Google’ın bünyesinde yer alan YouTube çöktü. Peki, kısa süreli bir çöküşün ardından geri gelen YouTube, neden böyle bir sorun yaşadı?
Sosyal medya platformlarının özellikle Facebook, Instagram ve WhatsApp‘ın geçici süre çevrimdışı kalmasına sık sık şahit olmuştuk. Google ise bu sorunu çok nadir yaşayan firmalar arasında yer alıyordu. Ancak internet devi Google’ın bünyesinde yer alan YouTube çöktü tüm dünya çalkalandı.
YouTube çöktü ortalık karıştı!
Türkiye saatleri ile sabaha karşı yaşanan erişim sağlanamama olayı Google tarafından kısa süre içerisinde çözüldü. Downdetector’a göre YouTube; Türkiye, Hindistan, ABD, Avrupa, Japonya ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde sorunlarla karşı karşıya kaldı.
Bu süreçte insanlar sanki YouTube’suz yaşayamıyormuş gibi sosyal medyada isyan etmeye başladı. #YouTubeDOWN hashtag’i Twitter gündemine kısa sürede oturmayı başardı. Yaşanan bu kısa süreli sorunun şimdilik neyden kaynaklandığı bilinmiyor.
Tahminler koronavirüs döneminde YouTube’a olan ilginin bir anda pig yapmasından dolayı sunucuların yoğunluğu kaldırmaması yönünde. Ancak dünyanın en büyük sunucuları Google, Amazon ve Microsoft‘ta yer alıyor. Bu yüzden bu ihtimalin gerçek dışı olduğu ortada.
YouTube’un yanı sıra Netflix ve Amazon Prime Video gibi her akış platformları, Covid-19 coronavirus pandemisinin neden olduğu trafikte bir artış yaşadı. Bu yüzden tüm platformlar varsayılan çözünürlüğü 480P‘ye kadar düşürmüştü. YouTube da bu süreçte tüm videolarını internet hızınız 1 Gbps bile olsa videoları 480P olarak açıyor. Tabii kullanıcılar istekleri doğrultusunda bu çözünürlüğü 4K’ya kadar çıkarabiliyor.
Çözünürlüğü 480P’ye düşürme yöntemi ile tüm platformların veri trafiğini düşürdüğü bu sayede tüm kullanıcılarına eşit bir şekilde akıcı deneyim sunduğu açıklanan veriler ile kantılanmıştı.
Koronavirüs salgını bittiğinde veya normalleşme sürecine geçiş başladığında muhtemelen veri trafiği daha az olacağı için 480P çözünürlük önleminde geri adım atılacaktır.
Eğer sosyal medya ve YouTube gibi platformların bağımlısıysanız App Store veya Play Store’dan Downdetector isimli uygulamayı indirebilirsiniz. Downdetector uygulaması sayesinde hangi platformun çöküp çökmediğini görebilir bu sayede sorunun sizin internetiniz ile alakalı olup olmadığını anlayabilirsiniz.