Blockchain hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik. Geleceğin teknolojisi olan Blockchain bakalım bizlere neler sunuyor?
İş alanında her zaman verimliliği arttırmak ve maliyetleri düşürmek için yıllardır yeni çözümler aranıyordu. Son yıllarda yükselişe geçen Blockchain teknolojileri sayesinde maliyetler nispeten düşürülmüş ve verimlilik ölçümlenebilir oranda artmıştı. 2023 yılına kadar büyüyeceği ön görülen bu teknoloji hakkında merak edilen her şeyi sizler için bir araya getirdik.
Insight; önümüzdeki dört yıl içerisinde bu pazarın yüzde 80 oranında artarak 23,3 milyar dolara çıkacağını belirtiyor. Peki, bu denli büyük bir pazara sahip olacak olan bu teknoloji bizlere neler sunuyor?
Blockchain Operasyonel Maliyetleri Düşürüyor
İşletmeler, aynı anda yüksek kaliteli, rekabetçi mallar ve hizmetler sunarken, maliyetleri uyarlama ve yönetmek için çabalar. Blockchain teknolojisi maliyetleri azaltmak için bir araç olarak kullanılabilir.
Örneğin; Walmart, çiftliklerden mağazalara gelen yiyecekleri takip etmek için geçen 7 günlük süreyi sadece 2,2 saniyeye kadar indirmeyi bu teknoloji ile başardı. Personel giderlerinin azalması da maliyeti oldukça azaltıyor.
Daha Fazla Şeffaflık
Ekonomistler, Blockchain’in zahmetsizce denetlenebilecek kalıcı kayıtlar sağladığını bildiriyor. Bu şeffaflık sayesinde iş sahipleri ile tedarikçiler arasındaki ilişki daha net bir şekilde görünüp, takip edilebiliyor.
Bu olaya örnek olarak organik gıda üretimi ve satışlarında gösterilebilir. Organik gıdaları düzenleyen katı kurallar vardır. Bir organik gıda satış şirketi, gıdaların organik olduğu yönündeki savunmasını bu teknoloji sayesinde veriler ile daha net bir şekilde kanıtlanabiliyor.
Uluslararası Çalışanlara Ödeme Yapmarken Maliyetler Düşüyor
Şirketler küresel bir pazara açıldıkça, yurtdışındaki çalışanlara ödeme yapmak maliyetli bir hal alıyor. Bu teknolojinin bize sunmuş olduğu kripto para birimleri ile yurtdışına para transferi, hem daha hızlı hem de maliyetsiz bir şekilde yapılıyor.
Banka ücretlerine bir servet harcamak ve zaman harcamak yerine, Bitcoin ile ödeme yapmak çok daha sağlıklı görünüyor.
Sözleşmeler ile Boğuşma Devri Kapanıyor
Şirketler arası sözleşmeler ile devam eden işbirlikleri zaman zaman tartışamalara ve vakit kayıplarına neden oluyor. Blockchain teknolojisi bu süreci önemli ölçüde azaltıyor. Blockchain ile daha sağlam bağlar ile yapılan bu sözleşmeler şirketlere zaman tasarrufu sağlıyor.
Gelişmiş Veri Doğruluğu
Özellikle büyük şirketler için veri büyük önem taşıyor. Verilerde yapılacak olan bir yanlışlık şirketlerin uzun dönem toplayamacakları bir sürece adım atmasına yol açabiliyor. Blockchain sayesinde veriler daha doğru ve güvenilir bir şekilde saklanabiliyor.
Blockchain teknolojisini bu kadar hassas kılan şey, tüm verilerin silinemeyen veya değiştirilemeyen veri blokları şeklinde anında onaylanması ve paylaşılmasıdır. Yeni bilgi yeni bir veri bloğu olarak eklenebilirken, eski bilgiler geçerliliğini koruyor ve ilgili taraflar tarafından denetlenebiliyor.
Anında Ödeme
Şirketlerin başarısı için nakit akışı yönetiminden daha önemli bir şey yoktur. Blockchain, mutabakat kayıtlarını ve fatura beyanlarını içeren hesapları kolay bir şekilde organize ediyor. Bu teknoloji sayesinde tüm defter kayıtları net ve doğru bir şekilde tutuluyor. Bu sayede şirketlerin nakit akışları daha hızlı bir şekilde sağlanabiliyor.
Darknet kripto para hırsızlığı ile çalkalanıyor!
Blockchain teknolojisi şirketler tarafından paradan ve zamandan tasarruf etmek için kullanılabilir. Bu teknolojiye geçmedeki tek zorluk, şirketlerin altyapılarını Blockchain için hazır hale getirmesi olacak. Ancak geleceği düşünen ve uzun vadede her alanda tasarruf etmek şirketler bu teknolojiye geçmek için şimdiden kolları sıvasa iyi olacak gibi görünüyor.