayesinde teknolojinin de hoş görünebileceğini göstermek istiyor. Buna ek olarak oldukça küçük bir alanda büyük işlerin yapılabileceği mesajını da veriyor.
Son olarak Intel’in yeni LTE modemi XMM7260 da gün yüzüne çıktı. Hatta bu teknolojiyi ilk kullanacak olan ürün ise Samsung Galaxy Alpha olacağı açıklandı.
Tüm Cihazlar Birbirleriyle Haberleşebilecek
Intel Edison ve Galileo platformlarıyla dünyayı değiştirmek niyetinde. Öyle ki “Make Everything Smart” konsepti ile tüm cihazların haberleşmesini istiyor. Intel, nesnelerin İnterneti adlı konseptini Edison platformu ile genişletmek istiyor. Bu yüzden de Edison’un ikinci nesil ürününü görücüye çıkarttı. Çift çekirdek platformuna sahip olan ve sadece 50 Dolarlık bir maliyeti olan yeni Edison Platformu sayesinde birçok nesne birbiri ile haberleşebilecek. 65 ülkede satışta olacak olan bu ürün müthiş boyutu ve genişleyebilir yapısı ile birçok alanda kullanılmaya aday.
Tabi ki gelişmeler bununla sınırlı kalmayacak. Akıllı ev konsepti gibi konularda çok daha fazla gelişme kaydedilecek. Bununla birlikte akıllı binalar ve en son akıllı şehirlerle tanışacağız. Intel bazı pilot bölgelerde çalışmaya başlamış durumda. Öyle ki, Dublin, Londra ve San Jose bu akıma liderlik edecek şehirler. Akıllı şehirler denildikçe ister istemez güvenliğin nasıl sağlanacağı sorusu akla geliyor. Brian Krzanich, nesnelerin İnterneti akımı için yeni standartlar ve güvenlik önlemleri için farklı kuruluşlarla (Open Interconnect Consorsium ve İnternational internet Consorsium) birlikte çalıştıklarını da konuşmasında söyledi.
14 nm İşlemciler Hazır
Intel’in yeni misyonu en küçük cihazdan en büyük cihaza kadar çözümler sunmak istemesi. Bu yüzden de yapılan sunumlarda tüm işletim sistemlerini desteklediğini duyurdu. Masaüstü sistemlerin ölmeyeceğini söyleyen Intel, özellikle oyuncuların bu sistemleri çok fazla tercih ettiklerini ve bu yüzden de 8 çekirdekli (artı 8 sanal) yeni ürünler geliştirdiklerini söyledi. 14 nm mimarisine sahip olan yeni işlemciler oldukça yüksek bir performans ile karşımıza çıkacak. Dizüstü sistemler de bu değişimden faydalanacak. Yeni nesil Core M işlemciler Ekim ayında piyasada olacak. Ardından da (2015’in ikinci yarısında) 14 nm Skylake işlemcilerle tanışacağız. Bu işlemcinin en büyük avantajı oldukça düşük bir güç tüketiminde çok yüksek bir performans sergilemesi.
Bu değişimden Bay Trail kod adlı Atom işlemciler de etkilenecek. Chrome OS ve Windows işletim sistemli dizüstü ürünlerle birlikte cep telefonlarda 14 nm Braswell işlemcisi kullanılacak. Bu sayede bu işlemciyi kullanan dizüstü sistemleri 500 Dolar’ın altında satılabilecek.
Kablolardan kurtulmak isteyen Intel, kablosuz standartlara ciddi yatırım yapmaya devam edecek. Bunlardan en önemli teknoloji, kablosuz güç aktarımı. Bu teknolojiyi daha önce Nokia telefonlarından biliyoruz. Cihazlar, bu teknolojilerin kurulu olduğu belli bir alanlarda, kablosuz olarak şarj edilebilecek. İşin güzel tarafı ise, dizüstü sistemi veya tablet için ekstra bir modül konulmaya gerek duyulmaması. Koruma kılıfına konulan bir modül ile bu teknolojiye sahip olunabilecek.
Kablosuz alanda yapılan yeni bir yenilik ise kuşkusuz Wireless Gigabyte teknolojisi. Bu teknoloji günümüzde kullanılan kablosuz aktarma teknolojilerinden 3 kat daha hızlı. Bununla birlikte şifre girme işlemi yerine farklı yöntemler kullanılacak. 2015 yılında kimse şifre girmeyeceğini söyleyen Intel, platformların kullanıcıların yüzünü tarayarak sistemleri açacaklar. Bununla birlikte kullanımı oldukça kolay arayüzler de geliştirilecek.
Intel’in Tablet alanındaki yeniliği, Google ile olan işbirliği sonucu doğan Android referans tasarımlı ürünü oldu. Bu ürün Google ile birlikte geliştirildi. Ürün yüksek bir yazılım uyumluluğun yanı sıra üstün bir performans ile kullanıcılarla buluşacak. Bu sunumun ardından Intel baklayı ağızından çıkardı ve yeni nesil tablet ürünlerle birlikte Real Sense teknolojisi kullanılacağını söyledi. Bu teknolojinin özelliği, sahip olduğu Real Sense Snapshot kamerası ile, çekilen görüntünün her alanında netliğinin ayarlanması. Bu teknolojiyi HTC One M8’den biliyoruz esasında. İki lens ile çalışan HTC M8, çekilen fotoğrafın herhangi bir alanda detaylarını oraya çıkarabiliyor. Yapılan bir demoda, 8.4 inç 2K Ultra HD OLED ekran ve 6 mm inceliğinde Dell Venue 8 7000 adlı ürün tanıtıldı. Michaell Dell ile beraber yapılan tanıtımda dünyanın en ince Real Sense kameralı ürünü sergilendi.
Yeni Nesil Dizüstü Bilgisayarlara Hazır Olun
Intel, IDF’de yeni nesil işlemciye sahip olan dizüstü sistemlerini tanıttı. 7 inç’den 15.6 inçe’e kadar geniş bir yelpazeye sahip olan bu ürün ailesi uygun fiyatıyla da oldukça ilgi çekiyor. Sunumlarda Core M işlemcili 13.3 inç Asus’un Zenbook UX305, 15.6 inç HP Envy x2, 12.5 inç Acer Switch 12, 11.6 inç Lenovo Helix 2, 13.3 inç Dell Latitude 13 7000 ve 12.5 inç Asus Transformer Book TF300FA adlı ürünler tanıtıldı.
Bahsi geçen ürünler Core M 5Y10 ve 5Y10a adlı işlemcilere sahip. Bu işlemciler tüm çekirdeklerde en düşük 800 MHz ve en yüksek 2 GHz hızında çalışacak. Core M 5Y10a işlemcisi daha çok Tablet çözümlerinde kullanılacak. Bu işlemcinin en büyük avantajlarından biri OEM üreticilerin bu işlemcilerin TDP güç değerleri ile oynayabilecek olmaları. Bu sayede oldukça ince yapılı sistemlerde pasif soğutma çözümleri kullanılabilecek.
Üst seviye dizüstü sistemlerinde (Örn: Lenovo Helix 2) ise CoreM 5Y70 işlemcisi kullanılacak. vPro teknolojisini de destekleyen bu işlemci 1.1 – 2.6 Ghz aralığında çalışacak.
Sözü edilen bu işlemciler 14 nm mimarisine sahip. Broadwell işlemci ailesi ilk olarak dizüstü sistemlerde gelecek. Ardından (2015’in ortalarında) masaüstü sistemlerde görülecek.
Yeni nesil işlemcilerin en büyük avantajı ise yapı olarak oldukça küçük olmaları. Intel, 131 mm² yerine 82 mm²’lik bir alanda 1.3 milyar transistor yerleştirmiş durumda. Bu sayede oldukça ince dizüstü ve tablet sistemler üretilebilecek.
Yeni nesil işlemci ile birlikte grafik yongası da değişti. HD5300 oldukça yüksek bir performans ile fark yaratacağa benziyor. Bununla birlikte 802.11ac teknolojisini kullanan WLAN 7265 kablosuz haberleşme ve Wireless Display (WiDi) 5.0 ile tanışacağız.
14nm Atom İşlemci İle Tanışın
Intel’in bu yılki hedefi toplam 40 milyon adet tablet satmak. Bunun için de 200 farklı tasarım oluşturmuş durumda. Ayrıca 99 Dolardan 499 Dolar’a kadar olan bir fiyat aralığı ile herkese hitap etmek istiyor. Her türlü önlemi alan Intel, kendisini Tablet savaşına hazır görüyor. Piyasada olan Atom Z3745 işlemcisi mobil alanda piyasayı kasıp kavuran üst seviye Snapdragon 800 işlemcisinden % 36 daha performanslı. Orta kategoride ise Z3735D işlemcisi ile direkt Mediatek işlemcilere rakip olarak hedeflenmiş durumda.
Peki, gelecekte ne olacak? Yeni nesil Atom jenerasyonu olan CherryTrail, 14 nm mimarisi ile grafik performansında Intel’e üstünlük sağlayacak. Öyle ki burada kullanılan grafik yongasının performansı bir önceki nesle göre iki kat artacak.
Giriş seviyesinde ise Sofia işlemcisi kullanılacak. Daha çok akıllı telefonlarda kullanılacak olan bu işlemciyle 2015’in ilk yarısında tanışacağız.
Bu yıl Tablet’lerin %18’i LTE teknolojisine sahip olacak. 2018 yılına geldiğimizde ise Tablet’lerin %26’sı bu teknolojiye geçmiş olacak.
All-in-One-PC’lere Ultra HD ve HDMI 2.0
PC sistemlerinin satışı her ne kadar düşse de, oyuncular için hala vazgeçilmezler arasında. Güçlü konfigürasyonlu PC sistemler, uygun fiyatlı PC sistemlerle kıyasla satışlarını arttırmış durumda. Düşük konfigürasyonlu sistemler ise, yerlerini, hepsi bir arada PC çözümlere bırakıyorlar. Zaten satışlara baktığımızda hepsi bir arada PC çözümlerinin satışı inanılmaz derecede arttı. Intel’in tahminine göre bu artış önümüzdeki sene devam edecek. Durum böyle olunca pazardaki ürün çeşitliliğini arttırmak olmazsa olmazlar arasında. Intel’in planlarından biri giriş seviyesinden en profesyonel kullanıcıya kadar geniş bir ürün portföyü sunmak. Bununla birlikte de günümüzün ve geleceğin teknolojilerini de entegre etmek. Örneğin Ultra HD teknolojisinin bu ürünlere dahil edilmesi gibi.
Hepsi bir arada PC sistemlerinin en önemli birleşenlerden biri kuşkusuz ekranı. Dolaysıyla satışları arttıracak özelliklerden biri de ister istemez bu ekranlara entegre edilen teknolojiler olacak. Ultra HD teknolojisi yakın gelecekte tüm ürünlerde standart olacağını söyleyen Intel, dördüncü jenerasyon Core i5 ve Core i7 işlemcilerle birlikte en az 4 GByte kapasiteli belleklerin kullanılması şart olduğunu da belirtti. Kısaca Skylake işlemci ailesine sahip olacak olan hepsi bir arada PC çözümleri, HDMI 2.0 ve HDCP 2.2 teknolojilerini de destekleyecek.
Samsung ile ortak bir çalışmaya girişen Intel, bu yılın başında Samsung’un 23.6 inç’lik 4K monitörünü (400 Dolar’ın altında ) sergiledi. Buradaki hedef, hepsi bir arada PC çözümlerinin önemli birleşeni olan ekran teknolojisinin maliyetini ciddi anlamda düşürmek. Bununla birlikte Intel, Skylake’in seri üretime geçmesi ile hepsi bir arada PC çözümlerinin fiyatlarını da uygun bir değer ile son kullanıcılara sunmak istiyor.
Yeni Nesil Grafik Yongası DX12’yi Destekleyecek
Intel, IDF’de DirectX 12’yi hem yazılımsal hem de donanımsal olarak destekleyen yeni grafik yongasını tanıttı. Burada sözü edilen yeni grafik yongası, 2015’de piyasada satılacak olan Skylake işlemci ailesindeki 8. Jenerasyon dahili grafik birimi.
DirectX 12 bu yılın başında Microsoft tarafından tanıtılmıştı. Bu arayüz özellikle oyunlarda ciddi bir düzeltme ile birlikte gelmesiyle oldukça ilgi çekmişti. Daha doğrusu çoklu çekirdekli işlemcilerin oyunları daha efektif kullanılması ile ilgili düzeltmeler yapıldı. Elbette, yazılım olarak DX12’yi destekleyen çoklu çekirdekli grafik yongaları da bu değişimden faydalanacaklar.
AMD ve Nvidia cephesinde DX12’ye ilgi büyük. Bu üreticiler DirectX 12’yi benimsemiş durumda. Öyle ki yeni nesil kartlarda DirectX 12 logolarını kutulara koymaya başladılar bile. İşin aslı ise, bu iki üreticinin güncel ekran kartları, sürücü güncellemesi ile birlikte DirectX 12’yi yazılımsal olarak destekleyebiliyor olmaları. Donanımsal DX12 desteği ancak yeni nesil grafik yongaları ile birlikte gelecek.
Durum böyle olunca Intel, bu durumdan faydalanmaya çalışıyor. Yapılan açıklamalara göre, 14 nm mimarili yeni nesil işlemciler donanımsal olarak DirectX 12 teknolojisini destekleyebilecekler. Hatta Tablet bilgisayarlar bile bu değişimden nasiplerini alacaklar.
Düşük Güç Tüketimi, Yüksek Performans
IDF’de yapılan sunumlarda yeni nesil grafik yongası ile ilgili demolar da yapıldı. Mini ITX formatında yer alan bir Broadwell sisteminde, DirectX 12 sayesinde % 60’lık bir görüntü tazeleme hızı artışı görüldü. Bununla birlikte özellikle düşük FPS değerlerinde güç durumu ciddi anlamda düştüğü gözlemlendi.
DX11 destekli Asteriods demosunda, yaklaşık 27 FPS’lik bir değer görülmesine karşın, aynı demo, DX12 teknolojisi ile yapıldığında FPS değeri yaklaşık 432’ye kadar çıktığı görüldü. Yeni nesil grafik yongaların en önemli avantajı, bir önceki ürün ailesinde işlemcilerin neden olduğu darboğaza girmemesi. Yapılan demolarda işlemci yükü ciddi anlamda azaldı. Güç tüketimi ise % 30’luk bir fark yarattı.
DDR4 Görücüye Çıktı!
Intel geliştirici konferansında yer alan teknik oturumlarda DDR4 bellek teknolojisinin ayrıntıları anlatıldı. Daha çok üst seviye sistemlerde kullanılması düşünülen DDR4 teknolojisi şimdilik çok az üretici tarafından üretilecek. Tabi ki bu durum, Intel’in yeni nesil işlemci ailesinin gelmesi ile birlikte değişecek. 2015 yılında son kullanıcılar bu teknolojiye sahip olabilecekler. DDR4 teknolojisinin pahalı olmasından dolayı Mobil cihazlar bu teknoloji geçişine çok sonra sahip olabilecekler. Uygun maliyetli modeller LPDDR3 bellekler kullanacaklar. Sunucu sistemler ise 2015 yılında tamamen DDR4 teknolojisine geçecekler.
DDR4 bellek üreticileri Intel’ın zaman planının önündeler. 2400 MHz hızında 8 GByte kapasiteli DDR4 bellekler üretime hazır. Öyle ki 16 GByte’lık Masaüstü sistemler için düşünülen ürünler de hazır. 64 GByte’lık sunucu için tasarlanan bellekler ise bu senenin sonunda hazır olacak.
Intel’in tahminine göre DDR4 bellekler 2015 yılında piyasanın % 11’ine hakim olacak. 2018 yılında ise DDR3 bellekler yerine tamamen DDR4 bellekler kullanılacak. Sunucu sistemlerde durum biraz daha farklı. 2016 yılında tüm sunucular DDR4’e geçmiş olacak. Mobil alanda ise, LPDDR4 bellekler, ilk olarak 2016 yılında ortaya çıkacak.
DDR4 bellekler günümüzde oldukça pahalılar. Fakat 2015 yılında bu ürünlerin fiyatları DDR3 belleklerle kıyasla % 25 daha pahalı olacak. 2016 yılının başında bu fark % 10’a inecek ve ilerleyen dönemlerde fiyat farkı olmayacak.
Makineler İçin Giyilebilir Teknolojiler
Günümüzde herkesin ağızında dolaşan nesnelerin İnterneti kavramı Intel için çok büyük bir önem taşıyor. Bu kavramı makineler için giyilebilir teknolojiler olarak yorumlayan Intel, gelecekle ilgili planlarını geliştiriciler konferansında açıkladı.
Intel’in tahminine göre 2020 yılında sunucu sistemleri, daha doğrusu veri merkezleri inanılmaz bir şekilde büyüyecekler. Birçok cihazın birbirleriyle haberleşmesi ve veri bant genişliğinin bu sayede artması Intel’i harekete geçirdi. Durum böyle olunca özellikle veri merkezleri için yeni bir Xeon işlemci ailesini tanıttı.
Blade ve yüksek performans sunucu sistemlerinde kullanılacak olan Xeon D işlemcisi yeni nesil Broadwell işlemci ailesinden geliyor. 15 Watt’lık güç tüketimi ile ilgi çeken bu yeni işlemci küçük yapılı sunucu sistemlerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor.
Nesnelerin İnterneti, ev ortamı ve akıllı telefonlar sayesinde büyüyecek. Özellikle Google ve Apple’in sunduğu çözümler bu piyasaya ciddi renk katacak. Fakat Intel, daha büyük düşünüyor. Bu kavram ile akıllı ev konseptinden, akıllı bina ve hatta akıllı şehirler kurulabileceğini ön görüyor. Örneğin yapılan pilot çalışmalarda, Londra şehrinin su borularını kontrol edip bir kaçağın olup olmadığı tespit edebiliyor. Diğer bir örnek ise Afrika’daki gergedanların kontrolü ve gözlemlenmesi.
Buradaki en büyük handikap kuşkusuz verilerin güvenliği. Intel bu alanda McAffee ile yakın bir işbirliği yapıyor. Gün geçtikçe veri bant genişliği ciddi anlamda artıyor ve veri merkezlerin kapasiteleri zorlanıyor. Günümüzde 1.9 milyar akıllı telefon, veri merkezlerine bir günde 1 milyar veri isteği yolluyor. Önlem alınmazsa yakın gelecekte giyilebilir teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte veri merkezleri isteklere cevap veremeyecek duruma düşebilirler.
İlginç olan diğer bir durum ise sağlık alanının beklenmeyen derecelerde büyümesi. Intel’in tahminine göre 2020 yılında 35 Zetabyte’lık bir bilgi toplanacak. Durum böyle olunca bu alanda da yatırım yapmak şart. Intel, kanser araştırmaları için genom analizinde ciddi bir destek verdiğini IDF’de açıkladı. Veri merkezlerin hızlanması, kanser araştırmalarına büyük bir avantaj sağlayacak. Buna ek olarak Genome araştırmaları için Bulut bilişim teknolojisini de kullanması önemli bir adım.