Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası, “Türkiye 2019 Hava Kirliliği” raporu Türkiye’de milyonlarca kişi kirli hava soluyor sonucunu ortaya koydu. Raporun detayları ise durumun korkunç boyutlarda olduğunu gösteriyor. Sorun elbette sadece Türkiye ile sınırlı değil. dünya genelinde konuyla ilgili çok büyük problemler yaşanıyor.
“Türkiye 2019 Hava Kirliliği” raporu gündeme bomba gibi düşmeyi başardı. Bugüne kadar herkes hava kirliliğini daha çok Çin gibi sanayileşmekte olan ülkelerde olduğunu zannederdi. Hatta bazı haberlerde hava kirliliği nedeniyle ağzını maske ile kapatan insanlar doğal görünmeye başlamıştı. Gelen raporlar sonucunda; hava kirliliğinin Türkiye içerisinde de 75 milyon civarında insanı etkilediği görülüyor. havanın kalitesi ile ilgili kötüye gittiğimizi zaten biliyorduk Ancak bu rapor durumu sanılandan daha korkunç olduğunu ortaya koydu.
Türkiye’de milyonlarca kişi kirli hava tehlikesiyle hastalanabilir
Dilerseniz öncelikle hangi şehirde yaşayanların daha yüksek risk grubunda olduğuna bakalım. Bursa, Adana, Ankara, İstanbul, Iğdır, Şırnak, Muş, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Çanakkale, Denizli, Zonguldak, Edirne (Keşan) ve Şanlıurfa ülkedeki en riskli iller raporlara geçti. Buralarda yaşayan insanların diğerlerine göre hastalanma ihtimalleri çok daha yüksek. Türkiye’de birçok kişi kirli hava soluyor ve bunun sonuçları pek iç açıcı olmayacak.
Kanser, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, stres, depresyon, astım, alerji gibi hastalık var hava kirliliğinin en büyük sonuçları arasında yer alıyor. Bunu anlamak için basit bir örnek bile yeterli Zonguldak Normal şartlarda Türkiye’nin en düşük nüfuslu illerinden birisi olmasına rağmen hava kirliliği çok fazladır. O bölgedeki insanlar da çeşitli akciğer hastalıkları olduğu biliniyor. Buradan yola çıkarak Türkiye’de milyonlarca kişi kirli hava nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalanabilir diyebiliriz.
Huawei P30 Lite alınır mı? İşte telefon hakkındaki yorumlarımız
Dünyanın en hızlı sanayileşen ülkelerinde ortaya çıkan hasta artışı bunun en bariz kanıtlarından bir tanesi. Özellikle de havası kirli olan yerlerde yaşlı nüfusun artması sağlık sektörünü de çıkmaza sürüklüyor. TMMOB Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Türkiye’de milyonlarca kişi kirli hava partikül maddeleri ile karşı karşıya ve (PM 2,5) hakkında ölçüm yapılmıyor düşüncelerini ifade etti. Bu durum konunun çok daha vahim boyutlarda olduğunu gösteriyor. Sizce artan hava kirliliği ne tür problemler ortaya çıkaracak?