Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bir tanesi olarak bilinen Fujitsu evden çalışma kararını kalıcı hale getirdi. Türkiye’de ise böyle bir modelin kalıcı bir şekilde uygulanıp uygulanmayacağı en büyük merak konuları içerisinde yer alıyor. Hadi gelin evden çalışma sistemini derinden etkileyecek bu kararın detaylarına birlikte göz atalım.
Bildiğiniz üzere koronavirüs süreci neredeyse bütün sistemleri olumlu veya olumsuz yönde etkiledi. Özellikle de çalışma hayatına yaptığı etki tahmin edilenin çok daha ötesinde oldu. Fakat diğer şirketlere bakıldığında, aslında Fujitsu tarafından alınan kararın tek olmadığı hemen anlaşılabilir. Bundan kısa bir süre önce Twitter, kendi çalışanlarına; sonsuza kadar evden çalışabileceklerini söyledi. Bu durum çalışma hayatında yepyeni bir döneme girdiğimizin habercisiydi.
Fujitsu Evden Çalışma Kararı Türkiye gibi ülkeleri de etkileyebilir
Fujitsu, BBC’ye gönderdiği yazılı açıklamasında, “yeni çalışma yöntemiyle çalışanlarına daha güçlü, üretici, yaratıcı bir deneyim, müşterileri ve topluma da yeni değerler vaadinde bulunduklarını” ifade etti. Bu bile aslında şirketin böyle bir karar almasının son derece vizyoner olduğunun en büyük kanıtları arasında.
İnsanların evlerinden çalışmaları tahmin edildiği kadar kolay bir durum değil. Son derece büyük bir disiplin isteyen bu iş, aynı zamanda motivasyon becerilerinizi artırmanıza da bakıyor. Dışarıdan oldukça kolay gibi görünse bile, Fujitsu evden çalışma sistemi gibi kararlar uzun vadede problemler yaratabiliyor. Şirketin çalışanları ile iletişimi ve motivasyonu sürekli tutması en büyük zorluklar arasında. Fakat bu sistem oturmaya başladıkça muhtemelen problemler de azalacaktır.
Google ve Facebook gibi şirketler yine benzer kararlar almıştı. Türkiye’de de bu tür sistemler %40 oranında, eskiye göre daha fazla uygulanıyor. Çalışanların evinden çalışmasını destekleyen yeni sistemler sayesinde, hem virüsten korunma sağlanıyor hem de şirketlerin masrafı azalıyor. Fujitsu evden çalışma kararı ve Google gibi devasa firmaların böyle konularda izin vermesi çok büyük bir gelişme. Sizce ilerleyen dönemlerde bu sisteme uyum sağlayabilecek mi? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.
İlgili Haberler:
>> Teknopark İstanbul Rejenerasyon-20 projesi için başvurular başladı!
>> Kürşad Sezgin: Türkiye Olarak Pandemi Sürecinde Ciddi Bir Kişisel Dijitalleşme Yaşadık