Aspirin’in Alzheimer hastalığına iyi gelip gelmediği yapılan son araştırma ile kesinleşti. Bakalım araştırmacılar nasıl bir karar verdi?
Düzenli aspirin tüketiminin, Alzheimer hastalığına neden olan demans semptomlarını azaltabileceği fikri, bilimsel alanda çok fazla tartışılmıştı. Neredeyse 20.000 hastayı kapsayan yeni ve büyük ölçekli bir çalışma yapan araştırmacılar, bu tartışmaya son noktayı bugün koydu.
Aspirin, bildiğiniz gibi ağrı ve ateşleri hafifletmek için kullanılan bir anti-enflamatuar ilaçtır. Ancak diğer etkilerinden biri kanı inceltmektir. Bu nedenle doktorlar kalp krizi ve inme riskini azaltmak için kardiyovasküler hastalığı tedavi etmede bu ilacı kullanıyor.
Aspirin, beyindeki iltihabı azaltmak, kan damarlarının daralmasını önlemek veya kan pıhtılarının oluşumunu büyük ölçüde azaltıyor. Farelerde 2018 yılında yapılan çalışmada, aspirinin beyindeki amiloid plakların birikimini sınırlamaya yardımcı olabileceğini bizlere göstermişti.
Bilim adamları tuğlaları gama ışını kameralarına dönüştürüyor!
Bu araştırma Alzheimer hastalığı için büyük önem taşıyordu. Ancak bu araştırmadan sonra bugüne kadar kayda değer bir araştırma gerçekleştirilmemişti.
Avustralya’nın Monash Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından gerçekleştirilen yeni araştırma bu tartışmalara son noktayı koyacak cinsten.
Monash Üniversitesi’ndeki bilim adamları; 70 yaşın üzerinde demans veya kalp hastalığı olmayan 19,114 sağlıklı katılımcı üzerinde testlerini tamamladıklarını açıkladı. Bu kişilerin yarısına her gün düşük dozda aspirin verildi. Diğer yarısına günlük plasebo verildi.
Araştırmacılar, katılımcıları ortalama 4.7 yıl takip ettiler ve yıllık muayenelere tabi tuttular. Bilim adamları, aspirin alanlarla almayanlar arasında bilişsel bozulma veya bunama gelişme riskinde hiçbir fark görmediklerini belirtiyor. Yani Aspirin’in Alzheimer hastalığı üzerine maalesef ki bir etkisi bulunmuyor.