Estonya Türk, girişimcilere 23 saat gibi kısa bir süre içerisinde yurtdışı pazara açılma fırsatı sunuyor. İşte konuyla ilgili tüm detaylar.
Dünya ekonomisinde eşi benzeri görülmemiş bir duraksamaya sebep olan yeni tip Koronavirüs pandemisi, girişimler için ciddi bir ciro kaybına yol açarken, potansiyel pazarları keşfetmek ve yeni fırsatlar yaratmak artık çok daha önemli hale geldi. Ancak, gerek bürokratik ve resmi kurallar gerekse de ticaret anlaşmaları gibi birçok sebeple yeni pazarlara ulaşmak oldukça zor.
Estonya’nın ilk kez uygulamaya geçirdiği, dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşlarına resmi dijital kimlik elde etme hakkı sunan e-Residency (e-Oturum) programı, dünyanın herhangi bir yerinden Avrupa Birliği (AB) pazarında kurulmuş bir şirket olma avantajları sunarken, AB üyesi ülkelerle AB ortak pazarının sağladığı imtiyazlar ile ticaret yapma imkanı tanıyor.
Özellikle pandemi ile birlikte ciddi ciro ve pazar kaybı yaşayan girişimler için yeni pazar alternatifleri sunan program sayesinde gerekli şartları karşılayan girişimler, AB üyesi ülkelerle aynı imtiyazlara sahip olarak ticaret yapabiliyor. Program, e-Residency ile kurulan bir AB şirketinin, sadece Avrupa’da faaliyet göstermesini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında iş yaparken AB’nin hukuki çerçevesinden de yararlanmasına olanak sağlıyor.
Estonya’da e-Residency’e sahip olan bir kişi, İnternet üzerinde bir Estonya şirketi kurabiliyor, belgeleri ve sözleşmeleri dijital olarak imzalayabiliyor. Şirketlerini dünyanın herhangi bir yerinden yönetebiliyor. Elektronik bankacılık ve uzaktan para transferi, çevrimiçi ödeme hizmetlerinden yararlanabiliyor.
Tek bir imza atmadan 23 saatte tüm dünyaya hizmet sunan şirket kurdular
Pandemi sürecinde e-oturum sayesinde şirketini yöneten Prompt Api CEO’su Umut Gökbayrak, “Estonya e-residency Avrupa ve dünya pazarlarına uyum açısından bize önemli kolaylıklar sağlıyor. Şirket kurma ve büyütme konusundaki regülatif işleri bürokrasiden uzak ve dijital ortamda çözebilmek bizim için çok önemliydi. Özetle; biz hızlı olmak istiyoruz, işimiz bunu gerektiriyor. Estonya e-residency bu süreçte bizim hızımıza yetişebiliyor. Tam 23 saatte şirketi açıp tüm süreçler tamamlanmıştı. Tek bir fiziksel imza atmadan ve hiçbir kişiyle yüzyüze görüşmeden. Günümüzde dünya ölçeğinde iş yapabilmek için ülkeler girişimcilerin önündeki zorlukları kaldırmaya çalışırken Estonya önemli oyunculardan olmayı bu şekilde başarmış. Ayrıca ödeme sistemleri entegrasyonu bizim için oldukça önemli bir bileşen. Tüm dünyadan kredi kartı ile işlem kabul edebilecek bir altyapıya çok hızlı bir şekilde ulaşabilmek için Estonya e-resident olmak işimizi çok kolaylaştırdı” diyor.
Bugüne kadar 2500’ü aşkın T.C. vatandaşı ‘e-Oturum’ aldı
AB ortak pazarında iş yapmak isteyen ve diğer şirketlerle rekabet ederken geride kalmamak isteyen Türk girişimciler Estonya’nın e-Residency (e-Oturum) programı yoğun ilgi gösteriyor. e-Residency (e-Oturum) programı ile girişimciler, Türkiye’den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanıyor.
2500’ü aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ‘e-Oturum’ aldığı program, dünya çapında 65 binin üzerinde kişiye ulaşırken, şimdiye kadar Türkiye’den e-Oturum (e-Residency) yoluyla kurulan şirketlerin sayısı ise 650’yi aştı. Programla ilgili detaylı bilgilere https://e-resident.gov.ee/ adresinden ulaşılabiliyor.
İlgili Haberler
>>Koronavirüs Döneminde En Çok Ne Satıldı? Sonuçlar Şaşırtıcı!