Kelebek Nebula muhteşem görünümüyle cezbetti. Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Kelebek Nebula’nın yeni görüntülerini paylaştı.
Kelebek Nebula olarak bilinen NGC 6302, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 4 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan çiftkutuplu bir gezegenimsi bulutsudur. Bilim insanları NGC 6302’nin, şimdiye kadar gözlemlenmiş en ilginç ve karmaşık gezegenimsi bulutsulardan biri olduğunu ifade ediyor.
NASA’ya ait Hubble Uzay Teleskobu, Kelebek ve Kalkanböceği Nebulalarının yeni görüntülerini yayımladı. Yakın zamanda görevi sona erecek olan uzay teleskobu, bir kez daha uzayın muhteşem ayrıntılarını çekerek görmemizi sağladı.
Kelebek Nebulası’nın tayf bilgileri merkezindeki yıldızın yüzey sıcaklığını 200.000 °K olarak gösteriyor, bu da bulutsuyu oluşturan yıldızın çok büyük bir yıldız olduğu anlamına geliyor. Bu bulutsu, 1880 yılında Edward Barnard tarafından keşfedildi.
Kelebek Nebula ‘nın merkezinde 0.64 güneş kütlesinde bir beyaz cüce (HD 155520) bulunuyor. Bulutsunun ekvator düzleminde kalan çok kalın toz katmanı sebebiyle doğrudan göremiyoruz. Merkezde bulunan bu beyaz cüceyi morötesi ışıkta gözlemlediğimizde olağanüstü parlak ve sıcak olduğu anlaşılıyor. Yıldızı görmemizi engelleyen ekvator düzlemindeki toz bulutu simit şeklinde yıldızı çevrelemekte.
Kelebek Nebula gibi Kalkanböceği Nebulası da muhteşem görünüyor
Kalkanböceği Nebulası olarak tanımlanan NGC 7027 ise Kuğu takımyıldızında yaklaşık 3 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan merkezindeki beyaz cücenin oluşturduğu bir gezegenimsi bulutsudur. Yaşamının sonuna yaklaşıldığı düşünülen Kalkanböceği Nebulasının yaklaşık 600 yıl önce yıldızının maddelerinden oluştuğu biliniyor. Bulutsunun yıldızının ise 10 milyar yıldır var olduğu düşünülüyor.
1878 yılında Édouard Jean-Marie Stephan tarafından keşfedilen bulutsu, Hubble Uzay Teleskobu tarafından 1996 yılında ilk kez fotoğraflandı.
Hubble Uzay Teleskobu, 2021 yılında görevi James Webb Uzay Teleskobu’na bırakarak emekli olacak. Üstün özelliklere sahip olan Hubble Uzay Teleskobu, Nisan 1990 yılından beri tam 30 yıldır insanlığa hizmet ediyor. 30 yıldır bize uzayın derinliklerinden görüntüler getiren Hubble’ın yerine geçecek olan Webb’in temel görevi ise evrende yer alan daha uzaktaki cisimleri; diğer temel cihazlar veya Hubble’ın görmediği cisimleri gözlemlemek olacak. James Webb Uzay Teleskobu’nun bizlere ulaştıracağı görüntüleri ilerleyen yıllarda göreceğiz.
>> James Webb Uzay Teleskobu için geri sayım başladı!
>> NASA Triton Görevi Açıklandı! Neptün’ün En Büyük Uydusu Triton