TUBİTAK tarafından verilen desteklerle, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü en itibarlı meslekler projesi geliştirdi. Mesleki itibar skalası ile mesleklerin toplumdaki itibarı sıralandı. Türkiye içerisinde 32 farklı ilde 2500 kişi ile birlikte gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen sonuçlar, çok önemli bazı ince detaylar verdi.
Bu araştırma; 32 ilde 2500 kişinin anketlerine dayanarak yapıldı. İstanbul Üniversitesi’nin bu çalışması ile birlikte, Türkiye’ye mahsus bir sosyoekonomik statü (SES) endeksi geliştirilmesi hedeflendi. Ülkedeki mesleki itibarları belirlemeye yönelik yapılan çalışmaların ilkinin bu olduğu söylenebilir. ILO’nun ISCO 08 (International Standart Classification of Occupations)’in TÜİK ile belirlenen 3. düzey meslek gruplarından 126 tanesinin 1 -100 arası puanlanması istendi ve sonuçlar sıralandı.
En itibarlı meslekler şaşırtmadı
En az önem verilen özellikler, bir işin sorumluluk gerektirmesi oldu. Aynı şekilde bedensel çalışma gerektirenlere yönelik de olumsuz bir tavır var. Herhangi bir işin saygı duyulması; başarı hissi oluşturması, karar alma konumunda yer alması, yeni beceri kazandırması gibi faktörlere bağlı oldu. En itibarlı meslekler, deneklerin demografik (yaş, cinsiyet) ve sosyo-ekonomik (eğitim, gelir) gibi detaylarına çok bağlı kaldı.
Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Mevcut çalışma durumları ise, iyi bir işte aranan özellikler konusunda, önemli etki sahibi oldu. Görüşülen kişilerden iyi bir işte çalışanların aradıkları genellikle iş garantisiyken, çalışmayanlar ise iyi bir ücret beklentisi içinde. En itibarlı meslekler ayrıntılı olarak incelendiğinde, bedenen çalışmanın en altta görüldüğüne şahit olduk. Bu durum yine en az değiştiği düşünülen konulardan bir tanesi.
Belirli bir üniforma ile yapılan meslekler (General, Hekim, Hemşire, Polis vb.) eğitim ve gelir bakımından daha değerli görülüyor. İdeolojik yargıların büyük oranda etki edebileceği; imam, general, milletvekili gibi bazı mesleklerle ilgili puanlama değişkenlik gösteriyor. Genel olarak değerlendirildiğinde toplumsal meslek düşüncelerinin pek fazla değişmediği görülüyor. Sizce, yapılan bu sıralama doğruyu yansıtıyor mu? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.
İlgili Haberler
>> Teknopark ve Ar-Ge Merkezlerinde Uzaktan Çalışma Sistemi Yıl Sonuna Kadar Uzatılmalı
>> TFF Sağlık Kurulu Futbola Dönüş Protokolü nü İnternet’ten Yayınladı. İşte Protokol maddeleri…
>> Dijital yetenek açığı öğretmenler ile kapatılacak!
>> En çok kazandıracak geleceğin meslekleri hangileri olacak?