Günlerdir Koronavirüs Tuvalet ilişkisi üzerine birçok yorum duyduk. Fakat bilim adamları yaptıkları araştırma ile noktayı koydu.
Koronavirüs Tuvalet üzerinden bulaşır mı? İşte bu sorunun cevabını arayan bilim adamları uzun uğraşlar sonucu yaptıkları testlerin sonuçlarını yayınladılar. COVID-19’a neden olan yeni koronavirüsün insan sindirim sisteminde hayatta kalabildiğini ve enfekte olmuş kişilerin dışkılarında ortaya çıkabileceğini gösteren son çalışmalar hastalığın tuvalet kullanımı ile bulaşma olasılığının yükseldiğini gösteriyor.
Tuvalet sifonu çekildiğinde büyük bir türbülans oluşturuyor ve araştırmacıların elde ettiği kanıtlar bunun hem bakteri hem de virüsleri yayabileceğini gösteriyor. Bu da Koronavirüs Tuvalet ilişkisini destekler nitelikte. Akışkanlar Fiziği dergisinde yayınlanan makaleye göre: araştırmacılar tuvalet sifonu çekildiğinde su, hava akışları ve ortaya çıkan damlacık bulutunu simüle etmek için hassas bilgisayar modelleri kullanmışlar. Yapılan araştırma için iki farklı türdeki sifon türü simule edilmiş. Simülasyonların sonuçları ise çok çarpıcı.
Koronavirüs Tuvalet Üzerinden Bulaşabilir
Su bir taraftan klozet içine dökülürken, karşı tarafa çarparak girdaplar yaratıyor. Bu girdaplar koronavirüsün veya herhangi bir bakterinin solunabileceği veya yüzeylere yerleşebileceği yaklaşık 92 cm yüksekliğe damlacıklar tuveletin üzerindeki bölüme yukarı doğru hareket ediyor. Bu damlacıklar o kadar küçük ki bir dakikadan fazla havada kalabiliyor. Su için iki giriş portuna sahip bir tuvalet yukarı doğru akan aerosol parçacıklarının daha da yükseğe çıkmasına neden oluyor.
Makale yazarlarından Ji-Xiang Wang, “Yoğun bir dönemde bir aile tuvaleti veya yoğun nüfuslu bir bölgeye hizmet veren bir umumi tuvalet gibi, sık sık bir tuvalet kullanıldığında yayılım hızının daha da artacağı öngörebilir.” Yangzhou Üniversitesi.
Koronavirüs Tuvalet simülasyonu tehlikeyi gözler önüne seriyor. Simülasyonlar, çıkan parçacıkların yaklaşık yüzde 60’ının, iki giriş deliği olan bir tuvalet için oturağın üzerinde yükseldiğini göstermekte. Bu ölümcül sorunun çözümü tuvalet sifonunu çekmeden önce kapağı kapatmaktan geçiyor. Çünkü bu aerosol yayılımını azaltıyor.
Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülkede, umumi tuvaletlerdeki tuvaletler genellikle kapaksız. Bu ciddi bir tehlike oluşturuyor. Konu hakkında araştırma yapan geliştiriciler otomatik kapağı kapanan tuvaletlerin koronavirüs vaka sayısını düşürmek konusunda yardımcı olacağı görüşünde.
İlgili Haberler
>> Koronavirüs aşısı bulunmadan normalleşmeye döner misiniz?
>> Bill Gates Koronavirüs İddiaları İçin Sessizliğini Bozdu: “Çok Aptalsınız”