Yıllardır konuşulan Facebook ve Google ‘ın haber sitelerine para ödemesi yine gündeme oturdu. Bakın haber yayıncılığının geleceğinde neler neler olacak…
Facebook ve Google’ın yıllardır haber sitelerinden nemalandığı bir gerçek. Tabii ki bunun karşılıklı olduğunu da söyleyebiliriz. Fakat çoğu kullanıcı bu platformlar üzerinde okuduğu haberlerin devamı için site linklerine tıkamıyor. Yani bir anlamda kullanıcılar web sitesi adresi yazıp siteye gidip ilgilendikleri haberleri bulmak yerine kısa yolu tercih ederek hazır platformlar üzerinden okumayı tercih ediyorlar.
Haber sitelerinin harcadığımı emeği alamadığı şu günlerde Facebook ve Google ‘ın kazandığı paralar ise göze batıyor. Çoğu yayıncı “içeriği biz üretiyoruz fakat pastanın kremasını Facebook ve Google yiyor” diyor. Geçtiğimiz dönemde de bu tarz konular gündeme gelmiş ve googleveFacebook bazı ülkelerde yayıncılara belli miktarlarda para ayırmışlardı. Türkiye’de ise bu tarz bir yaklaşımın olduğunu ne yazık ki gözlemleyemedik.
Facebook ve Google ‘ı Zor Zamanlar mı Bekliyor?
Bu haberlerin yeniden gündeme oturmasındaki başlıca sebep Avustralya’dan gelen haber. Facebook ve Google’ın medya içeriği yayıncılarıyla hassas bir ilişkisi var. Bunun nedeni, bu teknoloji şirketlerinin yayıncıların içeriklerine maruz kalmalarını sağlamak için bir platform sunmasına rağmen, aynı zamanda Facebook ve Google’ın da reklamlar aracılığıyla bundan yararlanması.
Yayıncılar ve bu teknoloji şirketleri arasında bir miktar hareketliliğin yaşandığı günlerdeyiz. Konu ise Facebook veya Google ‘ın yayıncıların içeriklerini kullanıyorsa bunun bedelini ödeyip ödenmemesiyle ilgili. Avustralya’daki yayıncılar için bazı iyi haberler var çünkü yerel hükümet Rekabet ve Tüketici Komisyonu’na (ACCC) Facebook ve Google gibi platformların içerikleri her kullanıldığında haber kaynaklarına ödemesini zorunlu kılacak zorunlu bir davranış kodu oluşturmalarını emretmiş durumda.
ABC News‘in raporuna göre, ACCC başlangıçta gönüllü bir davranış kodu oluşturmakla görevlendirilmişti. Teknoloji firmalarıbu haberin ardından geri dönüş yaptı ve gönüllü bir anlaşmaya varmanın “olası” olacağını söylediler (orada sürpriz yok). COVID-19 virüs salgını, medya yayınları da dahil olmak üzere tüm endüstrileri vurduğunda, bu durum Avustralya hükümetini adım atmaya ve bunun yerine davranış kurallarını zorunlu hale getirmeye zorladı.
Haberleşme Bakanı Paul Fletcher, “Haber platformu kuruluşlarının bir kitle oluşturma, sürdürme ve medya içeriğinden kaynak elde etme kapasiteleri üzerinde önemli bir etkisi olduğundan, dijital platformların haber medyası sağlayıcılarına yönelik operasyonlarının şeffaflığını artırmak için daha fazla şey yapmaları gerekiyor” diye açıklamada bulundu.
Şimdi sıra geldi Facebook ve Google ‘a. Bu açıklamanın ardından Avustralya’da gerçekleşecek olaylar bizim gibi yayıncıların kaderini belirleyecek diyebiliriz. Eğer teknoloji şirketleri kazandıkları bedellerden belli bir bölümünü ayırmayı kabul ederse bu tüm dünyaya yayılacak bir hareketin başlangıcı olacak.