Domain (Alan Adı), bir web sitesinin internetteki adresidir. www. ile başlayan ve sonunda .com, .net ya da .org gibi uzantıları bulunan domainler, teknik olarak bir DNS adresinden oluşmaktadır. Domain, Türkçe karşılığı alan adıdır. İnternet üzerinden yayın yapacak bir web sitesi açmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş bir alan adı satın almaktır. Alan adı kişiye özeldir.
Domain Uzantısı Nedir?
Domain uzantısı, alan adının sonunda yer alan ve noktadan sonra gelen kısımdır. Bir alan adı kayıt etmek istediğinizde, bu alan adınızın sonu .COM, .NET, .ORG. gibi uzantılardan oluşmaktadır. Domain uzantıları kullanım amaçlarına göre farklılıklar gösterir. Ancak günümüzde birçok alan adı tüm projelerde kullanılabilmektedir. Örneğin, .ORG organizasyonlar için kullanılarken, günümüzde .COM ve .NET uzantılarına alternatif olmuştur.
Dünyada yüzlerce farklı domain uzantısı bulunmaktadır. Bu uzantılar gTLDs (Jenerik Domain Uzantıları), new gTLD (Yeni Nesil Domain Uzantıları), ccTLD (Ülke Domain Uzantıları) gibi gruplandırılmaktadır. Jenerik uzantılar, .COM, .NET, .ORG gibi uzantılarıdır. Yeni nesil uzantılar, .XYZ, .Blog, .Tech gibi uzantılardır. Ülke uzantıları ise .tr, .de, .nl gibi domain uzantılarından oluşmaktadır.
Her domain uzantısının kendine göre kayıt şartları vardır. Jenerik domain uzantıları hiç bir koşula bağlı değildir ve herkes tarafından şartsız kayıt edilebilir. .COM.TR gibi ülke domain uzantıları ise resmi evraklarla başvuru yapılarak kayıt edilmektedir. .EDU uzantısı üniversiteler için uygundur ve bu uzantı sadece üniversiteler tarafından kayıt edilebilmektedir.
Bir diğer koşula bağlı uzantılar ise .gov.tr uzantısıdır. .gov.tr uzantıları sadece resmi kurumlar ve devlet kurumları tarafından kayıt edilebilmektedir. Devlete bağlı tüm kurumlar yayınladıkları web sitelerinde .gov.tr uzantısını kullanmaktadır. Bu uzantı, devlet kurumlarının dışında başka hiç bir projede kullanılamamaktadır. Bakanlık siteleri, resmi daireler, devlete bağlı sosyal kurumlar .gov.tr uzantılarını kullanmaktadir.
Domain Sorgulama ve Satın Alma Nasıl Yapılır?
Domain satın alma işleminde önce, kayıt etmek istediğiniz alan adının müsaitlik durumuna bakmanız gerekmektedir. Domain firması üzerinden alan adı sorgulama işlemi yaparak, aklınızdaki domain’in müsaitlik durumunu öğrenebilirsiniz. Boşta olan alan adını sepete ekleyerek alan adı satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Ödeme işlemini tamamladıktan hemen sonra alan adınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Domain sorgulama işlemi yaptığınızda eğer aradığınız alan adı kayıt edilmeye müsait değilse, farklı bir domain uzantısı ile arama yapabilirsiniz. Genellikle domain almak isteyen kullanıcılar, domain sorgulama sırasında .COM uzantısını tercih etmektedir. Ancak .NET ya da .ORG gibi popüler uzantılar, kayıt edilmeye müsait olmayan .COM uzantılı domainler için en iyi alternatif uzantıdır.
Domainler en az 1 yıl ve en çok da 10 yıllık kayıt edilebilmektedir. Bazı domain uzantılarında bu süre 5 yıllık da olabilmektedir. Alan adınızın kayıt süresi tamamlandığında, kullanmaya devam edebilmeniz için domain yenileme işlemi yapmalısınız. Eğer tescil süresi dolan alan adınızı yenilemezseniz, tescil bitiş süresinden 75 gün sonra başkaları tarafından kayıt edilebilir.
Alan adı kişiye/kuruma özeldir. Siz bir alan adınızı kayıt ettikten sonra başkası tarafından satın alınamaz, tescil süresi boyunca sadece siz kullanabilirsiniz. Ancak bu konuda bazı istisnai durumlar mevcut. Bunlardan biri ve hatta en önemlisi, marka tescil ihlalleri, kişi ya da kurumlara hakaret içeren alan adlarıdır. Başka bir firma tarafından tescillenmiş markanın alan adını başınızı ağrıtabilir.
Marka ihlallerinde, kayıt ettiğiniz alan adı marka tescil sahibi olan firma ya da kişi tarafından elinizden alınabilir. Böyle bir durumda sadece alan adını kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda farklı hukuki yaptırımlarda uygulanabilir. Bu nedenle, yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için alan adı satın alma işlemi yapacağınız zaman, bu alan adının marka tescili yönünden de araştırmanızı tavsiye ederiz.
Domain Almak İçin Belge Gerekli mi?
Bir çok alan adı uzantısında belge beyan etmeye gerek yoktur. Ancak özellikle ülke domain uzantılarında belge beyanı zorunludur. Ülkemize ait olan .com.tr alan adı uzantısı da belge geçerliliği olan uzantılardan biridir. Firma için .com.tr kayıt ederken resmi firma bilgileri ile ad soyad.com.tr için ise kimlik fotokopisi ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
.com.tr domain alırken, “Faaliyet Belgesi”, “Ticari Sicil Belgesi” ve “Oda Sicil Kayıt Sureti” evrakları ile başvurmanız gerekir. Başvuru yapıldıktan sonra gerekli incelemeler yapılır ve .com.tr alan adını almanız uygun bulunursa, kayıt işlemi gerçekleşir. .com.tr almak için alan adınında geçen isim ya tescilli markanız olmalı ya da şirket ünvanında geçiyor olmalıdır.
Domain Kayıt Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?
Domain kayıt ederken, tıpkı hosting servislerinde olduğu gibi bazı önemli noktalar vardır. Bunlar hem alan adınızın güvenliği hem kolayca yönetilebilir olması hem de maliyeti açısından oldukça kritiktir. Çok uygun fiyata aldığınız bir alan adı için çok yüksek yenileme bedelleri ödeyebilir, DNS yönetimi için ekstra ücret ödemek zorunda bırakabilirsiniz.
Alan adı alırken, öncelikle güvenilir domain firması olması çok önemli. Çünkü alan adınız ile ilgili her türlü işlemi bu firma üzerinden yapacaksınız. Domain firması yarın kapandığında, alan adınızı kurtarmak oldukça zor hatta imkansız olabilir. Bu nedenle kurumsal yapıda olan, uzun süredir alan adı konusunda hizmet veren ve kolay iletişim kurabileceğiniz domain firmaları ile çalışmanızda fayda var.
Vargonen Teknoloji’de bu firmalardan biri olarak öne çıkmaktadır. 20 yıldır Türkiye’de domain hizmeti veren Vargonen üzerinden yüzlerce farklı uzantıda domain sorgulayabilir, satın alabilir ve alan adınıza özel panel ile kolayca yönetebilirsiniz. Bir çok firmanın aksine yenileme dönemlerinde sürpriz fiyatlar ile karşılaşmadan standart fiyatlara domain yenileme işlemi yapabilirsiniz.
>> Cep Telefonlarını Uçuracak Teknoloji 5G Türkiye’de Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?