Geçtiğimiz günlerde ülkemizde satışa sunulan Oppo’nun Reno 4 Lite akıllı telefonu orta seviye kendine yer edinmeye çalışıyor. Bakalım bu yeni akıllı telefon ödenecek bedele değecek performansa sahip mi?
Oppo son birkaç Reno serisinde cesur tasarım değişiklikleri yapmadı. OPPO Reno 4 Lite ‘da Reno 3 ‘ün üzerinde koyulmuş birkaç değişiklik ile birlikte geliyor. Tabii ki tasarımlar farklı ama sıra dışı bir değişiklik yok diyebilirim. Nispeten dar çerçeveli ön panel ve geniş bir ekran, ekranın sol üst köşesinde bir delik şeklinde ön kamera. Ön tarafta iki kamera kullanılmış durumda. Ancak bu kameralar ve kamera boşlukları oldukça küçük.
Ekran, üçüncü nesil Gorilla Glass ile korunmakta. Ürünün ekran haricinde kalan bölümleri plastik yapı ile çevrelenmiş. Çerçeve parlak ve aerodinamik özelliklere sahip. Düğmelerin düzeni, OPPO akıllı telefonlarının tipik özelliklerini taşıyor ve yerleri aynı. Sağ tarafta sadece güç düğmesi var. Ses kontrol düğmeleri de sol tarafta yer alıyor. Ürünün alt bölümünde C Tipi konektör, ana hoparlör, mikrofon ve standart 3,5 mm kulaklık girişi bulunmakta.
Arka kapak plastikti. Ancak alışılmadık bir mat dokuya sahip. Bu doku görsel olarak biraz farklı görünen iki parçaya bölünmüş. Güzel görünüyor ve hissettiriyor diyebilirim. Mat doku aktif olarak parmak izlerini göstermiyor ve akıllı telefonu daha az kaygan hale getiriyor.
Arka kamera günümüzde moda olan “ocak” şeklinde yapılmış. Kamera bölümünde dört lens var, kamera bloğunun içi kare şeklinde ve simetrik yapıda bir dizilim var. Kameranın yanında dikdörtgen bir LED flaş bulunuyor.
OPPO Reno 4 Lite Ekranı Ne Kadar İyi?
Cihaz 20: 9 en boy oranına ve FullHD + çözünürlüğe (2400×1080 piksel) sahip 6,43 inç Süper AMOLED ekrana sahip. OPPO’ya göre piksel yoğunluğu yaklaşık 409 ppi, ekran yüzde 90,67 kaplıyor. Görüntü yenileme hızı standart 60 Hz ve sensör okuma frekansı 180 Hz. Oppo, yüzde 96 NTSC renk gamı, maksimum 430 cd / m² parlaklık (manuel modda) ve 800 cd / m² en yüksek parlaklık vaat ediyor. Kişisel deneyimlerime göre bu ekran zengin renkler ve etkileyici bir parlaklık marjı ile çok iyi sonuçlar veriyor. Şunu belirtmemde fayda var. Ekranın 90 veya 120 Hz yenileme hızları yok fakat Always On Display mevcut.
Akıllı telefonun kilidini açmak için, ön kamerayı kullanarak yüz tanıma veya ekranda optik parmak izi tarayıcı özelliklerini kullanmanız mümkün. Yüz tanıma özelliğinin daha iyi çalışması için ayarlardan düşük ortam ışığında yüzün daha iyi aydınlatılması için otomatik parlaklık ayarını açabilirsiniz. Yüz tanıma çoğu durumda iyi çalışıyor. Parmak izinden biraz daha yavaş, ancak oldukça kullanılabilir. Parmak izi tarayıcı ise hızlı ve doğru. Hız, geleneksel kapasitif seçeneklere yakın, kullanım sırasında minimum hata var.
OPPO Reno 4 Lite performans, bellek, ses ve pil ömrü
OPPO Reno 4 Lite’ın içinde, P90’ın biraz geliştirilmiş bir versiyonu olan MediaTek Helio P95 (MT6779) işlemci bulunuyor. Bu işlemci 2.2 GHz’e kadar frekansa sahip 2 Cortex-A75 çekirdeği ve 2.0 GHz’e kadar 6 Cortex-A55 çekirdeği içeren 12 nanometre sekiz çekirdekli bir yonga üzerinde çalılıyor. Grafiklerden PowerVR GM 9446 hızlandırıcı sorumlu.
Bellek 8 GB LPDDR4X, yerleşik 128 GB depolama birimi bulunuyor. Ayrıca depolama için MicroSD kart yuvası var. Ürünün performans test sonuçlarına baktığımızda ise tipik orta sınıf bir akıllı telefon görünümünde. Bu akıllı telefon ile gündelik işlerinizin hepsini halledebilir ve oyun oynayabilirsiniz (yüksek performans gerektiren oyunları giriş seviyesi ayarlarla oynayabilirsiniz). Performans bu kategori için oldukça yeterli.
OPPO Reno 4 Lite, 4015 mAh pil ile geliyor. 30 W’ta VOOC 4.0 hızlı şarj için destek var. Ancak paket içeriğinde 18 W güç kaynağı var. Akıllı telefonu yaklaşık bir buçuk saatte 0’dan 100’e şarj ediyor. Aktif kullanımla (15-20 dakika görüşme, yarım saat oyun, fotoğrafçılık, web sörf ve sosyal ağlar) akıllı telefon bir gün rahat dayanıyor.
OPPO Reno 4 Lite, Color OS 7.2 arayüzü ile Android 10 işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Daha önce gördüğümüz Color OS 7.0’dan gözle görülür bir fark yok. Dış görünüm düzgün, güzel görünüyor ve hızlı çalışıyor. Tüm uygulamaları masaüstüne koymak veya ayrı bir uygulama menüsü etkinleştirmek mümkün. Büyük simgeler içeren ayrı bir basit modda bulunmakta.
6 Kameranın Performansı Nasıl?
OPPO Reno 4 Lite üzerinde altı kamera var, ancak hepsinin hayati olduğu söylenemez. Arkada dört kamera var: ana kamera – 48 megapiksel, 26 mm optikli 1 / 2.0 ″, f / 1.7 diyafram ve faz algılamalı otofokus. Optik stabilizasyon yok. (diğer tüm modüllerde olduğu gibi). Varsayılan olarak, 12 MP’de (Quad Bayer düzeni) bir fotoğraf çekiyor, ancak tam çözünürlükte de çekim yapabilir. Ayrıca, 2x ve 5x yakınlaştırma ayarları, ana modülden otomatik olarak kırpılarak yapılabiliyor. Akıllı telefonda telefoto lens yok.
Geniş açılı modül 8 megapiksel (1 / 4.0 ″), açıklık f / 2.2, görüş açısı – 119 derece ‘ye sahip. Otomatik netlemeden yoksun. Arkadaki iki modül de aynı özelliklere sahip: f / 2.4 diyafram açıklığına sahip tek renkli 2 MP. Ve her ikisi de arka planı bulanıklaştırmak için derinlik sensörü görevi görüyor. Neden iki kamera da benzer özelliklere sahip diye bir soru sorulabilir? Bu soruyu Oppo mühendislerine sormak gerekli işin açıkçası.
Akıllı telefonun ön tarafında iki kamera bulunuyor. 16 MP, f / 2,4 1/ 3 “, 1.0 um ana selfie kamerası ve 2 MP derinlik sensörü kamerası.
Fotoğraf ve video çekerken arayüz oldukça kullanıcı dostu ve anlaşılır. Kaydırarak modlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ana ekranda flaş, HDR, filtreler, Ai sahnesi tanıma ve yakınlaştırma / geniş açılı kamera değiştirme ayarları bulunuyor. Ayrı bir menüde – manuel, yavaş / hızlı video, metin ve panorama tarayıcı dahil ek modlar yer alıyor.
Akıllı telefonun fiyat kategorisi göz önüne alındığında, ana kameranın kalitesinin çok iyi olduğunu söylemeliyim. İyi fotoğraflar elde edebileceğiniz bu kamera ile sadece gündüz değil gece de başarılı fotoğraflar çekmeniz mümkün. Daha da yavaş deklanşör hızına sahip ek bir “tripod” modu var. Bu mod için tripod kullanmanız şart. Arka planı bulanıklaştırma, genel olarak çoğu benzer orta sınıf akıllı telefon gibi çalışıyor.
Video tarafında ise 4K yerine Full HD performansının daha iyi olduğunu söylememde fayda var. Dijital sabitleme, FullHD’de başarılı bir şekilde çalışıyor.
Genel Değerlendirme
OPPO Reno 4 Lite düzgün ve modern görününen orta sınıf bir akıllı telefon. Kasanın plastik olması sebebi ile aldığınız günden itibaren bir koruyucu kılıf ile kullanmanız tavsiye ederim. Akıllı telefon, standart 60 Hz yenileme hızına sahip FullHD + çözünürlüğe sahip iyi bir AMOLED ekranı var. Orta seviyede iyi performans gösteren bir Mediatek Helio P95 işlemci, 8 GB RAM ve 128 GB genişletilebilir dahili bellek bu kategori için oldukça iyi.
NFC var ve bu sayede mağazalarda ödeme yapmanız mümkün. Arka kamera dört modül içeriyor. BU fiyat kategorisi için kamere kalitesi gayet başarılı. OPPO Reno 4 Lite genel açıdan baktığımızda ödenecek bedele değecek bir telefon olarak karşımıza çıkıyor. 3000 TL’nin hemen üzerinde bir fiyata akıllı telefon bakıyorsanız bu ürüne bakmayı unutmayın.
OPPO Reno 4 Lite Teknik Özellikleri
Ekran: AMOLED, 6,43 inç, 2400×1080 (en boy oranı 20: 9), 409 ppi, Gorilla Glass 3
Boyutlar: 160.1×73.7×7.4 mm
Ağırlık: 164 g
İşlemci: 64-bit 12nm Mediatek Helio P95 (MT6779) : 2×2.2 GHz Cortex-A75 + 6×2.0 GHz Cortex-A55, PowerVR GM9446 grafik hızlandırıcı
Bellek: 8 GB
Depolama: 128 GB
Kamera: Ana modül: 48 MP, f / 1.7, 1 / 2.0 “, 0.8µm, PDAF; ultra geniş açı: 8 MP, f / 2.2, 1/4”, 119 °; iki derinlik sensörü: 2 MP S / B; video: 2160p 30fps; ön kamera: 16 MP, f / 2.4, 1/3 “, 1.0 µm + 2 MP derinlik sensörü
Kablosuz Bağlantılar: Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (çift bant, 2,4 ve 5 GHz), Bluetooth 5.1 LE, NFC, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC
Diğer Bağlantılar: GPS, A-GPS, Beidou, Glonass, GALILEO, QZSS desteği
Batarya: 4015 mAh 18 W PSU, VOOC 4.0 30 W desteği
İşletim sistemi: Android 10 + ColorOS 7.2
Ek özellikler: Optik ekran içi parmak izi tarayıcı
İlgili Haberler