Turkcell 5G konusunda yatırımlarına devam ediyor. Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin BT Günlüğü’nün sorularını cevapladı.
Türkiye’de İlk Kez Turkcell 5G Test Şebekesi Üzerinden Canlı Televizyon Yayını Yapıldı.
Yakın bir zamanda Cumhurbaşkanımızın “Yerli 5G teknolojisi altyapısını kurmadan 5G’ye geçemeyiz” şeklinde bir açıklaması oldu. 5G çalışmalarımızın en başından geçen süreye kadar bu hassasiyeti gözeterek çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda yerli ve milli 5G şebeke ekipmanlarının geliştirilmesine destek veriyoruz. 4.5G ve 5G radyo erişim şebekeleri için girişim önleme (COMP Projesi) ve 5G uçtan uca şebeke dilimlemesi (RELIANCE Projesi) konularında TÜBİTAK destekli Ar-Ge çalışmalarımız bulunuyor. Yine ULAK’la 5G odaklı Ar-Ge projelerinde de birlikte çalışmaktayız.
Bu kapsamda ULAK ile Haberleşme Teknolojisi Kümelenmesi (HTK) çalışmaları kapsamında yerli 5G baz istasyonu üzerinde de birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Bugün en yüksek yerlilik oranına sahip operatör olarak bir yandan 5G’de yerli ve milli ürünleri kullanabilmek için ARGE çalışmalarına tam destek verirken diğer yandan da ülkemizde yerli ve milli bir 5G çözüm ekosisteminin oluşturulmasına destek oluyoruz.
Örnek olarak AR/VR yazılımlar, canlı yayın encoder yazılımları ve ürünlerinden hep yerli ve milli çözümleri tercih ediyoruz. Daha farklı kullanım senaryolarında yerli çözümleri araştırmaya ve ilgili firmalarla görüşmeleri sürdürüyoruz. Yerli ve milli çözümlerle yaptığımız son çalışmalardan örnekler vermek gerekirse; Yerli yazılım şirketi Nara iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz 5G projesi sayesinde engelli Trabzonspor taraftarı Tunç Genç’in hayali, Trabzonsporlu futbolcu Alexander Sörloth’un kafasına taktığı kamera ve 5G teknolojisi sayesinde gerçek oldu.
Turkcell 5G şebekesi üzerinden canlı Televizyon Yayını
Taraftar kardeşimiz verdiği komutlarla futbolcuyu yönlendirerek futbolcuya şut attırdı. Yine Piko TV tarafından geliştirilen tamamen yerli ve milli yazılım sayesinde 1 Şubat Cumartesi günü bir ilke imza atarak 5G üzerinden Türkiye’de ilk canlı TV yayını gerçekleştirdik. Trabzonspor-Fenerbahçe mücadelesi öncesi televizyondan gerçekleşen canlı yayın sayesinde izleyiciler, Türkiye’de ilk kez Turkcell 5G test şebekesi üzerinden canlı televizyon yayını izledi.
Bununla birlikte ülkemizin 5G’de dünyada söz sahibi olması için uluslararası kuruluş ve şirketlerle iş birliklerimizi de sürdürüyoruz. Bu anlamda iş ortaklarımızla 5G alanında birçok ilke imza attık. Bunlardan biri Samsung ile gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin ilk canlı 5G deneyimiydi. 5G teknolojisi, Turkcell altyapısı ve Samsung’un sunduğu 5G Sabit Kablosuz Erişim Teknolojisi sayesinde Türkiye’de ilk kez Turkcell’in kurduğu canlı deneyim alanlarında hayat buldu. Daha sonra Ericsson ile 3.5 GHz bandı üzerinden uçtan uca uluslararası 3GPP standartları ile uyumlu ilk 5G bağlantısını gerçekleştirdik. Huawei Türkiye ve Lapis Havacılık Teknolojileri ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli ve milli drone’unu 5G ile kontrol ettik. 5G şebekesi üzerinden AR/VR gözlükleri kullanarak yüksek çözünürlükte görüntü aktarımı yaptık. Dünyada ilk kez 4.5G için kullandığımız frekanslar üzerinden İstanbul, Ankara ve İzmir’de örnek canlı sahalarda 5G sinyalini verdik.
Sağlık Konusunda 5G Deneyiminin Öncüsüyüz
Ericsson ve Medical Park ile birlikte sağlık sektöründe bir ilke daha imza atarak 5G teknolojisiyle donatılan bir ambulansa bağlanıp uzaktan ultrason taraması yapılmasına imkan tanıdık. Sağlıkta da 5G deneyiminin öncüsü olduk ve Ericsson ile Medical Park iş birliğini gerçekleştirdik. Tepebaşı Turkcell mağazamızda 5G’yi cep telefonu ile buluşturduk ve saniyede 2 Gbps üzeri hıza ulaşarak dünya rekorunu kırdık. Bu sonuçla 3.5GHz frekans spektrumunda 100MHz’lik bant genişliği kullanılarak ticari bir telefon üzerinden ulaşılan dünyadaki en yüksek hızı elde etmiş olduk. 5G’de dünya standartların oluşması için çalışan NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance / Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği), ITU, GSMA ve 3GPP gibi kuruluşların üyelerinden biriyiz.
Hatta son olarak uluslararası operatörler kuruluşu NGMN’de liderlik ettiğimiz 5G denemeleri projesi başarıyla sona erdi. Üç yıl boyunca aralarında Orange, T-Mobile, China Mobile gibi dünya telekom devlerinin de dahil olduğu projeyi yöneterek, gerçekleştirdiğimiz saha testleriyle hem global 5G standartlarının doğrulanmasına hem de 5G teknolojisinin gelişimine önemli katkılar sağladı. 5G hizmeti verecek şirketlere yol göstermek amacıyla düşük gecikme, yüksek hız, kapsama ve spektral verimlilik gibi pek çok konuda gerçekleştirilen testlerin sonuçlarıyla ilgili detaylı bir teknik rapor hazırlanarak, NGMN’in internet sitesinde de yayınlandı.
Yeni Teknolojiler Kapıda
Turkcell olarak en ileri teknolojileri hayatın her alanına yaymak adına çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Dünyanın belli başlı ülkelerinde hizmete girmeye başlayan 5G, hem sektörümüz hem de Turkcell için çok önemli bir gündem maddesi olacak. 5G’nin hayata geçmesiyle birlikte hem kurumlara hem de kuruluşlara yeni teknolojiler sunacağız ve onların dijitalleşme süreçlerinde öncü bir rol üstleneceğiz.
Turkcell 5G ile sağlanacak düşük gecikme süreleri ile neredeyse gerçek zamanlı işlemlerin gerçekleştirileceği uzaktan cerrahi, sağlık, savunma ve ulaşım gibi sektörlerdeki değişimleri hep birlikte izleyeceğiz. Bununla birlikte 5G ile sunacağımız çok daha yüksek hızlara bağlı olarak, sanal gerçeklik uygulamalarıyla eğitim ve turizm gibi sektörlerde de dijital dönüşüme liderlik edeceğiz. Turkcell olarak bu alanda da şirketleri yönlendirecek ve danışmanlık görevini üstleneceğiz. 5G açısından en temel konulardan birisi, 5G’de yerli ve milli teknolojiler ile ekipmanlar geliştirilmesinin önünü açacak şekilde ve ülke ekonomisinin kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlayacak yöntemlerle ortak altyapının hayata geçirilmesidir. 5G’de spektrumlar tahsis edilirken de yatırımı teşvik edecek bir yöntemle ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Turkcell 5G Teknolojisi Tüm Türkiye’nin Dijital Dönüşümünde Önemli Bir Rol Oynayacak
Öyle ki Endüstri 4.0’ın altyapısını oluşturacağını söylemek mümkün. Bu gelişmenin sağlanması içinse Turkcell 5G ’de yerli ve milli teknolojiler ile ekipmanlar geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bugün 5G’nin önündeki en büyük engel fiber altyapının yetersizliği. Dolayısıyla yıl boyunca 5G’nin yanı sıra sektörümüzde fiber altyapıyı da bolca konuşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamalar ile bir kez daha Türkiye’nin geleceğin güçlü ekonomileri arasında yer alabilmesi için fiber altyapının ne kadar önemli olduğuna dikkatleri çekti.
Hatta fiber altyapı yatırımlarını engelleyecek kişilerin karşısında kendisini bulacağını söyleyerek bu konuda ne kadar kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini açıkça ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın bu desteği 2020’ye ve geleceğe daha umutla bakmamıza sebep oluyor. Fiber yatırımların ülkemizin en ücra köşelerine kadar yaygınlaşması yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için olmazsa olmaz bir önem taşıyor.
1 Milyon Kilometre Fiber Altyapıya İhtiyacımız Var
Türkiye’de bugün toplam 250-300 bin kilometre uzunluğunda fiber altyapı var. İhtiyacımız olan fiber altyapı uzunluğu ise yaklaşık 1 milyon kilometre. Bu yatırımları her şirket ayrı ayrı yaparsa 15-16 milyar dolar gerekiyor. Ancak hep birlikte ortak yaparsak bunu 3-4 milyar dolara çözebiliriz. Bu yatırımların ülke kaynaklarının doğru kullanılması adına ortak yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Bunun dünyada birçok başarılı örneği var. Bu amaçla kurulacak bir şirket dünyadan yatırımcıların da ilgisini çekecektir. Biz operatörler arasındaki rekabetin altyapıda değil üstyapıda sunacağımız hizmetler ile olması gerektiğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımızın fiberde verdiği destek ile beraber bu konunun 2020 yılında ülkemiz için en olumlu bir şekilde çözüleceğine inanıyoruz.
Fiber hızında mobil internet sunduğumuz Superbox hizmetimize olan yoğun ilgi de ülke insanının ileri teknoloji konusundaki duyarlılığını bize net bir şekilde gösteriyor. Türkiye’de ilk olan. Ve mobil şebeke üzerinden fiber hızında internet sağlayan dijital ev çözümü Superbox, sağladığı üstün teknoloji sayesinde. 4.5G’nin ulaştığı 375 Mbps’ye varan hızlarda internet hizmeti sunuyor. Bugün 323 bini geçen Superbox kullanıcı sayısının 2022 yılına kadar 2.5 kat daha artmasını bekliyoruz.
İnternet Deneyimi Hızlanacak
Türkiye’nin Endüstri 4.0 dönüşümünü başarması ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için 5G kritik bir öneme sahip. 5G ile sektörlerin dönüşümü, kuşkusuz yaşam biçimlerimize de yansıyacak. Turkcell 5G ile birlikte tüm üretim sistemleri değişecek, yeni iş alanları oluşacak ve böylece istihdam kapasitesinin de artması mümkün olacak. 5G ile öncelikle daha fazla data abonelere sunulacak ve kullanıcıların internet deneyimi hızlanacak.
İletişimde gerçekleşecek dönüşümün yanı sıra sürücüsüz araçlar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, uzaktan ameliyat ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler de 5G ile hayatımızda yer alacak. Bulut üzerinden çalışan servisler, akıllanan ve birbiriyle konuşan cihazlar, iş yapış şekillerimizi de tamamen değiştirecek.
Saatte 500 km ve üzeri hızlarda hareket halindeyken 5G ile kesintisiz iletişim mümkün olacak. Gecikme süreleri 1-10 milisaniyeler seviyesine düşecek ve örneğin bir doktor, başka bir şehirdeki hastayı ameliyat edebilecek. Geniş kapasite artışıyla birlikte 2020 yılında bir evde ortalama 500 sensörün çalışacağı tahmin ediliyor. Örneğin, 1 kilometre alan içinde 1 milyon cihaz, 5G sayesinde sorunsuz veri alıp gönderebilecek.