Turizm sektörü için yeni normalin yolu dijital dönüşümden geçiyor. Peki, bu alanda hizmet verenler normalleşmek için ne yapmalı?
COVID-19 salgını, ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer alan turizm sektörünü de ciddi şekilde etkiledi. Salgının yayıldığı ilk aylarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de seyahat kısıtlamaları nedeniyle tamamen durma noktasına gelen turizm sektörünün yeni normale geçmesinde dijital pazarlama kilit rol oynuyor. Google tarafından hazırlanan ve işletmeler için değerli ve güncel bilgilerle dijital pazarlama ipuçları içeren Think with Google platformu da Türkiye’deki turizm sektörüne ilişkin değerlendirme ve verileri gündemine taşıdı. Think with Google platformunda yayınlanan ve turizm sektörü için ilham verici bir rehber niteliği taşıyan bilgilere göre, bu dönemde sektör oyuncularının değişen tüketici ihtiyaçlarını ve eğilimleri doğrultusunda hızlı aksiyon almaları büyük önem taşıyor.
Tüketici, izole tatil ve seyahat seçeneklerine yöneliyor
Seyahat ile ilgili aramalarda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla Mart ayında %25, Nisan ayında %72, Mayıs ayında ise %61 seviyelerine varan düşüşler görüldü. Yeni normal dönemiyle birlikte, tüketicilerin seyahat sektörüne yönelik ihtiyaçları, beklentileri de değişti. Yeni normal döneminde tüketicilerin daha izole tatil olanaklarına yönelik arayışları dikkat çekici oranlarda yükseldi. Haziran ayında “villa” aramaları geçen yıla göre %101 artarken, “bungalov” aramaları 2019’a kıyasla %42, “dağ evi” ve “bağ evi” %85, “karavan” %71, “tekne kiralama” ise %64 oranında artış gösterdi.
Kısıtlamalar hafifledi Turizm canlandı
Haziran ayında seyahat kısıtlamalarının hafiflemesi ile artan hareketlilik, yurt içi seyahat ile ilgili aramalara da net bir şekilde yansıdı. Örneğin İstanbul’a yakın yerlerle ilgili aramalarda hızla artış görülürken, Sapanca, Ağva, Şile, Cunda gibi tatil beldeleri, 2019’daki arama oranlarına en fazla yaklaşan destinasyonlar içerisinde yer aldı. Bu destinasyonları Antalya, Bodrum ve Çeşme gibi popüler tatil bölgeleri takip etti. Temmuz ortası itibariyle toplam seyahat sektörü arama hacmi 2019’daki arama hacimlerinin yaklaşık %90’ına kadar ulaştı.
Google Türkiye’nin, tüketici ihtiyaçlarını ve eğilimlerini anlamak adına, Nisan ve Haziran aylarında düzenlediği.anket çalışmaları, tüketicilerin ilk ulaşım tercihinin şahsi araba olduğunu ortaya koyuyor. Ankete Nisan ayında cevap verenlerin %30’u şahsi araba ile ulaşımı tercih ederken, Haziran ayında bu oran %40’a yükselerek uçak seçeneğini geride bıraktı.
Türkiye’deki tatilcilerin tercihi online
Google Türkiye’nin 2020 yılında Kantar Araştırma Şirketi ile birlikte yaptığı çalışma, Türkiye’deki tatilcilerin alışkanlıklarına ve tercihlerine yönelik önemli veriler ortaya koyuyor.
Bu araştırmaya göre katılımcıların %60’ı zaman tasarrufu.sağlaması, fiyat avantajı ve daha kolay karşılaştırma yapabilme ve bilgi edinebilme açısından, rezervasyonlarını online yapıyor ve.bu rezervasyonlarda en çok cep telefonundan faydalanıyor. Seyahat edenlerin %75’inden fazlası, karar verme sürecinde Google Arama, fiyat karşılaştırma siteleri, online seyahat acenteleri gibi uğradığı temas noktalarında mobil telefonunu kullanıyor.
Turizm sektörü, önceliği dijital dönüşüme vermeli
Gezginler satın alma öncesinde, gerek uçuş ve konaklama, gerekse tatil paketleri için dijital teknolojileri.her zamankinden yoğun şekilde kullanıyor.
Yine, tüketicilerin temassız deneyim beklentisiyle, dijital teknolojilere daha fazla yöneldiği bu dönemde turizm sektörü için tüketiciye sunulan.online deneyimleri güçlendirmek çok daha önemli ve öncelikli hale gelmiş durumda.
Think with Google’da yer alan bilgiler, uzun vadede işlerini daha dirençli ve güçlü kılabilmek için, turizm sektöründeki oyuncuların bu süreçte dijital dönüşüme daha fazla odaklanması gerektiğini gösteriyor.
Sektördeki oyuncuların iş modellerini yeni normale göre adapte edebilmesi için şu noktalar öne çıkıyor
Turizm sektörü, talebin geri dönüşü için hazır olmalı, bunun için de yeni dönemde pazarlama hedeflerinin yeniden gözden geçirilmesi ve buna göre aksiyonların alınması önemli. Bu dönemde dijital pazarlama stratejilerinin optimize edilmesi, marka mesajlarının ve kreatif çalışmaların test edilmesi öneriliyor.
Tüketicinin bu dönemde ciddi.değişimler gösteren ihtiyaç ve davranışlarını anlayabilme çabasında olan.markalara Google ve YouTube gibi platformlardaki.arama trendleri, üçüncü parti araştırmaları ve verileri izleyip analiz etmek değerli içgörü ve avantajlar sağlıyor.
Turizm sektörü bu dönemde online videonun marka iletişimindeki gücünü de kullanmalı. Think with Google platformunda yer alan bilgilere göre, Türkiye’deki kullanıcıların %85’i turizm amaçlı seyahatleri hakkında bilgi almak için online video izliyor. Bu kullanıcıların %71’inin tercih ettiği ana kaynak.durumunda olan YouTube’da, Türkiye’de seyahat kategorisindeki izleme süreleri yılın ilk yarısında geçen seneye göre %51 oranında artış gösterdi.