Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen dünyanın en büyük 3D modelleme yazılım teknolojisi etkinliklerinden biri olan 3DEXPERIENCE World 2020‘de Dassault Systemes SOLIDWORKS Strateji ve İş Geliştirme Bölümü Başkan Yardımcısı Suchit Jain ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Suchit Jain’ın Endüstri Rönesans ’ı, AI, IoT ve Makine Öğrenimi gibi teknolojiler hakkındaki görüşleri ve daha fazlası yazımızda.
Söylemlerinizde Endüstri Rönesans ’ından bahsediyorsunuz. Bu kavram hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz?
Bu söylemi en kolay şöyle açıklayabilirim. Endüstri 4.0, İnovasyon 4.0 ve insan; tüm bunları bir araya getirdiğinizde karşımıza Endüstri Rönesans ’ı ve bununla birlikte ilerleyen perakende servisler çıkıyor. 14. Yüzyılda yaşanan Rönesans sanat, kültür ve sanayinin bir araya gelmesiyle ilgiliydi. Dolasıyla Rönesans endüstrinin ötesinde bir şey.
Endüstri 4.0 ile düşüncelerimizin sadece fabrika zeminiyle ilgili sınırlı olduğunu düşünüyorum. Akıllı fabrikalar Rönesans’ı İnovasyon 4.0 ile ilgili. Sadece fabrikalar olmak zorunda değil. BU bir kavramsal yaklaşım ve sanalda daha büyük hayaller kurabileceğimiz fikrine sahibiz. Öyleyse konsept aşamasında, bize mümkün olan en kısa sürede konseptten ürüne geçmeyi nasıl sağlayabiliriz? Bu bizim için Endüstriyel Rönesans. Bugün bizler endüstriyel evrim hakkında konuştuğumuzda, birçok insanın anlamadığını veya bir yere oluşturamadığımızı görüyoruz. Bu insanların geride kaldığı söylenebilir. Dolayısıyla teknoloji kitlelerine erişilebilirlik de Endüstriyel Rönesans kapsamına giriyor. Sadece birkaç kişi için değil.
Endüstri Rönesans ‘ıyla ilgili birçok şey var. Bizim tarafımızdan (Solidworks) baktığımızda platformumuz ve teknolojilerimiz insanları birbirine bağlıyor. İşte bu yüzden sadece endüstri 4.0 ile ilgilenmiyoruz. Aynı zamanda baştan sona her şeyi ele alıyoruz. Biraz önce de belirttiğim gibi Endüstri 4.0 fabrika zemini ile ilgili. Ama bunun sonrası ve öncesi var. Biz hepsini renklendiriyoruz. Bu bir dizilim ve doğru şeyi yapmak için dizilimi takip etmelisiniz.
Rönesans’ın yaratılması doğal olarak ona katılacak sanat açısına ihtiyaç duyar. Sanatçı, sanatçının kullanacağı şeyler ve teknoloji. Bunların hepsi daha fazlası için bir araya gelir. Tabii ki bunların hepsi bir iş kolu ile birleştiği zaman Rönesans ortaya çıkar. Ben buna üçgen diyorum. Sanat, teknoloji ve iş dünyasının doruk noktası. Bugün herhangi bir ürüne bakın; güzel çalışıyor, estetik bir tasarıma sahip. Bunlar tüketici ürünü veya bir makine bile olabilir. Her ne olursa olsun söylediğim üç şeyin kombinasyonunu görebilirsiniz.
Endüstri Rönesans ’ı ve Ötesi
Endüstri için bir hareketten bahsediyoruz. Örneğin mühendislik. Mühendisler ne için çalışırlar? Problemleri çözmek için değil mi? 17. Yüzyıla baktığınızda tüm geliştirmeler kâğıt üzerinde yapıldı. 1960’lara baktığımızda ise mühendislerin bilgisayarlarla birlikte dijital bilgiler üzerinde çalıştığını görüyoruz. Mühendislik 1.0’ın kağıt, mühendislik 2.0 dijital bilgi ve bağlantılı metafizik ve fizik, mühendislik 3.0’dan bahsettiğim bilgi çağı döneminde yaşandığını gördük. Peki, mühendislik 4.0 bu çağı nasıl etkileyecek? Otomasyonla mı? İşte bunun için geliştirmeler yapıyoruz, bunun için bir platformumuz var. Zorlu mühendislik çözümlerine kadar uzanıyoruz. Mekanik problemler, elektrik problemleri, mekatronik kombinasyonu vs. Tüm bunları nasıl mı yapıyoruz? Endüstri 4.0, İnovasyon 4.0, insan ve sanat. Solidworks olarak tüm bunları birleştirerek yeni bir yapı ve çözümler sunuyoruz.
Günümüzde popüler olan IoT, AI ve makine öğrenmesi gibi teknolojiler hakkındaki düşünceleriniz neler? Bu teknolojiler iş yapış şekillerinizi nasıl etkiliyor?
Ben bu tarz teknolojilere üstel teknolojiler diyorum. Bizim işimiz tasarımcıların yapmaları gerekenleri yapmalarına yardımcı olmak için bu teknolojileri ürünlerimizde nasıl kullanabileceğimizi bulmak. Mesela “Yapay Zeka” CAD için ne anlama geliyor? Bu teknolojiyi üretken bir tasarım, montaj dizaynı, makine tasarımı gibi birçok şeye uygulamanız mümkün. Bunu kendi platformumuzda müşterilerimiz için kullanıyoruz.
Bilgiler aptaldır. Önemli olan bu bilgilerle ne yapıp yapamayacağınızı bilmektir. Eğer bilgi örüntülerini anlayabilip kendi işiniz için kullanabiliyorsanız elinizdeki veriden değer elde ediyorsunuz demektir. Sunduğumuz çözümler içerisinde bunları da gerçekleştirebiliyoruz.
IoT açısından baktığımızda; cihazlarınızı ve bilgilerinizi yönetebileceğiniz bir platform kullanımı şart. Cihazlarınızdan gelen bilgilerin değerlendirilmesi ve işinize uygun hale getirilerek geri dönüş sağlanması gerekiyor. Ayrıca cihazların daha iyi hale getirilebilmesi için de bilgiye ihtiyaç duyuluyor. Bir örnek vermek gerekirse: Sokaklarda scooterlar görüyoruz. Bu cihazlar üzerinde daha iyi bir tasarım yapmak isterseniz, insanların kullanım alışkanlıklarını ölçmek için sensorlar yerleştirerek verileri toplar ve bu verilerden daha iyi tasarım yapmanız için gerekli olanları ayırarak işinize entegre edebilirsiniz. Bu sayede hem müşteri memnuniyetini artırır hem de kazancınızı. Yani sağladığınız veri size tasarımda yardımcı olarak yüksek değerde bir çözüm oluşturur.
Müşteri Hizmetleri Günden Güne Önem Kazanıyor
Ürünlerin üretim bantları konusunda bilgi sahibisiniz. Yapay zeka ile topladığınız bilgiler ile tasarım bilgilerinizi birleştirerek ürünler hakkında daha detaylı çalışmalar yapabilirsiniz. Mesela periyodik bakımlar. Kullanılanılar ürünlerin periyodik bakımlarını tahmin ederek cihazlar arızalanmadan önce tamir etmeniz mümkün. Bunları ürünleri ziyaret etmeden sensorlar vasıtasıyla yapabilirsiniz. Önemli olan bu verilerin hepsini tek bir platform altında toplamak ve birbirleri ile haberleşmesini sağlamak. Sunduğumuz platformda bu tarz isteklere de çözüm sağlıyoruz. Tabii ki müşterinin cihazları yönetebileceği bir platformumuz yok. Fakat topladığı verilerden değer elde edebileceği ve bu verileri birleştirerek işini nasıl daha iyi yapabileceği konusunda yardımcı oluyoruz.